Reklama

Reklama

Noc na Karlštejně

  • Československo Noc na Karlštejne (více)
Československo, 1973, 83 min (Alternativní 86 min)

Scénář:

Zdeněk Podskalský st., Jaroslav Vrchlický (divadelní hra)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Vlastimil Brodský, Jana Brejchová, Karel Höger, Jaroslav Marvan, Miloš Kopecký, Waldemar Matuška, Slávka Budínová, Daniela Kolářová, Jaromír Hanzlík (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších českých filmových muzikálů vypráví o císaři Karlu IV. a jeho hradu Karlštejn, na němž kvůli jeho zákazu nesměly přebývat ženy. Tento zákaz měl posloužit k tomu, aby se panovník mohl věnovat mužským záležitostem. Jedné noci byl ale porušen hned dvakrát… Na Karlštejně se tedy objeví nejen Karel IV. a dva nezvaní hosté, cyperský král Petr a bavorský vévoda Štěpán, ale také dvě ženy v mužském přestrojení. Jednou z nich je císařova manželka Eliška Pomořanská, která z lásky a ze stesku porušila zákaz, aby mohla císaře alespoň zahlédnout, tou druhou je neteř purkrabího Alena, která se vsadila s otcem, že dokáže strávit noc na hradě v mužském přestrojení… Český filmový muzikál natočil režisér Zdeněk Podskalský podle stejnojmenné divadelní hry Jaroslava Vrchlického. V hlavních rolích uvidíte Vlastimila Brodského (Karel IV.) a Janu Brejchovou (Eliška Pomořanská). Eliščina ochránce, arcibiskupa Arnošta z Pardubic, hraje Karel Höger a odvážnou a tvrdohlavou Alenu Daniela Kolářová. (Česká televize)

(více)

Recenze (494)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film Zdeňka Podskalského, tentokrát beze vší té trapné lidovosti, jako třeba ve filmech 'Spadla s měsíce' nebo 'Einstein kontra Babinský'. Noblesní komedie s vynikajícími dialogy, nádhernou a velmi talentovanou Janou Brejchovou a s Vlastimilem Brodským, který bravurně zahrál i tuhle svou nejnetypičtější roli. Roli hofmistryně Ofky (Slávka Budínová) měla hrát Jiřina Jirásková, ale v té době už měla dva roky zákaz. ()

Carlossss 

všechny recenze uživatele

Tento snímek mi nikdy nepřirostl k srdci. A člověk by si při pohledu na herecké obsazení myslel, že se pobaví. Já se jenom slušně nasral... a ještě dneska, když slyším Lásko má, já stůňu... tak mě berou mory do zad. Nevím ani čím to je, že mi je Noc na Karlštejně tak nepříjemná. Třeba tím, že nemám rád písničky Helenky Vondráčkové a jiné podobné sebranky... jenda hvězda je za cyklistu na začátku filmu. Asi jediná scéna, kdy jsem se smál. A to je trošku škoda... ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Bez notoricky a nealkoholicky známych piesní by to nemalo vôbec šmrnc. Čo to je vlastne za zápletku, veď tu v podstate nie je ani poriadny dej. Nevyspatá Brejchová na mladicu veru nevyzerá, zvláštnym pozitívom je ale vidieť Marvana na konci svojich síl, kde vidieť, že rozum funguje, ale telo už nevládze. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Inu, navštívíme nejen čtrnácté století, ale také dobu, kdy Karel Svoboda uměl napsat hity... Brodský zahrál tu nejsympatičtější verzi Karla IV., kterou si umíme představit, ale těžko mu to vyčítat - koneckonců to byla jedna z mála příležitostí, kdy nehrál s odpuštěním trotla. "Je jen jedna věc na světě, před kterou se pokoří vladař, a tou je láska." ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Ať si kdo chce co chce říká, Svoboda ve svém proudu prostě písničky psát umí (nebo alespoň uměl) a vyčítat tomuhle muzikálu nevalný děj nebo nehistoričnost mi přijde kapku scestné, protože to u muzikálu slouží většinou jako kulisa. Naopak potenciál zápletky je v rámci muzikálu využit znamenitě a ten se tak u mě řadí do naší muzikálové TOP3 (Spolu se "Starci na chmelu" a "Kdyby tisíc klarinetů"). I když popravdě, na ten nejlepší stále čekám. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (63)

  • Je možné všimnout si, že se během záběrů střídají roční období. (SeanBean)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenné divadelní hry Jaroslava Vrchlického z roku 1884. (Terva)
  • Jana Brejchová je jediná z herců, která byla ve scénách, kde její postava zpívá, nadabována. (funhouse)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama