Reklama

Reklama

Milionář z chatrče

  • Velká Británie Slumdog Millionaire (více)
Trailer 2

Džamal Malik pochází ze slumu v Bombaji, ale i tak se náhle ocitá ve finále indické adaptace soutěže „Chcete být milionářem?“ Ve finále bude Džamal hrát o 20 milionů rupií, ale moderátor ho po skončení prvního večera a získání 10 milionů rupií obviní z podvodu, a tak Džamala odváží policie k výslechu. Džamal je mučen a pak vyslýchán. Inspektor s ním prochází záznam pořadu a chce, aby mu Džamal vysvětlil, jak mohl znát všechny odpovědi. Díky tomu se dozvíme životní příběh Džamala. Džamal vyrůstal se svým bratrem Salímem a kamarádkou Latíkou. Vše začíná, když je Džamalovi přibližně 9 let a při nepokojích zahyne jeho matka. On, Salím a Latíka před nepokoji utekli a chvilku žili na ulici, ale pak se jich ujal jeden muž, který se o ně začal starat. Děti pro muže žebraly a ze Salíma se stala mlátička. Jednou v noci ale měli Džamalovi popálit oči, takže mu Salím pomohl utéct. Latíka chtěla utéct také, ale Salím ji schválně opustil. Bratři se jistou dobu živili prodejem a drobnými krádežemi ve vlacích, ale pak se dostávají k Tádž Mahalu, kde rozjedou byznys s kradenými botami a jako falešní průvodci. I když se jim daří dobře, po nějaké době se vrací do Bombaje a vyhledají Latíku, která pracuje stále pro stejného muže jako tanečnice. Džamalův bratr tohoto zločince zastřelí a všichni tři společně prchají. Salím se pak ale přidá k jinému gangsterovi a přivlastní si Latíku. Džamal je vyhnán. Džamal už pak dvojici nikdy neviděl, ale když začal pracovat jako nosič čaje v telefonní společnosti, podařilo se mu zkontaktovat svého bratra, se kterým se pak i sešel. Salím stále pracuje pro stejného muže, ale Latíka je prý navždy pryč. Salím chce, aby se Džamal nastěhoval k němu, čehož Džamal využije, a Salíma sleduje. To ho zavede za Latíkou, která žije se Salímovým šéfem. Džamal se pokusí Latíku osvobodit, ale Salím jí nedovolí utéct. Džamal se rozhodne využít soutěž „Chcete být milionářem?“, aby ho Latíka našla, protože ta na soutěž ráda kouká. Džamal je ve hře úspěšný a policii na svém životním příběhu dokáže, že nepodvádí, on ty odpovědi prostě zná. Jakmile se Latíka dozvídá, že je Džamal v soutěži, za pomoci Salíma uniká ze svého vězení... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (2 025)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Danny Boyle se zbavil Alexe Garlanda a dotáhnul na Západ levnou pohádku, přesně dle bollywoodského mustru, které estetika špinavých slumů a hledání štěstí v něm, evidentně vynáší u publika jímavé chvilky, potlesky ve stoje a pozlacené sošky. Pardon, ale mě to zavání jako laciný kalkul, který nad vodou drží jenom fantastická pasáž s malými caparty, která je vtipná i smutná, a hlavně opravdová, což se o zbytku říci nedá. Ne že bych neoceňoval snahu, ale tenhle tah do branky pokryteckého světa jsem odzíval – vizuál jak z jednoho mexického výletu Tonyho Scotta a pořádná hudba (Boyleův trademark) vlastně taky nikde. Ale to všeobecné nadšení chápu, jen ho prostě nesdílím. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Simon Beaufoy .. _ D: It is written ___ Když jsem poprvé četl krátkou tiskovou zprávu, že "Danny Boyle natočí Chcete být milionářem" pomyslel jsem si, že se někdo někde pomátl a po excelentním filmařském zážitku Sunshine přijde (Dannyho trochu obvyklá) kvalitativní houpačka a vznikne něco ehm nezajímavého a tak jsem informace a dobu, během níž snímek vznikal, vcelku přehlížel. Jenže díky vskutku parádnímu scénáři (čest knižní prvotině Vikas Swarup - Q and A) vznikla nevšední lahůdka. Ostatně režisér již jednou dokázal, že s dětmi a penězi to umí pojmout zajímavě... _____ Extra silný příběh dvou bratrů na pozadí drsného životního koloběhu v chudinském Bombajském slumu, technicky vytříbeně natočený a tentokrát nohy nepodlamuje ani scénář, byť se pohádkový příběh s pozitivně laděným odérem nemusí každému pozdávat. Ovšem, ono to má po celou dobu spoustu napínavých i dojemných momentů a vůbec celá pestrá dějová stavba s paralelním vyprávěním a dovětky během výslechu / soutěže nemá chybu a to všetně lahodného love-tanečního závěru na nádraží. Vše je krásně barvitě a dynamicky natočené, sestříhané a opatřené tradičně výborným hudebním podkladem (na písni Paper Planes od britské zpěvačky Maya Arulpragasam jsem si ujížděl již dávno a tak rozhodně potěšila), který má tentokrát na svědomí velezkušený Ind Allah Rakkha Rahman. Z herců pak zaujmou především dětští představitelé a samozřejmě "Indická Megan Fox" Freida Pinto, ale celkově nemá casting slabé místo. _____ Slumdog Millionaire je jeden z pozdních pokladů roku 2008 a ač jsem se nechvěl blažeností jako u předcházejícího slunného tripu, musím Indickou zajížďku hodnotit stejně plnohodnotnou známkou. Zaslouží si to. __ 100%. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Fakt bych necekal, ze film o Chcete byt milionarem bude takova pecka, Danny Boyle se fakt vytah. Prvni pulka filmu je neskutecna jizda, prolinaj se tri roviny, Jamal v horkym kresle, Jamal na policejni stanici a flashbacky do jeho mladi, kde diky celkem drsnejm zazitkum, ktery skutecne pripominaj Mesto bohu, ziskal potrebny "znalosti" aby zvladl odpovedet. To vse s paradni vizualni strankou, dravym strihem, skvelou hudbou a paradnima hercema, vcetne deti. A pak pride druha polovina, kde uz moc nejsou flashbacky do mladi, zacne to bejt stereotypni, ne tak svizny, lehce unavny a natahovany. A navic zaver je fakt hodne prehnanej a ta otazka je naprosto retardovana. Ostatne mi ani ty ostatni otazky neprisli nejak slozity, samozrejme kdybych byl ind. Jinak moc se mi nezdal ten moderator, takovej nesympatickej debil a Jamal jako uz velkej vetsinu casu vypada jak telatko, navic i kdyz tvurci nechali znelku, studio, proste vse jak ma v milionari bejt, i tak ma ta indicka mutace lehce jiny pravidla a jiny castky, coz me trochu matlo. Kdyby mel film 90 minut, tak dam maximalni hodnoceni, ale ta druha pulka uz bohuzel tak zazivna neni, takze jen dobry 4*. ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Každé ráno sa modlím, aby som tú odpoveď nepoznal." Je to tak, D'Artagnan naozaj nie je jeden z Troch mušketierov, je až štvrtý a teda sa neráta. Samotný film, o tom, že niekedy sa aj dobrým ľuďom stávaju dobré veci, je troška dlhý, príliš divoký a na indickej kultúre nevidím ani zrnko zaujímavosti, pravdupovediac sa mi hnusí. Ale vďaka hrdinovým pozoruhodným životným skúsenostiam, na ktorých nie je v skutočnosti nič neuveriteľné, budete mať dve hodiny slzy na krajíčku a ak nepôjdu von dovtedy, finálny "priateľ na telefóne" by ich definitívne mohol oslobodiť. Danny Boyle je vynikajúci režisér, ktorý si vie zaistiť slobodu od producentov resp. spolupracuje s takými, ktorí mu dajú voľné ruky, lebo vedia, čo sa začne diať, ak mu ich rozviažu. Napriek tomu snímku vnímam ako prehajdákanú príležitosť, pretože pokojne mohlo ísť o najlepší film (nielen roka), ale nakoniec dosť zaostal za očakávaniami. A za tým, na čo reálne mal. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Kouzelnej film se strašně pěknou atmosférou, kterej zahřeje u srdce a pohladí po duši. Srovnání s Městem Bohů mi nepřijde zas až tak vhodné, ačkoliv se to logicky nabízí. City of God je totiž chladný a težkopádný konstrukt bez osobnosti, zato Slumdog Millionaire je divácky vděčnou hřejivou a hlavně svižnou pohádkou, která si nenese žádné velké poselství, ale o to je upřímnější. Že je Danny Boyle hračička a vizuální kouzelník dokázal už mnohokrát, a i nyní nabízí divákům dokonalé splynutí obrazu a hudby. V podstatě ve všech scénách, ke kterým hraje některá výraznější skladba, mi nezbylo nic jiného, než jen s obdivem civět na obrazovku a žasnout. Tolik nápadů a vychytávek se často nevidí. Na nejlepší film bych to letos sice nepasoval, ale režie by si ocenění stoprocentně zasloužila. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (49)

  • V době natáčení filmu byla hodnota 20 milionů rupií přibližně 411 600 dolarů. Výhra 20 miliónů indických rupií byla v přepočtu něco přes 7 miliónů korun. (HellFire)
  • Danny Boyle chtěl původně do role moderátora indického herce Shahrukha Khana, který uváděl závěrečnou řadu soutěže „Chcete být milionářem?“ v Indii. Shahrukh byl však zaneprázdněn. Anil Kapoor, který se nakonec zhostil role moderátora, se jednou soutěže zúčastnil a vyhrál 5 milionů rupií. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Irrfan Khan

Zemřel herec Irrfan Khan

29.04.2020

V 53 letech zemřel hvězdný indický herec Irrfan Khan. Příčinou byla infekce tlustého střeva. Od roku 2018 zároveň bojoval s rakovinou. Herce mohou diváci znát nejlépe z rolí jako Pí a jeho život,… (více)

Annaud našel černé zlato

Annaud našel černé zlato

20.12.2010

V 80. letech platil Jean-Jacques Annaud za jednoho z nejlepších evropských tvůrců (ne-li nejlepšího). Pak jeho kariéra nabrala charakter sinusoidy. Po bizarnosti Jeho veličenstvo Minor je nejvyšší… (více)

Po Souboji titánů vypukne Válka bohů

Po Souboji titánů vypukne Válka bohů

03.04.2010

Samozřejmě, o tomto filmu u nás nečtete poprvé. Starořecká fantasy War of Gods (resp. Dawn of War, pořád je v tom trochu zmatek) měla původně bezprostředně konkurovat Souboji titánů, ale díky… (více)

Reklama

Reklama