Milostný románek

Love Affair

Komedie / Drama / Romantický

USA, 1939, 87 min

Leo McCarey

Love Affair se dočkal dvou remaků. Všechny filmy jsem viděl v pořadí od nejmladšího po nejstarší a originál se mi jeví kupodivu jako nejslabší. Možná proto, že jsem příběh znal do poslední repliky :)(11.1.2010)

• Houdini

Oscar 6 nominací: Nejlepší film, Herečka HR - Irene Dunne, Herečka VR - Maria Ouspenskaya, Výprava, Píseň - "Wishing", Námět(11.3.2004)

Mám rád i Affair to Remember, ale tohle je ještě o třídu lepší. Hlavně první půlka s plavbou přes Atlantik stojí za to. Věřím, že kdyby se McCareymu (nebo spíš scenáristům) podařilo udržet laťku tak vysoko i v druhé třičvrtěhodině, šel by film do mojí topky.(9.10.2009)

Srovnání verze 1939 a 1994 (pro zkrácení budou roky užívány zástupně za filmy)_._._._ Neporovnávejme drobné odchylnosti v příběhu, protože přes stejný námět mezi oběma filmy (resp. všemi třemi) uplynulo mnoho let, a tak místo paluby lodi se nově lze také setkávat na palubách letadel, ohlašování vdavků lze vysílat rozhlasem, ale nově i v televizi… Srovnejme však herecké obsazení: Warren Beatty vs. Charles Boyer; Annette Bening vs. Irene Dunne; a do třetice Katharine Hepburn vs. Maria Ouspenskaya. Je možná s podivem, ale 1994 je mnohem odměřenější. Beatty je spíš trochu upejpavý, rozhodně mu dost chybí do Boyerovy suverenity a šviháctví (šviháctví myšleno pejorativně). Bening a Dunne jsou si asi nejvíce podobné, obě dost mírné, trochu záhadné. To Hepburn kolem sebe vytváří atmosféru, které Terry postupně podlehne, a stařičkou tetu si oblíbí. Čím okouzlila Michelova babička Ouspeskaya Dunne, mi není jasné. V 1994 je cítit potlačovaná touha obou stárnoucích lidí (člověk čeká, kdy se na sebe vrhnou, ale oni nemůžou), v 1939 by však byla „konzumace“ jejich vztahu (oba páry mají mezi sebou úplně jiné věkové rozdíly, Beattymu bylo 57 a Bening 36; Boyerovi ale jen 40 a Dunne 41) menším překvapením. Povšimněme si dvou zdánlivých detailů. Empire State Building je v 1939 nazývána nejvyšší budou světa, scénárista Warren se potom proto dopustil malého šprýmu, když v 1994 zaznělo, že „Empire S. B. už sice NENÍ nejvyšší budou světa…“. Také samotné horní patro (pokud bylo místo autentické) nebo jak si jej tvůrci představovali, se trochu změnilo. Scéna, kdy se muž nedočká, a jede nakonec výtahem dolů, je mnohem vtipnější v 1939 – „Jedete dolů?“_“Ne!“_“Ne.“_“Ano.“__Druhou drobností je pak zobrazení dětí, které přijdou navštívit hlavní hrdinku, již upoutanou na vozík. V 1994 je to tlupa amerických pitomečků se santovskými čepicemi žvatlající koledu-vodrhovačku, v 1939 tři sympatická děvčátka v sirotčinci, která mimochodem moc krásně zpívají ne zrovna jednoduchou píseň. A při samotné předvánoční návštěvě pak celý sbor, který si rozhodně potupně nebrouká „Jingle Bells“,protože nic jiného ani neumí. A nesmím zapomenout zmínit ani Boyerův francouzský přízvuk, vždyť herec se ve Francii narodil (a v devětasedmdesáti spáchal dva dny po smrti své manželky sebevraždu).___Celkové hodnocení 4:3 ve hvězdách pro 1994.(21.8.2009)

Velice příjemná romantická oddychovka se sympatickou ústřední dvojicí. Sem tam klišoidní, přesto líbivé, vtipné a dějově zajímavé a nápadité. Ch. Boyer je prostě sympaťák a typický Don Juan, s velmi neotřelým, svérázným hlasem, který mu může leckdo závidět. 80%.(3.3.2010)

Kdo je fanouskem Irene Dunne musi pri sledovani tohoto filmu skucet blahem... :-)(21.7.2008)

Super. Celé prošpikované vtípky na plytké dialogy typické pro filmy té doby. "Můj otec říkával, že naše přání jsou sny, které sníme, když jsme vzhůru." "Opravdu?" "Hm, byl to opilec." :-))(5.1.2010)