Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva bratři a jeden himálajský vrchol, který byl jejich snem, posedlostí i osudem... Bratři Reinhold a Günther Messnerové jsou dnes horolezeckými legendami. Vrcholem jejich horolezecké kariéry i splněním největšího životního snu se měl stát výstup na jednu z nejvyšších hor světa, Nanga Parbat. Zkušení horolezci, rodáci s Rakouska se připojili k himalájské horolezecké expedici vedené Karlem Herligkofferem v roce 1970. Celou cestu i samotný výstup ale tragicky poznamenalo několik nešťastných událostí, které se temným písmem zapsaly do dějin horolezeckého sportu... Snímek z roku 2010 natočil renomovaný německý režisér Joseph Vilsmaier a i přes smíšené reakce filmové kritiky se setkal s výrazným diváckým ohlasem a byl uveden na několika významných filmových festivalech a lze ho označit za jeden z nejzajímavějších evropských snímků o horolezectví. Pokořitele zrádného horských vrcholů Reinholda Messnera ztvárnil populární německý herec Florian Stetter, jeho mladšího bratra Günthera Andreas Tobias. (Česká televize)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (134)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Už len z popisu je jasné, že ide o psychicky narušených jedincov: Navzdory špatné předpovědi počasí se Reinhold (Florian Stetter) rozhodl lézt sám na vrchol. Čo máme na tom obdivovať, že tam vyliezol navzdory zlému počasiu alebo že kvôli jeho sebeckému rozhodnutiu mu zomrel brat? Ale dnes v období palachiády je normálne glorifikovať psychopatov. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Klasické "Horolezci , horolezkyně, horolezčata" podané trochu unylou formou, možná se dalo vyždímat víc, nevím. Messner byl určitě drsoň, ale já mu nezávidím, já ho jen nechápu, tak jako všechny podobné drsoně, protože nemám v sobě tu ambici sjet po zadku holou skálu nebo třeba přeplavat úplně jako první La Manche 5 x tam a zpět, jsem toliko přízemní červík, ale zase spokojenej. Messner byl neklidnej a tak ho to táhlo nahoru na horu, nu každý máme to své. Němci se tímhle filmem o národním hrdinovi moc nevytáhli, kurnik to chtělo přece velehoru patosu ! ()

Reklama

stuntmanMIKE 

všechny recenze uživatele

Takto to dopada ked sa vezme dobry namet a da sa to do ruk diletantovi, ktory to cele kurvi. To spracovanie je zalostne... prestrihy kurvia atmosferu a cele je to nejake nudne. K magorom co dobrovolne lezu na vysoke kopce som mal vzdy obdiv, aj ked som ich nikdy nechapal. Ved kto pojde dobrovolne do prdele sveta, aby vyliezol za cenu prstov na nejaku posratu ladovu horu ? Kazdopadne pozera sa na to dobre. Ale toto je jeden z tych slabsich filmov o martyroch v mackach... ()

E=mc2 

všechny recenze uživatele

Silný príbeh po ľudskej stránke. Škoda, že nie aj po filmárskej. Dvaja bratia od svojich 10 rokov snívajú a plánujú výstup na Nanga Parbat. Obom sa to napokon podarí, ale iba jeden prežije. Jeho meno všetci poznáme. Reinhold Messner. 75% (a to len preto že sa to naozaj stalo. Toš tak, keď o výnimočnom človeku - bratoch, rozprávajú priemerný filmári) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Kdo by neznal jméno Reinhold Messner? Pro každého, kdo se alespoň trochu zajímá o hory, horolezectví a s ním související tématiku, ví přesně, o koho jde a zná také jeho životní příběh. Snímek Nanga Parbat ukazuje jednu z kapitol života tohoto fenomenálního horolezce, kapitolu velice důležitou a smutnou, přičemž v pomyslné knize života by byla jednou z těch počátečních. Reinhold se svým bratrem Günterem v roce 1970 bojovali o život při sestupu z osmitisícovky, jejíž jméno se stalo názvem k tomuto filmu. Myslím, že nikdo nemá právo hodnotit Reinholda z hlediska tehdejších událostí, protože o život šlo oběma bratrům a to, co se tam vskutku odehrálo, ví - a to pouze z části - jen žijící Reinhold. Nanga Parbat je dobře zpracovaným životopisným dramatem a jelikož mám pro obdobné snímky slabost, nemusím o hodnocení již více uvažovat. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (9)

  • Nanga Parbat (v preklade "nahá hora") je 9. najvyššia hora sveta s výškou 8125 m n. m.. Údolie rieky Indus (najvýznamnejšia rieka v Pakistane) prevyšuje o 7000 m na 27 km vzdialenosti a Rupalská južná stena je s prevýšením 4600 m najvyššia na svete. (Bruce0659)
  • Při sestupu ve filmu dojde ke zničení rukavice, v dalších záběrech ale oba bratři mají rukavice v pořádku. (Winster)
  • Nanga Parbat je prvá osemtisícovka, na ktorú sa človek pokúsil vystúpiť (v roku 1895, vedúci Mummery). Od tej doby až do prvovýstupu v roku 1953, si hora vyžiadala 31 ľudských životov. (Bruce0659)

Reklama

Reklama