Reklama

Reklama

Noc na Karlštejně

  • Československo Noc na Karlštejne (více)
Československo, 1973, 83 min (Alternativní 86 min)

Scénář:

Zdeněk Podskalský st., Jaroslav Vrchlický (divadelní hra)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Vlastimil Brodský, Jana Brejchová, Karel Höger, Jaroslav Marvan, Miloš Kopecký, Waldemar Matuška, Slávka Budínová, Daniela Kolářová, Jaromír Hanzlík (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších českých filmových muzikálů vypráví o císaři Karlu IV. a jeho hradu Karlštejn, na němž kvůli jeho zákazu nesměly přebývat ženy. Tento zákaz měl posloužit k tomu, aby se panovník mohl věnovat mužským záležitostem. Jedné noci byl ale porušen hned dvakrát… Na Karlštejně se tedy objeví nejen Karel IV. a dva nezvaní hosté, cyperský král Petr a bavorský vévoda Štěpán, ale také dvě ženy v mužském přestrojení. Jednou z nich je císařova manželka Eliška Pomořanská, která z lásky a ze stesku porušila zákaz, aby mohla císaře alespoň zahlédnout, tou druhou je neteř purkrabího Alena, která se vsadila s otcem, že dokáže strávit noc na hradě v mužském přestrojení… Český filmový muzikál natočil režisér Zdeněk Podskalský podle stejnojmenné divadelní hry Jaroslava Vrchlického. V hlavních rolích uvidíte Vlastimila Brodského (Karel IV.) a Janu Brejchovou (Eliška Pomořanská). Eliščina ochránce, arcibiskupa Arnošta z Pardubic, hraje Karel Höger a odvážnou a tvrdohlavou Alenu Daniela Kolářová. (Česká televize)

(více)

Recenze (494)

choze 

všechny recenze uživatele

"NUŽ, DEJ SEM ČÍŠE PÁŽE, A DOLEJ VÍNA. JE Z PRVNÍ RÉVY, UROZENÍ PÁNOVÉ, KTERÁ DOZRÁLA ZDE V ČECHÁCH. ZPRVU TROCHU TRPKÉ ZDÁ SE, ALE JEN NA PRVNÍ OCHUTNÁNÍ. A TAK JE TO SE VŠÍM V TÉTO ZEMI..." Roztomilý historický patriotický muzikál. Výtečně obsazeno (Bróďa na hrad!) a odehráno a písničky jsou jedna vedle druhé pecky. "OPĚT ŠŤASTNĚJŠÍ NEŽ JÁ..." ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Roli císařovny Elišky měla původně hrát i zpívat Brejchová, potom Vondráčková, načež tvůrci včas došli k závěru, že ta první neumí zpívat, ta druhá zase hrát, z čehož vyplynul geniální kompromis, kdy té první to ve filmu moc sluší a ta druhá přišla k jednomu ze stěžejních hitů své pěvecké kariéry. A že to celé není moc historické? To lze očekávat u historických či životopisných filmů, zatímco tohle je muzikál/komedie. Leč i tak si může každý odnést poznatek, že ze čtyř manželek Karla IV. byla Eliška ta, co dokázala lámat meče. Karel Svoboda dokázal (na rozdíl od jiných) vybavit nosnými melodiemi celý film, byť se hudební motivy opakují v různých aranžích. Hudebně je to hodně stylově barevné a pak ani neruší to, že někteří herci mají se zpěvem problém (zatímco naopak například Matuška nemá problém s hraním). Vyšperkované dialogy se starobylou češtinou příjemně kontrastují s moderní hovorovou mluvou (Hanzlík: "Hodím se marod."). A výkvět českého herectva v kouzelných exteriérech... Prostě za 100%. ()

Reklama

MM11 

všechny recenze uživatele

Oceňovaný muzikál Zdeňka Podskalského je milou přehlídkou muzikálových čísel v nedokonalém příběhu, díky němuž Vás obveselí hlavně nápaditě pojaté charaktery postav zahrané naši hereckou špičkou. Historii tady nehledejte, přílišné umění také ne, ale jen a jen se bavte. A taky mimochodem: Jedná se o Poslední roli Jaroslava Marvana. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Bez notoricky a nealkoholicky známych piesní by to nemalo vôbec šmrnc. Čo to je vlastne za zápletku, veď tu v podstate nie je ani poriadny dej. Nevyspatá Brejchová na mladicu veru nevyzerá, zvláštnym pozitívom je ale vidieť Marvana na konci svojich síl, kde vidieť, že rozum funguje, ale telo už nevládze. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

ČT1 HD - Ihned po skončení velikonoční Popelky nám ČT servírovala další českou klasiku, tentokrát muzikálovou. Asi je to zvláštní, ale já jsem Noc na Karlštejně viděl dnes poprvé (vždy jen nějaké útržky). Musím říct, že to nebylo zlé, ale taky to nebylo bůhví jak skvělé. Lidé na to pějí ódy a považují za nejlepší filmový muzikál. Mě to tak nepřišlo, i když uznávám, že předních a kvalitních českých herců tu je požehnaně. Nejsem schopen pořádně říct, co mi vadilo nebo co mi přišlo slabé, ale zkrátka to na mě celkově nepůsobilo super dojmem. Možná proto, že jsem byl namlsán Popelkou :) Ale 4 hvězdičky dám, nemyslím si, že by se Noc na Karlštejně měla zařadit mezi 3-hvězdičkové, tudíž průměrné filmy. 70% ()

Galerie (12)

Zajímavosti (63)

  • V roce 2007 se tento film v anketě „Nejlepší český hudební film“ umístil na prvním místě, kde získal 34% hlasů. [Zdroj: Robert Rohál, Vítek Chadima - České zpívající filmy] (M.B)
  • Ve skutečnosti se Karel IV. s Alžbětou Pomořanskou oženil v roce 1363, kdy jemu bylo 47 let a Alžbětě pouhých 16. Byl to sňatek z rozumu, Karel se tím zbavil opozice. Nicméně Alžběta ke Karlovi chovala velkou úctu a byla mu velmi nakloněna. Jejich vztah byl harmonický a měli spolu šest dětí. (MissSimm)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenné divadelní hry Jaroslava Vrchlického z roku 1884. Po němém filmu Noc na Karlštejně (1919) a nepříliš úspěšném televizním filmu Noc na Karlštejně (1965) je film třetím filmovým zpracováním Vrchlického hry. (jecmen2)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama