Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva bratři a jeden himálajský vrchol, který byl jejich snem, posedlostí i osudem... Bratři Reinhold a Günther Messnerové jsou dnes horolezeckými legendami. Vrcholem jejich horolezecké kariéry i splněním největšího životního snu se měl stát výstup na jednu z nejvyšších hor světa, Nanga Parbat. Zkušení horolezci, rodáci s Rakouska se připojili k himalájské horolezecké expedici vedené Karlem Herligkofferem v roce 1970. Celou cestu i samotný výstup ale tragicky poznamenalo několik nešťastných událostí, které se temným písmem zapsaly do dějin horolezeckého sportu... Snímek z roku 2010 natočil renomovaný německý režisér Joseph Vilsmaier a i přes smíšené reakce filmové kritiky se setkal s výrazným diváckým ohlasem a byl uveden na několika významných filmových festivalech a lze ho označit za jeden z nejzajímavějších evropských snímků o horolezectví. Pokořitele zrádného horských vrcholů Reinholda Messnera ztvárnil populární německý herec Florian Stetter, jeho mladšího bratra Günthera Andreas Tobias. (Česká televize)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (134)

homerr 

všechny recenze uživatele

Jelikož jde o horolezecký film, tak si něco napsat musím :-) Pro mě osobně docela zklamání. Knihu ( a od Messnera ne jen tuto ) jsem četl. Do filmu se podle mého názoru tolik dramatičnosti přenést nepodařilo. Oproti Nordwand nebo Pádu do ticha je tento dějově něco horší. Také si myslím, že u obou výše uvedených se více povedlo zobrazit dobové vybavení - výzbroj a výstroj. Celkově jeden z dalších povedenějších filmů z horolezeckého prostředí, ale něco tomu prostě chybělo - 65% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Kdo by neznal jméno Reinhold Messner? Pro každého, kdo se alespoň trochu zajímá o hory, horolezectví a s ním související tématiku, ví přesně, o koho jde a zná také jeho životní příběh. Snímek Nanga Parbat ukazuje jednu z kapitol života tohoto fenomenálního horolezce, kapitolu velice důležitou a smutnou, přičemž v pomyslné knize života by byla jednou z těch počátečních. Reinhold se svým bratrem Günterem v roce 1970 bojovali o život při sestupu z osmitisícovky, jejíž jméno se stalo názvem k tomuto filmu. Myslím, že nikdo nemá právo hodnotit Reinholda z hlediska tehdejších událostí, protože o život šlo oběma bratrům a to, co se tam vskutku odehrálo, ví - a to pouze z části - jen žijící Reinhold. Nanga Parbat je dobře zpracovaným životopisným dramatem a jelikož mám pro obdobné snímky slabost, nemusím o hodnocení již více uvažovat. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Ani moje slabost pro horolezecké filmy a ani můj obdiv k Messnerovi mi nestačily k nadprůměrnému diváckému zážitku. Okouzlily mě jenom nádherné vysokohorské scenérie, které si ovšem můžu vychutnávat v lecjakém přírodopisném dokumentu. Ostatní děj filmu za mnoho nestojí, je hodně zkratkovitý, střih je často rušivý, namísto napínavé horolezčiny, na kterou jsem byl natěšený, jsem dostal hlavně černobílé vztahové drama mezi borečkovitým R.Messnerem a upjatým zakomplexovaným Herrligkofferem, jejichž poměřování si šulínů mi neustále připomínalo Formanem trapně zhollywoodizované duo Mozart & Salieri. Nuda a zklamání, slabá třetí za ony působivé exteriéry. ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Pro začátek tu byly dva záporné faktory: 1) nemám rád němčinu 2) tvůrci nám hned v úvodu filmu prozradí, jak to vlastně dopadne... Ale fakt, že mě film přinutil na obě negativa zapomenout, zaslouží poklonu. Když připočítám velice povedenou hudbu, nádhernou přírodu a vlastně i inspiraci skutečným příběhem, je to s odřenýma ušima nadprůměrných 70%. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Jméno Reinhold Messner minimálně jednou za život slyšelo určitě dost lidí. Jeho životní příběh ale většina dozajisté nezná (sem patřím i já), takže jsem osobně ocenil tento životopisný snímek od našich západních sousedů. Líbilo se mi, že se tvůrce nesnažil tlačit moc na pilu na poli emocí, takže z toho vznikl místy až dokumentaristicky laděný snímek házející na diváka nepřeberné množství informací a historických faktů. Když tohle překousnete (třeba takový Everest daleko více fušoval do emocí), tak vás čeká poctivé drama. Záběry na zasněžené kopce a vrcholy okolí hory Nanga Parbat mají něco do sebe. Té samotné tragédie, tedy ztráty vlastního bratra, se dočkáte ke konci filmu. Takže suma sumárum...Fajn film na doplnění znalostí, ale na vyšší hodnocení mi chyběla přítomnost nějakých pamětihodných scén, přišlo mi to trochu více sterilní než bych si ideálně představoval (asi to souvisí s tím režisérským stylem, jak jsem o tom psal). 6,5/10 ()

Galerie (29)

Zajímavosti (9)

  • Reinholdu Messnerovi bylo po dramatickém sestupu amputováno 6 prstů na nohou, na hory přesto ve svém životě nezanevřel. Začal se více věnovat výškovému horolezectví a a v roce 1986 jako první člověk na světě zdolal všech 14 osmitisícovek. Dějiny přepsal též prvním výstupem na Everest bez kyslíku. (homerr)
  • Při sestupu ve filmu dojde ke zničení rukavice, v dalších záběrech ale oba bratři mají rukavice v pořádku. (Winster)

Reklama

Reklama