Tajemství pohlaví (TV seriál)
Secret of the Sexes
Tajomstvo pohlaví
Dokumentární
Velká Británie, 2006, 3x51 min
Má váš mozog dispozície myslieť ako muž alebo žena? Sú to naozaj ženy, ktoré hovoria viac a sú to naozaj muži, ktorí sú menej citovo založení? A čo s tým má spoločné rozdiel medzi dĺžkou druhého a štvrtého prsta na ruke? Tento seriál odhaľuje podstatné rozdiely medzi oboma pohlaviami v šiestich sférach - emočnej, empatickej, komunikačnej, poznávacej, vo sfére súťaživosti a v anatómii mozgu. Výsledky skúmania sú často zábavné, niekedy provokujúce ale hlavne rúcajú mýty a odhaľujú prekvapujúce nové fakty o tom, čo charakterizuje každé z pohlaví. (oficiální text distributora)
igi B.
Jak to ta BBC dělá, že ať uchopí jakékoli téma, nepotřebuje ani tak moc nějakých zvláště >efektních< přístupů k dosažení inteligentního, vskutku poučného a v neposlední řadě i poutavého výsledku...(21.9.2007)
Candid
První díl "Rozdíly v myšlení" je určitě nejzajímavější. Vtipné například bylo, když muži sledovali v televizi zpravodajství v podání dvou moderátorů- muže a atraktivní ženy. Pánové si pamatovali celkem podrobně co říkal muž, ale z toho, co říkala moderátorka si nepamatovali prakticky nic, ale celkem podrobně věděli jak vypadala a co měla na sobě. Další co mě pobavilo bylo, když měli muži a ženy za úkol přebalit dítě. Ženy si po přebalení vzaly dítě do náruče a chovaly ho, muži odstoupili o krok od přebalovacího pultu- práce hotova. Další testy se týkaly soutěživosti, empatie, vlivu testosteronu atd. Druhý díl "Přitažlivost" moc dobrý nebyl. Niz zajímavého se zde prakticky neděje. Sledujete sbližování při hromadném rande v místnosti, kde se muži a ženy po 30 vteřinách střídají u seznamovacích stolků a snahy vědců odhadnout co ovlivňuje přitažlovost. Třetí díl "Láska" je sondou do života několika párů, nic co by člověk nemohl spozorovat v okolí... žádné tajemství se nedozvíme, ale určitě se třošku pobavíme ;) Průměr.(1.3.2010)
VUCAKO
Výborný třídílný dokument, i když pro mne byl asi nejzajímavější první díl. Testosteron rules! Teď už si vždycky budu všímat malíčku a ukazováčku na ruce. A jak se poslední dobou i v mnoha podobných odvětvích ukazuje, existují i mezipolohy, nejsou jenom dva protipóly - ženské vs. mužské myšlení.. Doporučuji a dávám v rámci žánru 90%.(18.7.2010)