Reklama

Reklama

Předčítač

  • USA The Reader (více)
Trailer 2
USA / Německo, 2008, 119 min

VOD (1)

Desítkou cen ověnčený snímek vznikl podle knižního bestselleru Bernharda Schlinka, který prostřednictvím milostného vztahu mladého chlapce a výrazně starší ženy otevírá otázku německé viny za zločiny druhé světové války. V 50. letech se patnáctiletý Michael seznámí s tajuplnou Hannou a prožijí spolu vášnivý letní románek, který se vyznačuje tím, že ve společných chvílích Hanna mladíka žádá, aby jí předčítal klasická literární díla, která probírají ve škole. Nicméně jednoho dne Hanna bez udání důvodů zmizí. Michael se s ní po letech coby student práv znovu setkává za okolností, jež ho nutí přehodnotit jeho vztah k ní i k národní historii Německa. Hanna totiž stojí na straně obžalovaných v procesu s dozorci z koncentračního tábora. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 067)

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Jasný tah na bránu. Donutit tímto balíčkem extrémní sentimentality diváka k pláči a získat za to nějakou tu cenu. Sám se neubráním určitému nekritickému pohledu, ale přece jen nominace na Oscara mne nutí více o filmu uvažovat, o zaslouženosti oné nominace (momentálně nemám na mysli technické aspekty jako je kamera a střih). Velmi chytré bylo zakomponovat do pozadí některé hrůzy 2. Světové války a následné procesy, i když by se dalo využít i mnohých jiných motivů, ale ty nikdy nemohou být ve výsledném efektu natolik působivé. Když se nad tím nakonec zpětně zamyslím, poskytl mi Předčítač jen dočasnou záplavu emocí a pěkný pohled na Kate Winslet, která hrála opravdu úžasně. Dalším velkým pozitivem byl Ralph Fiennes, který taktéž zaslouží chválu za svůj výkon. Hodnocení je na samé hranici a něco uvnitř mi říká dát 4 hvězdy, ale přece jen půjdu na nižší. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Příjemný romantický americko - německý film o nepříjemných pravdách, zločinu a trestu. Němci se stále vyrovnávají se svou nacistickou minulostí, tenhle film s nebývale krásnou bývalou koncentráčnickou bachařkou Kate Winslet byl natočen podle knihy Bernharda Schlinka. A Ralph Fiennes tentokrát není v roli nacisty, jako v Schindlerově seznamu, ale ztvárnil řádného občana (lze - li tak právníka nazvat). "Když jsem byl mladý, tak jsem měl poměr." Trailer: http://www.csfd.cz/film/234425-predcitac/videa/ ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Strující a osobitý snímek nabitý intimitou, která však vyložene nebije do očí a tím pádem nenarušuje plynulost a tok děje. Ralph Fiennes se pro takovéhle role dost možná i narodil a překvapivě Kate Winslet v roli, ve které bych si ji doposud nikdy nedokázal představit. Drobné výhrady k uměle vyšponovaným momentkám díky rutinnímu klavíru, ale jinak vesměs spokojenost. Po dlouhé době inteligentní film s vážným tématem, zpracován tak aby si divák neukousal prsty nudou. A to se cení. Daldry přece jen není úplně marný. ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Nesmyslně vystavěné vyprávění o něčem, co je dost chucpe vyprávět. Všichni samozřejmě musí vědět, co je Hanna zač a proč se jí předčítá, což dojde každému z traileru, nebo z prvních scén - takže, kde má být nějaké napětí, z čeho by vzniklo? První hodina = smrtící nuda a čekání na zjevné zvraty. _________ No a potom máme začít litovat starou bábu jen proto, že ji hraje špatně namaskovaná Kate Winslettová, nebo proto, že ji kdysi omylem miloval hlavní hrdina? Ani jedna z hlavních postav není nijak hlouběji propracovaná, obě jsou to jen vykalkulované ploché figury, které slouží v jakési hodně perverzní úvaze, která popírá sama sebe. Když vám film ústy jedné z postav řekne, že z určitého tématu nevytěžíte katarzi, a přitom se poslední stráášně roztahaná půlhodina snaží dojít jistého rozhřešení, vzniká protimluv jak vyšitý. Dokonale typické pseudoumění, učebnicový midcult. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Filmárske kvality tentoraz neboli prioritou. Skôr súznenie deja s jemným preladením do vlastného dozrievania. To sa - pri nezníženej sústredenosti na dej filmu samotného - Daldrymu podarilo. Pár nudnejších scén napudrovanej romantiky, v ktorých sa nič moc nedialo (výlet bicyklami pomedzi krásnu krajinu, či pričasté vracanie sa k mólu) nedali veru zabudnúť, že z muža sa stane v dospelosti často to, ako a ako intenzívne súložil so svojou prvou partnerkou. Dodatok (september 2013): Odporúčam skvelý komentár užívateľa Maq. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (28)

  • Scéna, v níž mladý Michael (Ralph Fiennes) a Hanna (Kate Winslet) dorazí k hospodě, se natáčela nedaleko českých hranic v německé obci Ottendorf, v penzionu Buschmühle na silnici podél řeky Křinice vedoucí do Bad Schandau. (Wladi.mir)
  • Předčítač je třetím filmem německého herce Davida Krosse (mladý Michael Berg). Jde o jeho první roli v angličtině, kterou si zdokonaloval i během natáčení. (Taninaca)
  • Natáčelo se i v České republice. Malebný kostelík, kam jedou Hanna (Kate Winslet) a Michael (David Kross) na výlet, je kostel Panny Marie Sněžné a leží v obci Sněžná u Krásné Lípy. (alonsanfan)

Související novinky

Superhvězdná britská špionáž

Superhvězdná britská špionáž

14.11.2010

Inteligentních špionážních thrillerů je dnes zoufale málo (opakuji: „inteligentních“), takže když se David Hare, dvakrát nominovaný na Oscara za Hodiny a Předčítače, rozhodne napsat a režírovat… (více)

Tom a Sandra blízko a hlasitě

Tom a Sandra blízko a hlasitě

24.08.2010

Ještě takhle před rokem by nám tato kombinace jmen zněla nepatřičně. Tom Hanks ve filmu Stephena Daldryho – v pohodě. Ale po boku Sandry Bullock? Jejda! Všechno se změnilo. Sandra je teď držitelkou… (více)

Kate zaskakuje za Nicole

Kate zaskakuje za Nicole

15.01.2008

Jakmile Nicole Kidman dotočila válečný velkofilm Baze Luhrmanna Australia, s nadšením se vrhla na další projekt, nazvaný mateřství. S manželem Keithem Urbanem očekávají potomstvo, což je určitě… (více)

Reklama

Reklama