Reklama

Reklama

Noc na Karlštejně

  • Československo Noc na Karlštejne (více)
Československo, 1973, 83 min (Alternativní 86 min)

Scénář:

Zdeněk Podskalský st., Jaroslav Vrchlický (divadelní hra)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Vlastimil Brodský, Jana Brejchová, Karel Höger, Jaroslav Marvan, Miloš Kopecký, Waldemar Matuška, Slávka Budínová, Daniela Kolářová, Jaromír Hanzlík (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších českých filmových muzikálů vypráví o císaři Karlu IV. a jeho hradu Karlštejn, na němž kvůli jeho zákazu nesměly přebývat ženy. Tento zákaz měl posloužit k tomu, aby se panovník mohl věnovat mužským záležitostem. Jedné noci byl ale porušen hned dvakrát… Na Karlštejně se tedy objeví nejen Karel IV. a dva nezvaní hosté, cyperský král Petr a bavorský vévoda Štěpán, ale také dvě ženy v mužském přestrojení. Jednou z nich je císařova manželka Eliška Pomořanská, která z lásky a ze stesku porušila zákaz, aby mohla císaře alespoň zahlédnout, tou druhou je neteř purkrabího Alena, která se vsadila s otcem, že dokáže strávit noc na hradě v mužském přestrojení… Český filmový muzikál natočil režisér Zdeněk Podskalský podle stejnojmenné divadelní hry Jaroslava Vrchlického. V hlavních rolích uvidíte Vlastimila Brodského (Karel IV.) a Janu Brejchovou (Eliška Pomořanská). Eliščina ochránce, arcibiskupa Arnošta z Pardubic, hraje Karel Höger a odvážnou a tvrdohlavou Alenu Daniela Kolářová. (Česká televize)

(více)

Recenze (494)

Bordoshut 

všechny recenze uživatele

3/10 – Dlouho už jsem se takhle nenatrápil. Na Noc na Karlštejně jsme se dívali v rámci povinné výuky v hodinách dějepisu, jakožto "příjemné" zakončení školního roku. Samozřejmě se to neobešlo bez historické analýzy a uvádění mylných bludů na pravou míru. Nebudu lhát, chvíle, kdy byl film zastaven a profesor ho světácky komentoval, patřily při sledování tohoto národního klenotu k mým oblíbeným. Poznámka bokem: vzhledem k tomu, jak horlivě nám o něm rozprávěl, bych se ani nedivil, kdyby se tehdá sám nějak podílel na natáčení. Každopádně iluze si nedělal, našemu utrpení přihlížel se škodolibým úsměvem. Než budete dál pokračovat, měli byste o mně vědět dvě věci. Zaprvé nesnáším muzikály. A zadruhé nesnáším písně od Karla Svobody. Co se mi líbilo? Komika. Občas jsem se prostě musel zasmát (spolu s panem profesorem), a to ať už zcela do očí bijící debilitě scénáře anebo i komediálním hereckým výstupům a promluvám, nějaký důvtip se Noci na Karlštejně holt nedá upřít – Zdeněk Podskalský měl pod čepicí. Naprosto mě třeba rozsekala scéna, kdy Karel IV. hovoří ke svým poddaným z hradeb, za ním už je prostě den, světle modrá obloha, a pak je tam záběr na lidi pod ním a oni mají pořád půlnoc. Ale to už se dostáváme k tomu Co se mi nelíbilo: Tady to bude výživnější. Tak zaprvé. V podstatě se tam vůbec nic neděje a stejně je to víc zmatené než Nolanův Tenet. Nedávno jsme se ve škole učili o retardaci děje, konečně jsem našel vhodnou příležitost, kdy to spojení použít (třebaže jen v přeneseném významu). Většina postav se chová přesně jako karikatury sebe sama, všichni šíleně přehrávají a vzhledem k tak prohlédnutelnému kostýmu imposter-ženy ze sebe akorát dělají slepé idioty. Nic proti slepým lidem samozřejmě, ale po zhlédnutí filmu bych se nebál tvrdit, že i nevidící člověk o holi by ženu dokázal sám vypátrat rychleji, než celá ta karlštejnská sebranka s vycvičenými psovody a radarem. To mají z toho, že místo socializace čumějí doma na Netlifx. Nechte mě to říct Ve zkratce: Noc na Karlštejně je tupá, otravná a debilní. Nezařadil bych ji sice do červené knihovny, protože nejedna feministka během promítání umřela na infarkt, ale scénář k pokleslé literatuře dozajista patří. K všudypřítomným hudebním stokrát opěvovaným salátům se ani nebudu vyjadřovat, ještě bych se vytočil. Řekněme jen, že znění jednoho z těchto úlovků jsem úspěšně přečkal na záchodě a měchýř se mi rozvázal, teprve když ta sračka skončila. Uf. Dvě hvězdy dávám akorát proto, že je to oldschool česká věc, ať se mi to líbí, nebo ne, a kdo ví – kdybych se narodil o pár set let dříve, možná bych z toho byl na větvi. Jinak na větvi jsem z toho takřka byl taky, když to skončilo, málem jsem si hodil provaz. Stručně a přehledně: "Potrefená slátanina z českých luhů a hájů. Doporučuji pro vlastence, nedoporučuji feministkám." ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Ako film nič moc. Znovu sa jedná o tradičný námet na film z prostredia hradov, čo sa v socializme často používalo, lebo vtedy boli filmy s touto tematikou princezien, kráľov, princov, kráľovien, šašov, vojakov, či potulných hudobníkov bežné. Hudba bola pekná, dej opäť predvídateľný, prostredie krásne, komédia slabá, ale opäť príjemné a oddychové, lenže nemastné a neslané. ()

Reklama

svik 

všechny recenze uživatele

Hodnotím za 3....Nevím na mne působí pokaždé když se na tento film podívám takovým utahaným nezáživným dojmem bez sebevětších úletů ať už v jakém jkoliv směru-to ztrácí velice na kvalitě -JE TO VLASTNĚ TO HLAVNÍ. Scénář podle mne ztojí také za nic, ale na druhou stranu se mi líbí herecké výkony :Vlastimil Brodský, Matuška -ty jsou nezapomenutelné. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Táto historická muzikálová komédia ma sklamala vo všetkých troch žánroch. Počas celého filmu som mal pocit, že bol výsledkom zohnania dostatku peňazí, ktoré prilákali množstvo známych hercov a spevákov. Tých vyobliekali a vystrojili tak, aby ladili s historickým prostredím Karlštejna, Vrchlický dodal jednoduchý príbeh o porušení kráľovského príkazu, Svoboda chytľavú pesničku a Podskalský sa postaral o to, aby rozpočet filmu nebol predmetom obvinenia z defraudácie. ()

Genero 

všechny recenze uživatele

Klasik nudy českých čítanek Vrchlický se asi vrtí v hrobě když vidí, jak klasik nudy českého filmu Podskalský zatočil s povinnou četbou. Tentokrát ale Zdeněk zradil sám sebe, když dal vzniknout zábavné a milé komedii plné hezkých zlidovělých písniček. Muzikál skrz naskrz plytký, ale přesto jediný dobrý v historii českého filmu. Podle tohoto klíče je také potřeba ho hodnotit. Pětihvězda není za kvality, ale za zásluhy. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (63)

  • Císař Karel IV. na svém hradě Karlštejně nepobýval nijak často, mnohem více jej využíval jeho syn Václav IV. To byli také jediní dva panovníci, kteří na Karlštejně pobývali. Od té doby již žádný. (salahadin)
  • Je možné všimnout si, že se během záběrů střídají roční období. (SeanBean)
  • Keby sa natáčanie pretiahlo len o pár týždňov, už by z filmu nebolo nič. Krátko po premiére zomrel jeden z hlavných hercov - Jaroslav Marvan. (Raccoon.city)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama