Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Budovatelsky - komediální příběh vypráví o poprasku, způsobeném v jednom vesnickém JZD příchodem nové, mladé a na místní poměry až příliš energické zootechničky. Jmenuje se Mája Četná a jednoho večera se jako tornádo přiřítí na motorce na náves typicky české vísky. Předseda, odjíždějící druhý den na dlouhodobé školení, nemá čas se s dívkou řádně seznámit, a tak není divu, že se po návratu nestačí divit. Všechno je jinak. Ve vsi je nová školka, v družstvu všechno funguje, družstevníci odjeli na výlet, protože mají hotovo a Mája, poté co nabourala zaběhaný řád v JZD, začíná nabourávat rodinný život účetního Štědrého. Předseda se rozhodne rázně zakročit a se zootechničkou zatočit, jenže nakonec pozná, že se mýlil a s mladou ženou se usmíří... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Dobrá dobová satira z počátku šedesátých let, kdy se politická atmosféra uvolňovala a umožnila kritizovat různé negativní jevy kolem nás. Zdeněk Podskalský natočil o něco později ještě údernější satiru - Bílou paní, kde se odhodlal kritizovat i vyšší orgány. Zde zatím plul ve vodách funkcionářů JZD, kteří ve své sedlácké zaslepenosti netuší, že vedou družstvo od desíti k pěti, protože se nechtějí znát k novátorským metodám, jakými byly pořádek a mechanizace kravína, dobrá organizace práce, která nastoupila, jen co předseda družstva na dva měsíce odjel na školení, a umožnila pracujícím družstevnicím odjet na výlet. Soudruhování dnes trošku tahá za vlasy, takhle se mezi lidmi nemluvilo, ale možná chtěl Podskalský právě i toto bezduché klišé zkarikovat, třeba i přednesem zdravice předsedovy dcery na zahájení schůze. Zajímavá role pro nadějnou Hedu Škrdlantovou, klasické komické role sehráli V. Brodský a J. Sovák. S odstupem let to na pět hvězdiček není, ačkoliv ve své době to byl film nesmírně populární, protože se v jeho postavách u nás na vesnici lidé takřka poznávali. - Snad jenom škoda, že satira z dnešního filmu vymizela. A je toho tolik co ke karikování... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Podle mne nedoceněný film, možná proto, že hlavní myšlenku podává v jakémsi mysticko-crazy hávu (což jsem doposud netušil, že taková kombinace je možná, ale u Františka Daniela nic není nemožné). Do obyčejné vesnice, kde nikdo nedělá to, co umí a chlapi si nenechají poradit, takže nic nefunguje a nikde není nic uděláno (vybíleno, sklizeno, opraveno...), přijíždí zootechnička Mája. Nejenom, že vše vidí v každé chvíli optimisticky, ale dokáže si lidi dostat na svou stranu, protože dovede nejen vyhmátnout, co je v nich dobrého, ale také je pochválit. Působí tím skutečně jako mimozemšťan. A tak není divu, když se vrátí po šesti týdnech předseda JZD, že "svou" vesnici nepoznává, a hned zorganizuje proti Máje odboj, vedený hlavně přes žárlivost. Celý film je vlastně taková satira naruby - za "naše" hodnoty a "naši vesnici", k níž se chce předseda vrátit, je pokládán onen nefunkční stav, kdy je vše rozbité a nikdo nic neudělá, nebo to udělá špatně. Pravda, do onoho šíleného stylu, který začne hned úvodní scénou na motorce, se asi ne každý dostane, ale pokud ano, čeká ho necelá hodina a půl skvělých gagů, vtipů, parodií, satiry a dvojsmyslných dialogů v docela slušné kadenci. Navíc herci zde skvěle hrají své party, jsou uvěřitelní v každé scéně. ()

Reklama

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Když jsem nastupovala po škole v roce 1967 jako zootechnička do JZD, tak jsem si říkala, že to tam rozsvítím jako Mája. A skoro to vyšlo. Jednotka byla zpočátku 15 korun a před rokem 1989 už jezdili zemědělci na rekreace k Balatonu a k moři do Bulharska, tak jakápak agitka. Jen normální venkovská komedie. Pole se musí obdělat a dobytek poklidit a to za každého režimu. Herecký výkon Hedy Škrdlantové nebyl sice na Oscara, ale role naivky ji sedla a ostatní byli skvělí, jako by na vesnici vyrostli. Filmy z venkovského prostředí se nám vždy dařily, jako přirovnání vzpomenu známé dobové komedie Tři chlapi v chalupě nebo Vzbouření na vsi. Když se mi film nelíbí, napíšu to a nesvádím to na dobu. Ta za to nemůže a pokud ano, tak proč se dneska točí takové nesmysly, na které nikdo nechodí. Ty jsou agitkou čeho? ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Radostně pracovat a radostně žít. Spousta dobrých herců, lehoučký humor, žádná extra velká agitace. Podskalský už zde oťukával dobové politické možnosti. Mája je ztělesněním nadšené a poctivé práce, dokáže realizovat své plány ve prospěch celé vesnice jako když bičem mrská. Jednoduchý scénář, nicméně pro milovníka československých filmu plně dostačující kvalita. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Úroveň těch nejhorších budovatelských komedií ze začátku 50. let. A jako vrchol debilní hra o kobyle, která s radostí cválá od soukromníka do JZD. A jako třešnička křečovité neherectví Škrdlantové, prý nadějné herečky. Aby neběhala nahá po vesnici, tak jí bába půjčí průhlednou pláštěnku. Jezeďáci na šestitýdenních dovolených. Marxistická multikulturní brigáda na seno vysoce platných hospodských (dnes kavárenských) povalečů z Divadelní fakulty. V očích slavných herců Sováka a Brodského lze občas vyčíst zděšení - co tu vlastně děláme. To už je dno nebo klesneme ještě níže? ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Z vesnice Smetanová Lhota, kde se natáčelo, pochází slavný český fotbalista Jan Koller. (M.B)
  • Filmovanie prebiehalo v Smetanovej Lhote a Zdimeřiciach. (dyfur)

Reklama

Reklama