Reklama

Reklama

VOD (1)

Píše se rok 1964. Charismatický duchovní Flynn (Philip Seymour Hoffman) se pokouší alespoň trochu uvolnit přísná pravidla církevní školy svatého Mikuláše v Bronxu, na jejichž dodržování železnou rukou dohlíží sestra Aloysius Beauvierová (Meryl Streep), tamní přísná a tvrdá ředitelka. Komunitou zmítají prudké politické změny, na školu byl přijat první černošský student Donald Miller. Když se ale mladá a nevinná sestra James (Amy Adams) podělí se sestrou Aloysius o své obavy, že otec Flynn věnuje Donaldovi až příliš osobní péči, pustí se ředitelka do odhodlaného boje, jehož výsledkem by mělo být odhalení pravdy a vykázání kněze ze školy. Aniž by kromě své morální jistoty měla jediný důkaz, rozhodne se, že s ním poměří sílu svého přesvědčení v osobním souboji, který může mít katastrofální důsledky pro celou školu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (510)

H34D 

všechny recenze uživatele

I ta nejsilnější a nejsebejistější osobnost může po unáhleném a radikálním úsudku pocítit silné pochyby, neboť zdaleka ne vždy se věci mají, tak jak se na první pohled zdá. Lidské vztahy a zejména výchova dětí je příliš komplikovaná, Doubt však nepřichází s žádným rozhřešením, moralizováním, či doslovností, jen inteligentně a minimalisticky poukazuje na problém střetu názorů - síla je v dialozích a tedy i vskutku perfektním scénáři. Doubt, jakožto divadelnímu dramatu jsou také velkou (přímo stěžejní) oporou bravurní herecké výkony, jak charismatický P. S. Hoffman, přísná M. Streep, tak překvapivě i dobrosrdečná A. Adams... Podívaná je to kvalitní, snad jen díky té skromnosti, umírněnosti, nebo jak jinak to nazvat, nebyl můj divácký požitek až tolik ohromující. 7/10 ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Pochyby jsou snímkem, který jakoby se neustále pohyboval na váhách. Pochybnosti Meryl Streepové na jedné straně a přirozená obrana Philipa Seymoura Hoffmana na té druhé přičemž Amy Adams se stává vrtkavým jazýčkem neschopným pevného rozhodnutí ke které straně se přiklonit. John Patrick Shanley převádí divadelní hru minimalistickým způsobem do filmové řeči a Pochybám tak nelze upřít jejich divadelní původ, neboť i přes umístění hlavního čtyřlístku do uvěřitelnějších kulis nedaří se mu pevně odbourat onen ráz. Ačkoliv v tomto případě to není na škodu, poněvadž to jediné o co tu opravdu jde je dialog a není se čemu divit, že všichni hlavní aktéři byli nominovaní na Oscara. Příjemné překvapení u něhož mně nemusí tížit svědomí z mého hodnocení. Bez pochyb 8/10. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jak silné umí být pochyby? Patří k člověku stejně jako jeho schopnost přemýšlet. Druhý celovečerní film Johna Patricka Shanleyho představuje svět školních lavic katolické školy v Bronxu, kde vládne silnou rukou pyšná a sebevědomá sestra v podání Meryl Streep. Vedle ní jako kontrast působí milá a slabá Amy Adams a magickou hereckou trojici dokončuje "kamarádský" Phillip S. Hoffman jako kněz a ředitel školy v jedné osobě. Shanley těží z hereckého obsazení, jak jen může. Přestože film není dějově příliš silný, právě herci tento nedostatek v každé scéně dokáží vynahradit. Jedna ze scén v podání Meryl Streep a Violy Davis je opravdu precizní a symbolizuje dobu, v které se film odehrává v její celé zrůdnosti. Pochyby jsou zajímavým a silným filmem z netradičního prostředí, který je i přes pomalejší tempo, herecký koncertem. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Americký dramatik írskeho pôvodu John Patrick Shanley, si pre filmovú verziu Pochýb sám napísal scenár a ujal sa aj réžie. Do hlavných úloh sa mu podarilo získať výkvet amerického herectva - Amy Adams a Philipa Seymoura Hoffmana. Vydarene im sekunduje Meryl Streep. Dráma, odohrávajúca sa v newyorskom Bronxe na jeseň 1964, sa dotýka závažných tém. Jednak zneužívanie maloletých chlapcov kňazmi, ktorých mnohé prípady sa po rokoch dostali na verejnosť, ale predovšetkým ľudskou toleranciou. Práve jej nedostatok vedie riaditeľku k presvedčeniu, že bolo spáchané niečo nepravého, aj keď o tom nemá ani najmenší dôkaz. Film získal rad ocenení, päť oscarových nominácií, za herecké výkony v hlavnej úlohe, napríklad aj pre Amy Adams. Komorná psychologická dráma Pochyby natočil dramatik, scenárista a režisér John Patrick Shanley podľa vlastnej rovnomennej hry. Ako filmár Shanley využil možnosť obohatiť dramatický text o rozšírenú vizuálnu stránku, pričom sa cielene zameral na postihnutie atmosféry nevľúdnej jesene roku 1964, aj života v malej komunite. Rozprávanie sa sústreďuje na postoje troch postáv. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Před: Mám nemalé pochyby zda Shanley zvládne ukočírovat natolik nelehkou látku, tak aby se vyhnul všem nástrahám lacinosti, zbytečné doslovnosti a církevní korektnosti. A hlavně mám pochyby o výkonu Amy Adams vedle dua Hoffman Streepová. Po: Teď již nemám sebemenších pochyb nejen o Amy, ale i o tom, že lépe už to napsat, natočit a zahrát ani nešlo. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (19)

  • Šál, který nosí postava Meryl Streep ve filmu, si herečka vlastnoručně upletla. [Zdroj: iDNES.cz] (AllieK)
  • Viola Davis, která byla nominována na Oscara za roli paní Millerové, se objevuje pouze ve dvou scénách. Prvním je přibližně 7 minut trvající dialog s postavou Meryl Streep, sestrou Aloysius. Ve druhé se objeví pouze asi na 10 sekund a nepromluví. (jezurka42)
  • John Patrick Shanley, scenárista a režisér, je zároveň aj autorom oceňovanej rovnomennej hry. V roku 2005 za ňu získal i najprestížnejšiu Pulitzerovu cenu. (murakamigirl)

Související novinky

Philip Seymour Hoffman 1967 - 2014

Philip Seymour Hoffman 1967 - 2014

02.02.2014

Philip Seymour Hoffman, držitel Oscara za hlavní roli v životopisném filmu Capote, byl nalezen mrtvý ve svém newyorském bytě. Herec měl již delší dobu problémy s drogami. Před kamerou se začal… (více)

Reklama

Reklama