Reklama

Reklama

Předčítač

  • USA The Reader (více)
Trailer 1
USA / Německo, 2008, 119 min

Desítkou cen ověnčený snímek vznikl podle knižního bestselleru Bernharda Schlinka, který prostřednictvím milostného vztahu mladého chlapce a výrazně starší ženy otevírá otázku německé viny za zločiny druhé světové války. V 50. letech se patnáctiletý Michael seznámí s tajuplnou Hannou a prožijí spolu vášnivý letní románek, který se vyznačuje tím, že ve společných chvílích Hanna mladíka žádá, aby jí předčítal klasická literární díla, která probírají ve škole. Nicméně jednoho dne Hanna bez udání důvodů zmizí. Michael se s ní po letech coby student práv znovu setkává za okolností, jež ho nutí přehodnotit jeho vztah k ní i k národní historii Německa. Hanna totiž stojí na straně obžalovaných v procesu s dozorci z koncentračního tábora. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 068)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Sotva jsem se oklepala z Nouzového východu, je tu Předčítač a přiznávám, že jsem nevěřila. Nevěřila, že Daldry po Hodinách natočí znovu hluboký film, co jen tak nevymizí z hlavy, a přitom se dokáže neopakovat, a že budu mít před sebou dva tak neskutečně působivé výkony Kate a zbytečné dilema, který je lepší. Zažila jsem s Předčítačem několik chvil, kdy mě přepadlo dojetí i vděk za to, jak citlivě a vkusně byly natočeny - od milostných scén, přes soud a uchopenou výzvu a naději v podobě nahraných kazet, až po zklamání a nicotu. Stejně tak na mě zapůsobilo ztvárnění mužova vnitřního boje mezi láskou k okouzlující ženě a odporem k odvrácené straně téže bytosti. To se pak těžko řekne skvost, ale je to tak. Je to skvost a obrovský filmový zážitek. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Hlavně a především jde o herecký koncert Kate Winslett... Pak o hereckou etudu Ralpha Fiennese... No a nakonec o zajímavé a lehce netradiční drama o lásce, holocaustu, chybách a sebezpytování. Zobrazuje válku aniž by explicitně ukazovalo bitvy nebo jakékoliv vraždění - němými svědky zvěrstev napáchaných za druhé světové jsou jen prázdné budovy v Osvětimy a vzpomínky několika lidí, kteří si válku prožili na obou stranách barikády. Bohužel film ale obsahuje také několik těžko uvěřitelných zvratů, které ho u mě srážejí o stupínek níž. ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Nesmyslně vystavěné vyprávění o něčem, co je dost chucpe vyprávět. Všichni samozřejmě musí vědět, co je Hanna zač a proč se jí předčítá, což dojde každému z traileru, nebo z prvních scén - takže, kde má být nějaké napětí, z čeho by vzniklo? První hodina = smrtící nuda a čekání na zjevné zvraty. _________ No a potom máme začít litovat starou bábu jen proto, že ji hraje špatně namaskovaná Kate Winslettová, nebo proto, že ji kdysi omylem miloval hlavní hrdina? Ani jedna z hlavních postav není nijak hlouběji propracovaná, obě jsou to jen vykalkulované ploché figury, které slouží v jakési hodně perverzní úvaze, která popírá sama sebe. Když vám film ústy jedné z postav řekne, že z určitého tématu nevytěžíte katarzi, a přitom se poslední stráášně roztahaná půlhodina snaží dojít jistého rozhřešení, vzniká protimluv jak vyšitý. Dokonale typické pseudoumění, učebnicový midcult. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Stephen Daldry, režisér skvělých Hodin, vyprodukoval z kvalitních ingrediencí (počítaje v to vynikající herce) obdivuhodně neúčinný snímek, z něhož sálá knižní původ podstatně mocněji než ženský půvab z Kate Winslet. Silná, zajímavá a bohatá sama o sobě nosná témata jako "smysl toho všeho" představený brilantním Brunem Ganzem nebo naopak Hannina před soudem demonstrovaná neschopnost pochopit, co že to vlastně během své služby dělala špatně, jsou zde užita jen velmi okrajově a zapadají pod kupou hlušiny vznešeně označitelné (těmi, které předčítač nadchl) za příběh pochopení a vděčnosti za první chlapeckou lásku, která se změnila v "něco jiného" nebo možná "víc". Ralph Fiennes namlouvající kazety mě zkrátka nedojímá a nezajímá, a byť má Předčítač zručně budovanou atmosféru a je na něm vidět, že asi nebyl natočen za levno, je pro mě jakž takž zajímavý pouze do doby, než Kate Winslet natočí instruktážní film o smyslné vášni partnerského milostného života...anebo normálně o dobrém sexu:) Vzhledem k ambicím a prezentaci filmu dávám 60%. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Pěkné drama s pozvolným rozjezdem, ale velmi silnou druhou polovinou a závěrem. Kate Winslet se zde opravdu překonala a její výkon má oscarové kvality naprosto očividně. Oceňuju, že se snímek obešel bez nějakých kategorických soudů, takže takové své malé rozhřešení si může udělat každý divák sám za sebe. Témata, kterými se The Reader zabývá, jsou natolik silná a hluboká, že vám, díky již uvedené divácké volnosti, v hlavě zůstanou na delší dobu, než pět minut po zhlédnutí. Na závěr bych pochválil i hudbu, která není vtíravá, ale přesto dost výrazná na to, abych si ji uvědomoval (což u mne není zdaleka pravidlem). ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Přesně pro tohle miluju filmy. Když se mě z nedočkavosti, co se stane v příštích minutách zrychluje tep, když s každou nově vyrčenou větou mě bije víc a víc moje srdce, když má příběh v sobě tolik emocí, že se pomalu a nenápadně stávám jakousi jeho zvláštní součástí. Součástí, která nemá moc onen příběh nějak ovlivnit, ale přesto nedokáže vnímat nic jinýho než to, čeho je právě svědkem. Když prožívám s hlavními hrdiny jejich bolest, radost a lásku. Předčítač je přesně ten film, který má v sobě všechny "KDYŽ " pro který miluju filmy. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Dobré. Veľmi dobré. Vlastne výborné. U mňa zatiaľ asi najlepšia z tohtoročných oscaroviek (ešte ma čakajú Milk, Doubt a Frost/Nixon). Ja som to vnímal predovšetkým ako veľmi zvláštnu romancu a až v druhom pláne ako nezvyčajný, akéhokoľvek moralizovania a jednostrannosti zbavený pohľad na holocaust a jeho vinníkov. To, ako funkčne sa tieto dve roviny navzájom dopĺňajú, je jednoducho fascinujúce. The Reader je však hlavne film, ktorý je silnejší a silnejší s každou ďalšou minútou. Čakal som, že po procese a vynesení rozsudku už to pôjde dole, ale až potom prišla skutočná emocionálna nakladačka. Jedna scéna (Ralph v cele) hraničila s prvoplánovým žmýkaním sĺz, ale následná návšteva jednej z obetí to napravila. Vrstevnaté, premyslené a Daldry presne vie, čo chce každou scénou povedať. O hercoch ani nemá cenu hovoriť. Kate je úchvatná, ale toho Oscara prevzala aj za Ralpha, Bruna Ganza či vynikajúceho Davida Krossa. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Proč tak úchylně ubohý film dostal nominaci na Oskara? Protože komise bude zřejmě podobného ražení. Dobře, uznávám, že něco na tom příběhu bude. Jenže proč mám koukat na nějaký zkurvený vztahy, když chci děj, myšlenku, válku. Toho všeho se tady nedostanu. Začátek mi to dá jasně najevo. Předčítač je totiž hrozná otrava sledovat. Pro mě tedy byla. Kate Winslet možná zahrála výborně, ale co mi je po tom, když příběh je taková romantika, že by se za ní ani nejsladčí Chillská telenovela nestyděla...Krom toho David Kross ať se jde radši zahrabat. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $32miliónovTržby USA $34,194,407Tržby Celosvetovo $113,019,290Tržby za predaj DVD v USA $12,641,345 //počet predaných kusov 686,566║ Režisér Stephen Daldry si vybral výborný námet na spracovanie(inšpirovaný skutočnými udalosťami), len škoda že prvá tretina filmu ma postupne tendenciu uspávať, našťastie táto slabšia tretina filmu doznie samým záverom filmu, takže celkovo film vyznie ako dosť silná dráma, kde je k nejakej tej dokonalosti cítiť ešte nejaké tie rezervy. Kate Winslet tu zahrala opäť skvele, aj keď možno až tak úplne to nebola úloha na Oscara ale zas na druhú stranu za jej doterajšiu hereckú kariéru si ho zaslúžila. Vo filme skôr dominuje mladý herec David Kross, postava Michaela Berga v jeho stvárnení je plná pocitov a silného zafarbenia, povyšujúceho túto drámu tam kam sa v konečnom dôsledku dostáva a to do dosť silnej emocialnej drámy o ľuďoch žijúcich zo svojimi chybami z minulosti, ktoré im zväzujú ruky v ich konaniach. /80%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Citlivě natočený film, který vypráví dojemný a zároveň k zamyšlení hodný příběh muže a jeho lásky z dětství. Stephen Daldry velmi dobře uchopil látku a převedl ji nejen citlivě, ale taky v rámci tempa do vcelku pomalého filmu, který však říká mnohé. Nepochybuji, že kniha je více detailní a příběhově obsáhlejší, protože film chvílemi postrádal vysvětlení v jedné nebo dvou drobných liniích, ale té hlavní mezi Hannou a Michaelem se věnuje dostatečně. Dost mě překvapuje, jak problematické je pro některé diváky okolo mě přijmout ten vztah ženy ve středním věku a mladého chlapce, kteří od druhého dostávají nejen to, co původně chtěli. Postavy jsou velmi dobře zahrané, Kate Winslet přestože nepatří mezi moje favoritky (vzhledově, ani herecky) odvádí výborný výkon. To samé lze říci o všech hercích, kteří se vystřídali v roli Michaela, kterým samozřejmě zkušenostmi vládne Ralph Fiennes, ale s minimem prostoru. Předčítač těžko přepíše nějakou učebnici filmu, ale zapůsobí a dokáže se zavrtat nepříjemně hluboko. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: David Hare .. Tak copak nám ten Daldry & Hare servírují tentokrát? Roztahanou průpovídku o tom, jak se mladík zamiluje do "špatné" ženy a nakonec si oba postupně víc ublíží než pomohou. Dobrou hodinu zaberou jen laciné sexuální peripetie ústřední dvojice, kde o prsa či holý zadek Kate není nouze. Druhou půli vyplňuje převážně soudní proces, procházka po koncentračním táboru, bolest z provinění, kterou tlumí chlapcem spousta předčítaných audiokazet. Všechno nemístně natahované, často nudné. Ač se jedná o poměrně, do silných témat zasazený, příběh, celkově mne nijak nezasahuje ani přes blízkost podobných témat. Holocaust je zde tentokrát pouze do nevýrazných obrysů použitá kulisa. Vyzdvihnout nemohu, s porovnáním třeba s Revolutionary Road, ani herecký výkon Kate Winslet, která více než výrazové prostředky vystavuje svoje tělo a zrovna tím si mě nezískává. ___ Na Oscarech pouze do počtu. 40%. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Tento film je pre mna stelesnenie dokonalosti... Po vsetkych strankach. Emocne, scenaristicky, rezijne, herecky. Jeden velky koncert, ktory ma dostal do kolien. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Kate Winslet strká do kapsy svůj výkon z Revolutionary Road a činí tak solidním dramatu, kterému by však prospěla větší soudržnost. Daldry má sice snímek pevně v rukou i přesto, že musí přebíhat mezi časovými liniemi, ale scénář si často razí cestu vpřed rychleji, než byste chtěli, a zanechává za sebou události, které občas nejsou tak úplně jasné. Hloubka ale Readerovi i tak nechybí a je mi sympatické, že chce být v jádru nečím jiným, než jen další vzpomínkou na hrůzy holocaustu. Určitě jeden z mých oscarových favoritů. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Sophiina volba naruby aneb velmi bolestivý film o krádeži a navrácení čajové krabičky... Předčítač je hodně komorní, niterní film, což ještě podtrhuje zdánlivé televizní vyznění celého snímku, proměny Německa v běhu času mají tak dokonalý (pseudo)autentický rozměr, Daldry natočil zdánlivě (vizuálně) německý film (byť je německá strana účastna koprodukce, americká podstata snímku se ale nedá zastřít - nejkontroverzněji z filmu ční k snímku nepasující angličtina postav). Proces denacifikace poválečného Německa je jednou z nejúžasnějších záležitostí moderní historie (třeba v relaci s dekomunizací našeho státu po roce 1989), což jistě nezastírá její zásadní rozměr - jak byla nutně v konkrétních případech bolestná. Otázky viny mají univerzální platnost a Předčítač Stephena Daldryho (román Bernharda Schlinka jsem bohužel nečetl) chytře staví do korelace osobní zkušenost, lásku k literatuře a reflexe možných válečných zvěrstev. Jsou za válečné zločiny skutečně potrestáni ti praví? Může stačit divákovi těch několik zjevných rovin osobnosti k pochopení složité komplexnosti hlavní hrdinky? A není světská spravedlnost také jen divákem skutečné historické autenticity? Jak se vlastně lze vyrovnat se svou (národní) temnou minulostí? Film, který je v zemích bývalého sovětského bloku s do jisté míry analogickými ,,zločiny komunismu" více než aktuální... ,,Když se lidé jako ty nepoučí z toho, co se stalo lidem jako jsem já...jaký má potom vůbec tohle všechno smysl?" Podobné filmy: Sophiina volba ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Část odehrávající se v padesátých letech je důkazem, že pedofilní soft porno a příběh nejdou moc dohromady. Anabáze ze šedesátých let vzbuzuje naději, že se to stočí k ožehavým otázkám ohledně kolektivní viny, potřeby najít viníka či k pokryteckým rozsudkům pro "klid duše národa". Jenomže na tohle téma padnou dvě tři věty a víc nic. No a závěrečná dvacetiletka je sice dobrá, ale nic víc než právě pouze dobrá není. Je nevýslovná škoda, že si to Němci nezadaptovali sami. V době kdy je jejich kinematografie na historickém vrcholu, kdy se s nebývalou bravurou vypořádávají s jedním historickým kostlivcem ve skříni za druhým, by mi to do jejich filmového rejstříku skvěle zapadalo. Herce na to rozhodně mají (ostatně až na Kate a Ralpha jsou tu samí Němci). A navíc by to bylo v němčině, která by tomu na autentičnosti také výrazně přidala. Tahle angličtina s jakoby německou dikcí je totiž otřesný a neposlouchatelný patvar. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Smutný a citlivý film s občasnými filosofickými vložkami na téma morálka, zákon a vina o které se stará Bruno Ganz. Celou tu část, kde Kate Winslet sexuálně zaučuje to malý pívečko jsem čekal kdy už teda přijde nějaká pointa či co. Pak to přišlo a já byl spokojen. Z části s Ralphem Fienessem na mne opravdu zapůsobil až konec u židovky. Z děje vyplývá že Kate Winslet rozhodně nebyla dobračka, ale jestli k ní pocítíme i nějaké sympatie, to nechává na nás. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Nejprve mi čti chlapče a potom…. o tom bych vám chtěl vyprávět, proto jste přišli …. Film plný sexu, lásky a čtení, skrývající tajemství, ze kterého je cítit napětí v každém okamžiku. Mám rád filmy plné atmosféry, tajemství, nepředvídatelnosti, ve kterém kralují HERCI, hudba, scénář a režie. Filmy, které když skončí, zůstávají ve mně a jsem šťastný, že jsem je mohl vidět. A K.Winslet Oscara ze srdce přeji! PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ***** Co uvidíme (možná) příště? Příště se už snad konečně podívám na Hodiny. Stephen Daldry si to zaslouží! ()

kiddo

všechny recenze uživatele

"Stárnoucí Němce přijde děsně sexy, že jí bleju do průjezdu." To kdyby si někdo furt myslel, že nejtrapnější presexuální fantazie jsou ty dívčí. ()

Související novinky

Superhvězdná britská špionáž

Superhvězdná britská špionáž

14.11.2010

Inteligentních špionážních thrillerů je dnes zoufale málo (opakuji: „inteligentních“), takže když se David Hare, dvakrát nominovaný na Oscara za Hodiny a Předčítače, rozhodne napsat a režírovat… (více)

Tom a Sandra blízko a hlasitě

Tom a Sandra blízko a hlasitě

24.08.2010

Ještě takhle před rokem by nám tato kombinace jmen zněla nepatřičně. Tom Hanks ve filmu Stephena Daldryho – v pohodě. Ale po boku Sandry Bullock? Jejda! Všechno se změnilo. Sandra je teď držitelkou… (více)

Kate zaskakuje za Nicole

Kate zaskakuje za Nicole

15.01.2008

Jakmile Nicole Kidman dotočila válečný velkofilm Baze Luhrmanna Australia, s nadšením se vrhla na další projekt, nazvaný mateřství. S manželem Keithem Urbanem očekávají potomstvo, což je určitě… (více)

Reklama

Reklama