Legendy Divokého západu (TV seriál)

• Velká Británie

Wild West, The

Western / Drama / Dokumentární

Velká Británie, 2006, 3x49 min

Hodnoceno po 1. dílů. Tam, kde leží Little Bighorn je indiánská zem, tam přijíždí generál Custer se svým praporem, bohužel osudným se mu stal v osudné Bitvě u "Little Bighorn" 25. 6 - 26.6. 1876 kmen Čejenů a Lakotů (Sioxů) v čele s legendárnámi náčelníky divokého Západu "Splašeným koněm" (Crazy Horse) a "Sedicím býkem" (Sitting Bull). Pěkný filmovým způsobem zpracovaný dokument v uvozovkách ještě s nedávné doby za vlády amerického prezidenta Lincolna, o jedné z největších, nejdrtivějších a nejzásadnějších bitev na americkém Západě v polovině 19. století. Castrova "Sedmá kavalérie" asi o 250 mužích tenkrát byla úplně do posledního muže rozprášena včetně plukovníka samotného, indiánů podle dobových pramenů padlo asi na šedesát ! Těším se už moc na další díl, opravdu se jedná o dokument oku lahodný, s dobrým průvodcem, jak už jsem psal je i dobře filmově pojat, ale dozvíte se tady i spoustu jiných zajímavých historických událostí, otázek a odpovědí řečenými očima odborníků. Zatím 3*.(10.9.2007)

Není většího potěšení než spatřit britského shakespearovského herce, anžto si to zarostlý a špinavý kráčí v oostruhovaných botách zaprášenou americkou prérií a vykřikuje kolem sebe hrubým hlasem rozkazy - a to míním naprosto pokorně a upřímně a s nejvyšší mírou obdivu. Líbila se mi účast indiánských potomků dávných bojovníků. Oni opravdu mají hrdost a inteligenci vepsanou do tváře, i když já osobně na moc vzhledu nevěřím, podle mě ho vždycky zevnitř ovládá duše.(26.1.2009)

• LiVentura

Nic moc, raději mám filmy... než popisný hraný dokument..(22.2.2011)

Kdo má nakoukané westerny, ten si užívá. Dovědět se spousty podrobností o tom, jak to (skoro) skutečně bylo, je v jejich kontextu opravdu zajímavé. Navíc, když je celý cyklus zpracován opravdu profesionálně a s precizností, jíž jsou Britové schopni více než samotní Američané.(6.3.2011)

Viděl jsem první díl a Custer´s Last Stand tam byl velmi precizně popsán. Rekonstrukce byla také velice zdařilá a na dokument nadstandartní.Rozpočet evidentně nebyl trapný...Těším se na další díly!(7.9.2008)

Polodokumentární příběhy o tom, jak to vlastně tenkrát na západě bylo.......... Pro milovníky westernů docela povinnost.(28.9.2011)

Viděl jsem jenom díl s generálem Custerem a ten byl, řekl bych, poměrně povedenej.(9.9.2007)

Zajímavým a poutavým způsobem přiblížené dějiny. Škoda, že se takhle nedá "vyučovat" i ve školách ...(7.9.2008)

Zajimave popsane a nejspis co nejvic verohodne predstavene legendy divokeho zapadu... Povedena serie, kde asi nejvic vycniva general Custer se svym praporem..(9.9.2008)

Veľmi podarený dokument, ktorý má až filmové parametre. Najväčšou chybou vidím v tom, že má iba 3 časti. 1. Custerův poslední boj - 4* Skvelo podaná rekonštrukcia jedného veľkého boja, aj keď z tejto časti nie je jasné aké stanovisko majú tvorcovia na generála Custera, či bol chválenkár a zbytočne riskoval a či geniállny stratég, ktorý mal smolu, že si narobil nepriateľov medzi svojimi. 2. Billy Kid - 3* Najslabší príbeh, na to že bol najslávnejší desperad tak by sa jeho krátky život dal natočiť aj zábavnejšie. 3. Přestřelka u O.K. Corralu - 5* Pre mňa jasné hodnotenie o najzaujímavejšom pištoľníkovi v dejinách Divokého západu. Scény na súde keď každý líči svoju verziu známeho príbehu má až psychologické parametre.(22.2.2011)

Hodnotím zatiaľ iba po prvej zhliadnutej časti, ale aj tak si dovolím dať plné hodnotenie, pretože ide skutočne o mimoriadne podarený a kvalitne spravený "dramatizovaný" dokumentárny film pracujúci so zaujímavou a nové svetlo vrhajúcou hypotézou na Custerov Last Stand pri Little Bighorne. Hraná rekonštrukcia nie nepodobná lepšej televíznej seriálovej časti sa mieša s počítačovo spracovanými trojrozmernými plánmi bojiska a prehľadnými presunmi jednotlivých jednotiek a je dopĺňaná komentujúcimi vstupmi amerického historika a indiánskeho experta. Jedinou vážnejšou chybou je - zlým prekladom spôsobené - neustále pomenovávanie kapitána Benteena (jedného z hlavných aktérov) ako plukovníka v českej verzii (Custer sám mal oficiálne hodnosť podplukovník).(19.11.2010)