Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva bratři a jeden himálajský vrchol, který byl jejich snem, posedlostí i osudem... Bratři Reinhold a Günther Messnerové jsou dnes horolezeckými legendami. Vrcholem jejich horolezecké kariéry i splněním největšího životního snu se měl stát výstup na jednu z nejvyšších hor světa, Nanga Parbat. Zkušení horolezci, rodáci s Rakouska se připojili k himalájské horolezecké expedici vedené Karlem Herligkofferem v roce 1970. Celou cestu i samotný výstup ale tragicky poznamenalo několik nešťastných událostí, které se temným písmem zapsaly do dějin horolezeckého sportu... Snímek z roku 2010 natočil renomovaný německý režisér Joseph Vilsmaier a i přes smíšené reakce filmové kritiky se setkal s výrazným diváckým ohlasem a byl uveden na několika významných filmových festivalech a lze ho označit za jeden z nejzajímavějších evropských snímků o horolezectví. Pokořitele zrádného horských vrcholů Reinholda Messnera ztvárnil populární německý herec Florian Stetter, jeho mladšího bratra Günthera Andreas Tobias. (Česká televize)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (134)

misterz 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy s Himalájskou tématikou, ale tento snímok ma sklamal. Film na mňa pôsobil veľmi sterilne, miestami som mal dojem, že je odfláknutý. Pritom ide o celkom zaujímavú tému, potenciál filmu však ostal nevyužitý v množstve nudných scén. Vo filme nie je nabudená tá správna atmosféra ako pri iných filmoch s podobnou tématikou. Kto chce prežiť naozajstné Himalájske dobrodružstvo nech si pustí K2 alebo Pád do ticha, kde sa autori narozdiel od tohto paškvilu vyhrajkali aj s psychológiou hlavných postáv a navodili tú správnu atmosféru kedy si pri každej dramatickej scéne divák obhrýza nechty a krochká blahom. Tu to nehľadajte. Dve hviezdičky som dal za peknú kameru a zábery na krásnu prírodu. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Klasické "Horolezci , horolezkyně, horolezčata" podané trochu unylou formou, možná se dalo vyždímat víc, nevím. Messner byl určitě drsoň, ale já mu nezávidím, já ho jen nechápu, tak jako všechny podobné drsoně, protože nemám v sobě tu ambici sjet po zadku holou skálu nebo třeba přeplavat úplně jako první La Manche 5 x tam a zpět, jsem toliko přízemní červík, ale zase spokojenej. Messner byl neklidnej a tak ho to táhlo nahoru na horu, nu každý máme to své. Němci se tímhle filmem o národním hrdinovi moc nevytáhli, kurnik to chtělo přece velehoru patosu ! ()

Reklama

drackula 

všechny recenze uživatele

Chýbalo tomu trošku tempo, najmä v úvode ma to dostatočne nezaujalo, ale v momente keď sa dianie presunulo do Himalájí, začalo to byť zaujímavé. Na to, že ide o nemeckú produkciu ide o veľmi kvalitný snímok. Vizuálne pekný a na záver dostatočne emočne nabitý. Najviac tento film zaujme asi fanúšikov hôr a vysokohorských výstupov, avšak film má potenciál zaujať aj nezainteresovaného diváka. 65% ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

K tomuhle filmu není co dodat. Byl to vlastně hraný dokument o odvaze a statečnosti bratrů Messnerových, o jejich splněné touze dostat se na vrchol světa. Vyprávěčský styl přispívá k důvěryhodnosti tohoto skutečného filmu. Takový byl měl být správný dobrodružný (nebo jak dnešní generace říká tím ošklivým americkým slovem thriller) film vypadat. Film, při němž člověk zůstává v neustálém napětí, ačkoliv bylo v úvodních záběrech už všechno řečeno. Jasných pět hvězdiček. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Ti lezci snad na to mají nějaký ucelený manuál, jak si přivodit tragický výstup. Tak si to shrňme: Kádvojka, Nordwand, tohle - dva až tři lezou, lezou, lezou, lezou a lezou nahoru, pak se něco posere (zpravidla počasí) a tak se otočí a lezou, lezou, lezou, lezou, lezou a lezou dolů a jeden až dva z nich pateticky zemřou. Nemohlo by už se konečně taky ve skutečnosti přihodit například to, že někdo dostane v základním táboře infarkt nebo třeba chytne těsně pod vrcholem úplavici, ať to furt není takové fádní? Jo, hory jsou tam krásné, ale na to obvykle stačí National Geografic. Tím samozřejmě nechci snižovat to, že Messner je borec! Vydrápat se na všechno těsně nad osm jen za pomocí zubů a nehtů, to už je pomalu na ústavní léčbu horofílie. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (9)

  • Ako prví československí horolezci stáli na vrchole Nanga Parbatu Ivan Fiala a Michal Orolín, a to 11. 7. 1971. Vystúpili na vrchol novou čs. cestou. Expedíciu viedol Ivan Gálfy - náčelník Horskej služby. (ujec)
  • Reinholdu Messnerovi bylo po dramatickém sestupu amputováno 6 prstů na nohou, na hory přesto ve svém životě nezanevřel. Začal se více věnovat výškovému horolezectví a a v roce 1986 jako první člověk na světě zdolal všech 14 osmitisícovek. Dějiny přepsal též prvním výstupem na Everest bez kyslíku. (homerr)
  • Nanga Parbat je prvá osemtisícovka, na ktorú sa človek pokúsil vystúpiť (v roku 1895, vedúci Mummery). Od tej doby až do prvovýstupu v roku 1953, si hora vyžiadala 31 ľudských životov. (Bruce0659)

Reklama

Reklama