Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britský dokumentární cyklus. Názvy jednotlivých částí:

1. Custerův poslední boj
Zkáza legendární Sedmé kavalerie u Little Bighornu je tragickou kapitolou v dějinách Spojených států. Jméno generála Custera se stalo synonymem marnivé ctižádosti a velitelské ztřeštěnosti. Poslední historické výzkumy však odhalily překvapivou pravdu. Oproti všem dosavadním představám měl Custer zřejmě vyrovnanou šanci zvítězit a jeho rozhodování zdaleka nebylo neuvážené. Vycházel z jasného záměru, který nebyl nijak přehnaně ctižádostivý. Americký historik Michael Donahue, který už dvacet let zkoumá dostupné dokumenty i dávné bojiště, je přesvědčen, že Custer stál na prahu pozoruhodného vítězství. Archeologické nálezy, indiánské piktogramy, ústní svědectví i zápisy vyšetřujícího soudu popisují proslulou bitvu poněkud jinak.

2. Billy Kid
V sedmdesátých letech 19. století byl americký Divoký západ rejdištěm vyděděnců a banditů. Amerika se tehdy vzpamatovávala z útrap občanské války a řídce osídlený kraj bez komunikací i bez účinného prosazování práva byl světem, kde rozhodovala síla a odvaha. Jedním z nejznámějších pistolníků v dějinách Divokého západu byl Billy Kid. Vraždy, kterých se dopustil, z něj udělaly nejhledanějšího muže v zemi. Za zabití okresního šerifa byl odsouzen k smrti. Přesto však mu guvernér státu Nové Mexiko Lew Wallace tajně slíbil milost. Proč? Nemohlo to být tak, že se skutečný Billy značně lišil od zlosyna, jakým ho vylíčily legendy? Zajímavé je, že současný guvernér státu uvažuje o obnovení procesu a přezkoumání důkazů, které vedly k Billyho odsouzení.

3. Přestřelka u O.K. Corralu
Přestřelka u O.K. Corralu je nejslavnější pistolnickou "střílečkou" v dějinách Divokého západu. Po pouhých třiceti vteřinách vražedné střelby zůstali na zemi tři mrtví a dva těžce zranění muži. V té šílené půlminutě se zrodila legenda. Legenda o čestném a spravedlivém muži zákona Wyattu Earpovi. Ale když se kouř ze střelného prachu rozptýlil, Earp už jako hrdina nevypadal. Byl naopak obviněn z vraždy a stanul před soudem, kde mu šlo o život. Byl Wyatt Earp opravdu vinen vraždou nevinných mužů? A v čem spočívala spravedlnost na Západě pionýrských časů? Mnohé události toho dne byly mytologizovány - a tak se historici snaží najít klíč k pravdě v dávno zapomenutém procesu, v zápisech soudů a dobových novinových zprávách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Nemám hrané dokumenty příliš rád. Vnášejí do člověka pocit, že rozumí postavám, může se jich dotknout a přitom podsouvá myšlenku: "Já jsem dokument, vyprávím o historii pravdivě a nezkresleně." Scénky si musí autoři domýšlet a dotvářet, vize historie nabývá ostrosti, ale pravá historie zůstává v mlze. K hráčům s minulostí přistupujeme najednou osobněji, ale již to nejsou oni, nýbrž jejich možné reprezentace. Zmocňují se nás osobní sympatie... +++++ Mé znalosti o divokém západě jsou povrchní, něco jsem načerpal z povšechného, uspěchaného a mělkého studia dějin USA jako celku, něco z knihy Josefa Opatrného Poslední indiánské války, která nicméně věnuje asi třicet stran právě bitvě o Little Big Hornu. Pln podezření, že Legendy divokého západu si vybírají jeden z možných pohledů, heroizaci a omlouvání Custerova počínání, jsem si je přečetl znovu. +++++ Dovolím si několik citací, které snad sami o sobě těm, co seriál viděli, osvětlí můj vlažný postoj k němu. Něco zamlčuje, něco mírně kroutí, něco zbytečně zdůrazňuje. "Plukovník Custer..." "...Custer mohl vyrazit do pole. Ne ovšem jako velitel celé skupiny, jejíž velení svěřili Terrymu." "Líčení samotné bitvy Nízký pes mnoho slov nevěnoval. Stejně málo hovořili i ostatní účastníci srážky a tak často pracuje fantazie..." "Co Custer opravdu ve svých posledních chvílích dělal, nelze dnes zjistit." "...Padl v samém závěru bitvy. Další odborníci soudí, že Custera zasáhla smrtelná střela hned na počátku..." "...mrtvoly poražených nepřátel, vystavené pak nenávistnému hanobení siouxských žen." "Právě Benteen projevoval v těchto kritických hodinách největší odvahu..." "...ztráty (indiánů) činily 30 až 300..." "Vítězství nad Custerem mělo tak pro Indiány daleko horší důsledky než úspěch, jehož dosáhl ve své proslulé bitvě král Pyrrhos." +++++ První díl tak spíše utvrzuje mýtus generála Custera, ale i vznešeného divocha, namísto potřebné demýtizace. Nenabízí širší souvislosti, v duchu hraných dokumentů podléhá fascinaci silnými osobnostmi. Důsledky i příčiny bitvy jsou ignorovány. Mírně, ale opravdu jen mírně v duchu Opatrného epilogu: "Dramatická kolonizace plání Severní Ameriky se proměnila v pohádku. Boj dobra se zlem, civilizace s barbarským světem. Revizionistická literatura posledního čtvrtstoletí jen převrátila znaménka..." +++++ Další dva díly jsou více osobními příběhy a tak absence popisu širších a pomalejších proudů tolik nevadí. Líbily se mi více, ale přesto mám pocit, že jim chybí jistý druh nestrannosti, jenž sluší dokumentům o historii dávno minulé. Navíc se nemusíte cítit tak trapně, když v hraných sekvencích deset lidí předvádí střet několika set. Ovšem umírání ve zpomalovačkách se tu opět dočkáme. Zpomalovačky smrtí vidím jako další nástroj heroizace a mýtizace. Legendy divokého západu zřejmě chtěly, aby legendy zůstaly legendami. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Hodnoceno po 1. dílů. Tam, kde leží Little Bighorn je indiánská zem, tam přijíždí generál Custer se svým praporem, bohužel osudným se mu stal v osudné Bitvě u "Little Bighorn" 25. 6 - 26.6. 1876 kmen Čejenů a Lakotů (Sioxů) v čele s legendárnámi náčelníky divokého Západu "Splašeným koněm" (Crazy Horse) a "Sedicím býkem" (Sitting Bull). Pěkný filmovým způsobem zpracovaný dokument v uvozovkách ještě s nedávné doby za vlády amerického prezidenta Lincolna, o jedné z největších, nejdrtivějších a nejzásadnějších bitev na americkém Západě v polovině 19. století. Castrova "Sedmá kavalérie" asi o 250 mužích tenkrát byla úplně do posledního muže rozprášena včetně plukovníka samotného, indiánů podle dobových pramenů padlo asi na šedesát ! Těším se už moc na další díl, opravdu se jedná o dokument oku lahodný, s dobrým průvodcem, jak už jsem psal je i dobře filmově pojat, ale dozvíte se tady i spoustu jiných zajímavých historických událostí, otázek a odpovědí řečenými očima odborníků. Zatím 3*. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Custerův poslední boj: Zde bych doporučil film Syn jitřní hvězdy, který je natolik historicky přesný, že rozdíl mezi ním a touto dokumentární rekonstrukcí, je snad v pouze jedné nepodstatná informaci, že Custer naháněl indiánské ženy a děti podél řeky (to ve filmu chybí). Tato rekonstrukce postrádá trochu více komparzu aby se nastolil realistický obrázek, protože hlavní herec v roli Custera hraje velmi dobře a jeho 7. kavalerii představuje snad jen deset komparzistů. Pokud bych o bitvě u Little Big Horn nic nevěděl, pak bych byl velmi spokojený, zazní zde vše podstatné, co by člověk měl o tomto tažení vědět, pokud se o něj zajímá. Problém vidím hlavně v tom, že tvůrci nesmyslně tvrdili, že nové "přelomové" poznatky přináší téměř šokující objev, že Custer neudělal téměř žádné chyby a měl celou dobu na dosah pozoruhodné vítězství namísto do teď tradované šílenosti, nepřipravenosti a podcenění indiánů a jejich bojeschopnosti. Pak, když mají tyto nové poznatky osvětlit, a které nějaký nadšenec zkoumal údajně dvacet let, nejenom, že nevysvětlí čeho se ty objevy týkaly, ale oni se o tom zkrátka vůbec nezmíní. Pokud za ten ohromný přelom považují to nahánění zlomku žen z tábora podel řeky, kterou ovšem Custer nedokázal přebrodit, pak se tiše směju pod vousy, které nemám 80% ... Billy Kid: Asi nejzajímavější díl celé třídílné série. Zrovna o Kidovi jsem nevěděl téměř nic a tento dokument mi solidně nastínil situaci na tohoto desperáta. Pověsti o něm jsou jen ty nejhorší, zde dokument prolínají tři fanatičtí obdivovatelé, kteří ho zase vychvalují naprosto ve všem a hájí i jeho vraždy, nad kterými mávají rukama, že se snad tolik ani nestalo. Ve světle tehdejších podmínek, které ale posléze nastíní, mají jejich argumenty celkem i smysl, takže je na každém, ať si posoudí situaci sám. Největší slabinou dokumentu je počet podobných jmen, které narůstají s počtem zápletek a které se vrhají na diváka v takovém množství, že si kolikrát musí domýšlet o kom je zrovna řeč. Přesto je tento příběh jednoznačně nejzajímavější ze všech tří. 90% ... Přestřelka u O.K. Corralu: Naprostá nuda, alespoň pro mě. Přestřelka, kterou následuje fádně natočený soudní proces a to je vše. Permanentní přešlapování celého dokumentu na jednom místě a jedné přestřelce, kterou si musíme zopakovat i třikrát jenom proto, že pokaždé jí vypráví někdo jiný ze svého úhlu pohledu. Jednu přestřelku rozhodně nepovažuji za přelom, či snad legendu divokého západu, protože tenkrát byly naprosto denním chlebem ve všech zapadlých městečkách na jihozápadě USA. Jen proto, že Costner si vyšvihnul tříhodinovou roli šerifa v naprosto nudném filmu o Earpovi, ještě neznamená, že o epizodce v Earpově šerifovské kariéře musím vidět celý dokument. Kdyby se tvůrci raději zaměřili na jeho kompletní život, bylo by to rozhodně lákavější než tři výstřely a následné tvrdé pohledy Cunninghama. 50% ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Není většího potěšení než spatřit britského shakespearovského herce, anžto si to zarostlý a špinavý kráčí v oostruhovaných botách zaprášenou americkou prérií a vykřikuje kolem sebe hrubým hlasem rozkazy - a to míním naprosto pokorně a upřímně a s nejvyšší mírou obdivu. Líbila se mi účast indiánských potomků dávných bojovníků. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Kdo má nakoukané westerny, ten si užívá. Dovědět se spousty podrobností o tom, jak to (skoro) skutečně bylo, je v jejich kontextu opravdu zajímavé. Navíc, když je celý cyklus zpracován opravdu profesionálně a s precizností, jíž jsou Britové schopni více než samotní Američané. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Toto ma dosť obišlo. Nezaujímaví americkí v podstate vrahovia sú tu zobrazení ako nejaké legendy. Nášmu divákovi dané mená len málo hovoria. Zabodovať mohol jedine Billy the Kid, ale ani tento diel veľmi nevyšiel. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Polodokumentární příběhy o tom, jak to vlastně tenkrát na západě bylo.......... Pro milovníky westernů docela povinnost. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem první díl a Custer´s Last Stand tam byl velmi precizně popsán. Rekonstrukce byla také velice zdařilá a na dokument nadstandartní.Rozpočet evidentně nebyl trapný...Těším se na další díly! ()

deckardx 

všechny recenze uživatele

Zajimave popsane a nejspis co nejvic verohodne predstavene legendy divokeho zapadu... Povedena serie, kde asi nejvic vycniva general Custer se svym praporem.. ()

KoRner 

všechny recenze uživatele

Veľmi podarený dokument, ktorý má až filmové parametre. Najväčšou chybou vidím v tom, že má iba 3 časti. 1. Custerův poslední boj - 4* Skvelo podaná rekonštrukcia jedného veľkého boja, aj keď z tejto časti nie je jasné aké stanovisko majú tvorcovia na generála Custera, či bol chválenkár a zbytočne riskoval a či geniállny stratég, ktorý mal smolu, že si narobil nepriateľov medzi svojimi. 2. Billy Kid - 3* Najslabší príbeh, na to že bol najslávnejší desperad tak by sa jeho krátky život dal natočiť aj zábavnejšie. 3. Přestřelka u O.K. Corralu - 5* Pre mňa jasné hodnotenie o najzaujímavejšom pištoľníkovi v dejinách Divokého západu. Scény na súde keď každý líči svoju verziu známeho príbehu má až psychologické parametre. ()

tartan 

všechny recenze uživatele

Hodnotím zatiaľ iba po prvej zhliadnutej časti, ale aj tak si dovolím dať plné hodnotenie, pretože ide skutočne o mimoriadne podarený a kvalitne spravený "dramatizovaný" dokumentárny film pracujúci so zaujímavou a nové svetlo vrhajúcou hypotézou na Custerov Last Stand pri Little Bighorne. Hraná rekonštrukcia nie nepodobná lepšej televíznej seriálovej časti sa mieša s počítačovo spracovanými trojrozmernými plánmi bojiska a prehľadnými presunmi jednotlivých jednotiek a je dopĺňaná komentujúcimi vstupmi amerického historika a indiánskeho experta. Jedinou vážnejšou chybou je - zlým prekladom spôsobené - neustále pomenovávanie kapitána Benteena (jedného z hlavných aktérov) ako plukovníka v českej verzii (Custer sám mal oficiálne hodnosť podplukovník). ()

zekon 

všechny recenze uživatele

Protože mám rád westerny a chtěl jsem se něco dozvědět o historii, dal jsem to. Nicméně příběh Custera mě přišel hodně mimo a ne moc věrohodný. Souhlas s těma co tu taky pochybují. Billy Kid dost dobré a přestože z Erpa udělali účastníka jediné přestřelky bylo to taky určitě pěkně udělané. Vadí mi u takových dokumentý že musí opakovat jednu scénu 5x. Já chápu že tupý Amík to potřebuje, ale my v Evropě takový nejsme :) ()

Reklama

Reklama