Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1930, v USA panuje prohibice a Chicago ovládá gang Al Caponeho. V boji o miliardy dolarů plynoucích z nelegálního prodeje alkoholu korumpuje úplatky představitele města a policie a likviduje obchodníky, kteří od něj alkohol odmítnou koupit. Jeho heslem je, že s dobrým slovem a pistolí dojde dál než jen s dobrým slovem. Do Chicaga je vyslán zvláštní zmocněnec ministerstva financí Eliot Ness, který má řídit vládní akci proti distribuci lihovin a proti násilí. Dozví se o velké zásilce whisky a ve spolupráci se zvláštní policejní jednotkou vykoná razii ve skladu. V bednách však alkohol není. Al Capone, tisk i zkorumpovaní policisté se mu vysmívají. Setkání s poctivým pochůzkářem Jimem Malonem ho přivede k myšlence vytvořit malý neúplatný tým. Spolu s Malonem vyberou na policejní střelnici nejlepšího střelce, Itala Georga Stonea, původním jménem Guiseppa Petriho. Čtvrtým mužem se stane policejní účetní Oscar Wallace, kterého Nessovi poslali z Washingtonu. Ness prohlašuje, že chce využít všechny zákonné prostředky k tomu, aby Al Caponeho dostal do vězení… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (908)

H34D 

všechny recenze uživatele

Teprve po opakovaném zhlédnutí plně doceňuji De Palmovu brilantní režii - v mysli si rozbíjím film na jednotlivé scény a nepřestávám žasnout, jak skvěle fungují i vytržené z kontextu, natož zakomponované do jednoho hollywoodsky příkladného díla. Costnerovo budování odhodlání, Conneryho výslech, první velký střet s mafií, legendární přestřelka na schodech, vyvrcholení na střeše - vše má jakýsi náboj nezapomenutelnosti a skvěle vybudovaný emocionální nádech, který obepíná každý kličový moment filmu přesně tak, aby se více vryl diváku pod kůži, ale zároveň nepřerůstal v patos a nestavěl se na první místo. Klasika první třídy! 9/10 ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Eliot Ness (Costner) je policajt ako z románu o dokonalých gentlemanoch. Dodržiava zásady, ctí rodinu, ctí poctivú policajnej práci. Je asi jediný zo svojej doby, kto nepričuchol k úplatkom a asi jediný zo svojej doby, kto je vám schopný odstreliť hlavu, keď nejaký vezmete. Fajn mafiánsky film aj s Al Caponem a kurewsky skvelým Garciom. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Pokud máte slabost pro období prohibice a neodradí vás auta podivných tvarů, tak máte možnost objevit snímek, který servíruje dobu, v níž Chicagu vládl Al Capone, alkohol se převážel z Kanady po velkých bednách a neváhalo se vytáhnout z pod kabátu pistole všech ráží. Morriconeho hudba krásně dobarvuje jednotlivé záběry, atmosféra doby dýše z každé minuty snímku a samotná jména herců slibují parádní podívanou. Je dobře, že nedekorují pouze plakáty a obaly filmu, ale i scény, z nichž jsou mnohé nezapomenutelné. ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Pokud nějaký film vidím podruhé, začínám hledat menší chyby, nedotažené detaily, trhliny v ději či nějakou naprostou pitomost. Neúplatní naštěstí nejsou tento případ. Napodruhé jsou 30. léta daleko přitažlivější a režie ještě dokonalejší. Úvod s břitvou, kufřík, nepovedená akce, setkání na mostě, přísaha, baseballová pálka, přestřelka na schodech, výtah, Malone aneb kamera v akci, konec na střeše...De Palma nám vůbec nedopřeje se nadechnout. Co sakra dodat? Connery na vrcholu, De Niro ve formě, De Palma ve formě, Costner a Garcia ve svých prvních a lepších rolích + skvostná hudba od Morriconeho s nadpozemským úhlavním motivem. Jestliže hledáte zlatou střední cestu mezi seriózním eposem Kmotrem a brutální, hláškoidní Zjizvenou tváří, nemůžete tento snímek minout. [Přesná stopáž: 119 min] ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ze všech "mafiánovek" mám tuhle DePalmovu epopej ze "správné strany" zákona rád nejvíce. Imponuje mi férový fízl Sean Connery i nejistý, ale vždy odhodlaný, Kevin Costner... Tvůrcům se podařilo vytvořit velmi sugestivní atmosféru Chicaga 30. let, ve kterém nebylo příliš jasno, kdo je zákon a u koho vymáhat právo. Příběh čtyř neúplatných, kteří se rozhodnou k bláhové křížové výpravě proti Al Caponemu, je natočen dostatečně svižně, přičemž zbývá i čas na prokreslení figur a vztahů mezi nimi. Některé brutální scény jsou obzvláště působivé a citace Ejzenštejna nemá chybu... Zkrátka fajnové hollywoodské drama se vším všudy. Osobně nemusím kmotrovské glorifikace mafiánských rodin, podvědomě jsem prostě na straně Eliotta Nesse a Jim Malona. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (54)

  • Kritici se shodli, že šlo o jednu z nejlepších rolí Roberta De Nira. V zákulisí mezi lidmi z profese a studenty herectví byla hercova příprava označena za obsesi. Dokonce přišla na přetřes otázka: „Kdyby hrál žháře, podpaloval by budovy jen proto, aby poznal, jak  uvažuje?" Podobné otázky padaly na filmových školách i hereckých katedrách. (Rocky62)
  • Souprava pro Caponeho osobní holírnu v hotelu Lexington zahrnuje množství malých položek (kolínská voda, štětky na holení) patřících skutečnému Al Caponemu. (Kulmon)
  • Snímek byl natočen podle stejnojmenného románu trojice Oscar Fraley, Eliot Ness a Paul Robsky. (Hans.)

Související novinky

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration

23.11.2023

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration bude unikátní hudební událost s velkolepou produkcí, jejímž kurátorem je samotný Ennio Morricone. Pražský koncert se bude konat 6. dubna 2024 v O2… (více)

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

16.05.2023

Oznamování velkých projektů těsně před začátkem festivalu v Cannes pokračuje a po novince Rona Howarda tak dostáváme zprávy také o chystaném a poměrně unikátním filmu amerického režiséra a dramatika… (více)

Zemřel Sean Connery

Zemřel Sean Connery

31.10.2020

Letošní Halloween se pro filmové fanoušky ponese spíše ve velmi smutném duchu, z Velké Británie totiž dorazila zpráva o úmrtí legendárního skotského herce a prvního představitele agenta 007, Sira… (více)

De Palma se vrací za kameru

De Palma se vrací za kameru

04.05.2017

Brian De Palma byl od 70. do 90. let filmařskou extratřídou, jíž vděčíme za Zjizvenou tvář, Neúplatné nebo Carlitovu cestu. Po Mission: Impossible ale začal trochu strádat a přišel o diváckou… (více)

Reklama

Reklama