Reklama

Reklama

Noc na Karlštejně

  • Československo Noc na Karlštejne (více)
Československo, 1973, 83 min (Alternativní 86 min)

Scénář:

Zdeněk Podskalský st., Jaroslav Vrchlický (divadelní hra)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Vlastimil Brodský, Jana Brejchová, Karel Höger, Jaroslav Marvan, Miloš Kopecký, Waldemar Matuška, Slávka Budínová, Daniela Kolářová, Jaromír Hanzlík (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších českých filmových muzikálů vypráví o císaři Karlu IV. a jeho hradu Karlštejn, na němž kvůli jeho zákazu nesměly přebývat ženy. Tento zákaz měl posloužit k tomu, aby se panovník mohl věnovat mužským záležitostem. Jedné noci byl ale porušen hned dvakrát… Na Karlštejně se tedy objeví nejen Karel IV. a dva nezvaní hosté, cyperský král Petr a bavorský vévoda Štěpán, ale také dvě ženy v mužském přestrojení. Jednou z nich je císařova manželka Eliška Pomořanská, která z lásky a ze stesku porušila zákaz, aby mohla císaře alespoň zahlédnout, tou druhou je neteř purkrabího Alena, která se vsadila s otcem, že dokáže strávit noc na hradě v mužském přestrojení… Český filmový muzikál natočil režisér Zdeněk Podskalský podle stejnojmenné divadelní hry Jaroslava Vrchlického. V hlavních rolích uvidíte Vlastimila Brodského (Karel IV.) a Janu Brejchovou (Eliška Pomořanská). Eliščina ochránce, arcibiskupa Arnošta z Pardubic, hraje Karel Höger a odvážnou a tvrdohlavou Alenu Daniela Kolářová. (Česká televize)

(více)

Recenze (494)

Carlossss 

všechny recenze uživatele

Tento snímek mi nikdy nepřirostl k srdci. A člověk by si při pohledu na herecké obsazení myslel, že se pobaví. Já se jenom slušně nasral... a ještě dneska, když slyším Lásko má, já stůňu... tak mě berou mory do zad. Nevím ani čím to je, že mi je Noc na Karlštejně tak nepříjemná. Třeba tím, že nemám rád písničky Helenky Vondráčkové a jiné podobné sebranky... jenda hvězda je za cyklistu na začátku filmu. Asi jediná scéna, kdy jsem se smál. A to je trošku škoda... ()

Genero 

všechny recenze uživatele

Klasik nudy českých čítanek Vrchlický se asi vrtí v hrobě když vidí, jak klasik nudy českého filmu Podskalský zatočil s povinnou četbou. Tentokrát ale Zdeněk zradil sám sebe, když dal vzniknout zábavné a milé komedii plné hezkých zlidovělých písniček. Muzikál skrz naskrz plytký, ale přesto jediný dobrý v historii českého filmu. Podle tohoto klíče je také potřeba ho hodnotit. Pětihvězda není za kvality, ale za zásluhy. ()

Reklama

Marsik 

všechny recenze uživatele

ČT1 HD - Ihned po skončení velikonoční Popelky nám ČT servírovala další českou klasiku, tentokrát muzikálovou. Asi je to zvláštní, ale já jsem Noc na Karlštejně viděl dnes poprvé (vždy jen nějaké útržky). Musím říct, že to nebylo zlé, ale taky to nebylo bůhví jak skvělé. Lidé na to pějí ódy a považují za nejlepší filmový muzikál. Mě to tak nepřišlo, i když uznávám, že předních a kvalitních českých herců tu je požehnaně. Nejsem schopen pořádně říct, co mi vadilo nebo co mi přišlo slabé, ale zkrátka to na mě celkově nepůsobilo super dojmem. Možná proto, že jsem byl namlsán Popelkou :) Ale 4 hvězdičky dám, nemyslím si, že by se Noc na Karlštejně měla zařadit mezi 3-hvězdičkové, tudíž průměrné filmy. 70% ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Taky patřím k těm, kteří mají tento historický muzikál/komedii rád a kdykoliv se na něj rád podívám znovu. Třeba jako dnes ráno. Velmi sympatický výkon Brodského, pohledná Jana Brejchová a melodické texty – přesně to se mi na tomto kousku líbí ze všeho nejvíc. Nechybí ani humorné situace (bohužel se tu najde i pár těch trapnějších) – každopádně Waldemar Matuška nám zvedne náladu… ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Tahle romantická taškařice byla napsána volně na motivy divadelní historické veselohry Jaroslava Vrchlického a byť je následné filmové zpracování ovlivněno vzmáhající se normalizační bolševickou kulturní zvůlí (mimo jiné původně byla role purkrabího určena Janu Werichovi a role paní Ofky Jiřině Jiráskové) i cenzorskými zásahy v textu, jde až překvapivě o vydařené dílko, které i po třiatřiceti letech ztratilo pramálo na svém půvabu a písně zde prezentované takřka zlidověly... Plejáda tehdejších skvělých herců a zpěváků napomohla výsledné podobě šťastného setkání režie, scénáře i hudby a přestože jde o víceméně nenáročnou :-) zábavu, poprávu patří tenhle muzikál do "zlatého fondu" české filmové zábavy. Navíc v tomhle filmu uzavřel Jaroslav Marvan v roli pana purkrabího (přes zdravotní problémy a vyčerpání) důstojně svou téměř půlstoletou hereckou dráhu. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (63)

  • Režisér dodal Vlastimilovi Brodskému (Karol IV.) odborného konzultanta, ktorý mal pre výnimočnú postavu herca zlákať a presvedčiť ho, že on je najvhodnejším predstaviteľom. (Raccoon.city)
  • Když Karel IV. (Vlastimil Brodský) nabízí císařovně (Janě Brejchové), aby si nalila pohár a pila s ním, odmítá se slovy, že nepije víno. O chvíli předtím dolévá ona jako páže svému králi číši a je vidět, že tekutina není víno, ale obyčejná čistá voda. (Mia...)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama