Reklama

Reklama

Dvojí život knížete Václava

(TV film)

Obsahy(1)

Svatý Václav patří bezesporu mezi naše nejvýznamnější národní hrdiny. Pod jeho sochou se lidé shromažďují v přelomových okamžicích dějin. Svatý Václav se stal pro náš národ symbolem. Jaký ale doopravdy byl? Jak žil a jaké byly vztahy v jeho rodině? A kde nalezneme kořeny svatováclavské tradice? Režisér Vít Hájek se za pomoci odborníků pokusil pod nánosem mýtů, legend, polopravd a historických klišé odhalit skutečnou tvář tohoto bezesporu velmi zajímavého muže. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

otík 

všechny recenze uživatele

Kvalitní dokument a hlavně rozumný a historicky nezaujatý pohled na knížete Václava, ale nejen na jeho život, ale také i dopad na další politický vývoj země. K tomu je přidán i historický vývoj kultu sv. Václava jako patrona české země. Své názory poskytují především odborní historikové a archeologové jako např. Jiří Sláma, Petr Sommer, Josef Žemlička, Petr Kubín, Jan Frolík, Ivana Boháčová, Jarmila Čiháková nebo Jaroslav Šebek. Hudební složka: Václav Fiala ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Velice pěkný dokument o osobnosti, která stojí na počátku našich národních dějin. Svatý Václav je zde rozebrán naprosto komplexně. Berou se v potaz otázky legend, historické reálie, archeologie a také svatováclavská tradice. Vše je pojato objektivně a očištěno od dezinterpretací, ke kterým docházelo v minulosti. Po zhlédnutí tohoto dokumentu je možné jedině tvrdit, že kníže Václav pro nás zůstane symbolem, jemuž bude navždy patřit naše zem. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Vyčerpávající a svižná informace na odborné úrovni srozumitelná většině laických diváků. Reflektuje jak poslední archeologické objevy, tak i novější interpretace kronik a dalších záznamů. Stále sice nevíme, jak Václav žil a zemřel, ale závoj halící jeho osobu je zase o něco průhlednější. Skvělý dokument...100% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Dobře vyvážený dokument, který představuje osobnost svatého Václava ve vší možné šířku a pestrosti, jak nám historické prameny dovolují, a často přichází se zajímavými myšlenkami. Třeba že stačilo málo a zabít mohl Václav Boleslava (což domyšleno by znamenalo, že by se slavil svatořečený Boleslav), že je sice Václav představován skoro jako mnich, ale podle dobových zvyklostí musel mít ženu i děti, což se často opomíjí říct, atd. Zajímavá je ta rozpornost i v pozdějších dobách, kdy si sv. Václava přivlastnili katolíci i husité, nacisti i protinacistický odboj apod. Zajímavá historka o královské koruně, která nesměla a nesmí být znesvěcena nepříslušným jednáním, ale jistý Heydrich si ji dal na hlavu, no a víme, jak skončil. Snad jen prostřední část dokumentu trochu rozbředá dané téma, takže člověk ztrácí pozornost, ale jinak je to dobře natočené a vzhledem k minimu obrazového materiálu nakonec i dobře obrazově podložené. Plus komentář Petra Pelzera je pohlazením po duši, jako vždy. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Že to je natočeno nudně bych ještě překousl. Že ale režisér tlačí diváka k jednomu stanovisku a tváří se, že je nanejvýš objektivní, tak to už akceptovat nehodlám. Vím, že tu jde o 1000 let starou věc, a leckdo se tak bude podivovat nad mým rozhořčením. Jenže když si budeme překrucovat dějiny, jaké asi budeme mít měřítko pro současnost? SPOILER (abych jen tak obecně neplácal, uvedu příklad): Sv. Václav bývá plísněn za svou poddajnost, protože platil tribut Sasům. V dokumentu říkají, že to byla tehdy v Evropě obvyklá praxe, tak jaképak copak. Jenže zapomněli dodat, že Václavův následník Boleslav tribut dlouho neplatil a politicky a hospodářsky nás dostal trochu dál, než kde jsme byli za Václava. - Nechápejte mě špatně, nechci tím snižovat obrovský význam sv. Václava nebo význam jeho diplomacie, jde mi o tento dokument: prý "odhaluje skutečnost pod nánosem polopravd". Tak proč ty polopravdy sám vytváří? ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama