Reklama

Reklama

Che Guevara

  • Česko Che Guevara: Revoluce (více)
Trailer 2

26. listopadu 1956. Fidel Castro se plaví na Kubu s osmdesáti povstalci. Jedním z nich je i Ernesto „Che“ Guevara, argentinský doktor, který sdílí s Castrem společný cíl – svrhnout zkorumpovanou diktaturu Fulgencia Batisty. Che se projeví jako nepostradatelný bojovník, rychle si osvojí umění partizánského boje. Jakmile se Che pustí do boje, s nadšením ho oslavují jeho velitelé i kubánský lid. Tento film zachycuje vzestup Che během kubánské revoluce, od doktora – přes velitele – k hrdinovi revoluce. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (299)

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Jen Soderbergh má jako jeden z mála americkejch režisérů koule na to natočit film, kterej je z téměř 90% namluven v cizím jazyce. Soderberghovy filmy jsou sice z velké většiny komerční propadáky (vyjma Dannyho Par'táků a pár dalších výjimek), ale já tenhle způsob natáčení prostě sakra zbožňuju. Více o Che se asi rozepíšu v komentu k druhé části. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Benicio Del Toro a role pro něj přímo stvořená. Je to sice klišé nad klišé, ale během filmu mě snad jedinkrát nenapadlo, že ten Del Toro hraje dobře, já jsem prostě viděl Che Guevaru, respektive uchrchlaného zpoceného santusáka s doutníkem v koutku. Ach, vidět tak ty zklamané dívčí výrazy, kde že je ten hezounek v baretu z legendární fotky. Vytknout by se dala dost roztroušená struktura vyprávění, která chvilkama zbytečně odvádí pozornost od toho důležitého, jen abychom byli stále ujišťováni, že film si zakládá na historických událostech. Jenže dokumentů na toto téma jsou mraky, proč to cpát i do filmu. Přitom scény vyloženě dramatické a filmové jsou nejlepší a nejzábavnější. Proto jsem se také tetelil blahem v poslední třetině, kdy došlo na prachobyčejnou řežbu, výborně natočenou řežbu! Tak s chutí do druhého dílu..... ()

Reklama

Happens 

všechny recenze uživatele

Asi bylo účelné, aby jste chvíli měli pocit, že sledujete dokument, což dodávalo autentičnosti, nicméně akce bylo po skromnu, celkový děj byl, nechci použít slovo chudý, ale jedná se o film, který doporučuji lidem, kteří se o problematiku alespoň trochu zajímají, jinak se jedná o nezapamatovatelné dílko o historii 20. století na Kubě... ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Steven Soderbergh sa tak veľmi snažil zostať nestranný, že namiesto filmu stvoril fádnu, učebnicovú kapitolu zo života revolucionárskej ikony. Pár najzákladnejších faktov, niečo málo z denného života partizána (aby sme študenta upútali), iba niečo málo z politiky (aby sme ho zase neuspali). Tu ani Benicio del Toro nič nezmôže, veď okrem okopírovaných výrazov nemá čo, presnejšie KOHO hrať. Bál som sa všetkého možného, takýto prístup ale iste nečakal. Nič proti ničomu, nič proti nikomu, o ničom... z druhej časti som si dal úvodných 15 minút a asi na to kašlem úplne. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Peter Buchman .. Od vítězství k vítězství - na dalších padesát let ___ Nekoncentrovanost, odstup a neúplnost dění nezachrání ani závěrečné guerillové bojování. Před ním se dokumentárně chodí po horském pralese, Fidel, Raúl a Che si povídají o marxistické revoluci a paralelně Che vystupuje na půdě OSN. Je to celkem nuda, protože do hloubky postav ani jejich ideových pohnutek se moc nedostaneme. V podstatě jsem dokoukal až na třetí zátah a zatím nezaznamenal nic, proč si děti po celém světě cpou tu zarostlou tvář na své trička… Benicio Del Toro vzhledově odpovídá, ovšem výrazný herecký koncert se nekoná. Uvidíme, jak to v Che: Part Two dopadne. Do Havany zbývá 186 mil, do osudné Bolívie ještě o pár let a tisícovek mil více. Zatím za neuspokojené tři. ___ Po zhlédnutí Che: Part Two, který pokračování revoluce nerozšiřuje(!), jsem u prvního filmu pevně usazen na 50%. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (21)

  • Film s rozpočtem 58 milionů dolarů (oba díly), si jen na předprodeji vstupenek do kina vydělal celosvětově 54 milionů. (Karlos80)
  • Každá ze dvou částí filmu je točena jiným vizuálním stylem. "První část má hollywoodskou konstrukci, revoluční příběh tomu napomáhá. Ta druhá je napjatá, má hodně nervózní kameru, dost jsme vycházeli z Che Guevarových deníků." (ČSFD)
  • Film byl spolu s druhým dílem, Che-Guerilla, točen jako jeden projekt. Měl tak i premiéru na Filmovém festivalu v Cannes. Délka a složitost příběhu ale tvůrce donutila film rozdělit na současné dvě části. Režisér Steven Soderbergh proto tvrdí, že na filmy je třeba se dívat jako na celek rozdělený na dvě půlky. (cariada)

Související novinky

Zajímavé premiéry v Cannes

Zajímavé premiéry v Cannes

28.04.2008

Chystáte se na filmový festival v Cannes? ;-) Že ne? Nevadí. Tak nebo tak je přehled filmů, které na francouzské riviéře mezi 14. a 25. květnem poprvé uzří světla promítaček, pozoruhodný. Třeba Clint… (více)

Reklama

Reklama