Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Českou filmovou komedii Světáci natočil režisér Zdeněk Podskalský podle původního námětu a scénáře Vratislava Blažka. Je to bujný a současně i trochu nostalgický příběh tří venkovských fasádníků, jejichž snem bylo prožít alespoň jednu noc ve víru velkoměsta. Na splnění tohoto snu věnovali nejen velké finanční prostředky, ale ve snaze, aby na nich nikdo nepoznal jejich zcela nesvětácké povolání a prostý venkovský původ, vyvinuli nesmírné úsilí k získání aspoň povrchního nátěru vybraného chování a vzdělanosti. Tento pygmalionovský motiv autoři filmu rozvedli ve zcela nezvyklé šíři a nechali vyústit v mumraj vtipných nápadů, slovní i situační komiky. Trojice světáků (J. Sovák, V. Brodský, J. Libíček), které společenské výchově vyučuje kustod Dvorský (O. Nový), doplněná trojicí lehkých slečen (J. Jirásková, J. Bohdalová, I. Janžurová), z nichž se stará kuplířka (J. Šejbalová) snaží udělat opravdové dámy, dovolila naplno rozvinout bohatou škálu komediálního umění, které ani po letech neztratilo nic ze své účinnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (630)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Vratislav Blažek .. Parta obyčejných fasádníků si hraje na intelektuály. Česká komediální klasika s geniálním scénářem. Mimořádně zábavné a dobově trefné dialogy („-Proč mám jít první?“ „–Protože jsi ve straně!“), kterým se budete i dnes smát.. 85%. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Působivé kreace hereckých osobností a inspirující prolínání jejich generací se vyznačují i neméně zajímavým tématem. S jistou nadsázkou se dá mluvit o osobitě uchopeném traumatu české malosti a snaze být někým jiným, ale tak, aby to nebolelo. Oldřich Nový naznačuje i po desetiletích, která uplynula od doby jeho elegánů, svůj skutečný herecký i osobnostní formát a rejstřík. Prvorepubliková noblesa, kterou v tomto plebejském prostředí prezentuje, v jeho podání naznačuje své přednosti i limity. Podaří-li se takové téma podat v atraktivním komediálním podání, je přesvědčivost, s níž jsou poselství filmu sdělována, ještě silnejší a nevývratnější. Česká filmová vlna i ve svém vynuceném odlivu zachovává šarm, noblesu a nadhled. Totalita je v tomto pohledu pojednána z nejméně očekávatelných úhlů. Vícerozměrovost výchozího záměru tím jen získává. I dnes. A také zítra, jak se alespoň téměř čtyřicet let po premiéře zdá. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Jdi se svlíknout první! Proč já? Protože jsi ve straně!'' --- Velmi povedená taškařice s trojkou elitních herců v hlavní roli. Je v tom cítit i ten nádech svobody konce šedesátek, který měl být normalizací Dr. Husáka již brzy zadušen se vším co sebou přinášel. Proto tu vídáme lehké narážky na stranu a myslím, že i na tehdejší dobu byl film pomalu ,,lehce erotický'' :-). Hlášky seděly i hudba i když místy ty zpívané pasáže hlavními hrdiny v ději moc nechápu. Ideální to bylo jako doplněk například v té nóbl restauraci když zívali servírky a obsluha. Z koho jsem měl velikou radost byl pan Nový, který tu měl roli pro sebe přímo ušitou. Dávám tedy za 4 ústřice malované Pisakem ! * * * * ()

novoten 

všechny recenze uživatele

"Nedělej ostudu." - "Jakoupak ostudu? Já mu dám do držky a bude hotovo." Výsostná herecká sestava a několik výkonů, které dodnes berou dech (Sovák a Brodský jsou nezapomenutelní) ve velmi povedené, spíše konverzační a částečně situační komedii, které bohužel strašně škodí násilně vpravované písničky. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Príbeh troch fasádnikov ma zaujal ihneď, pretože sám pracujem z veľkej časti ako fasádnik. Čisté montérky som im odpustil, dej filmu sa ich práci venuje len okrajovo, aj keď pán Sovák sa s tou kelňou a nahadzovaním malty snažil. Celkom zaujímavý a vtipný príbeh aspoň u mňa dosť narúšali piesne, ktoré mali film pravdepodobne spestriť. Aj keď sami o sebe to boli vydarené čísla, nemal som dobrý pocit z toho, že niekto chce z filmu za každú cenu robiť muzikál. Spevácke scény vystrihnúť, doplniť zopár vtipných scén a mohla to byť vážne kultová vec. Ako vidím tak podľa mnohých je to kult aj tak, ale ja to vidím inak. Slabé štyri hviezdy. 70%. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (34)

  • Zvláštně, snad symbolicky, působí scéna, kdy Světáci utíkají z hotelu, kde založili požár, a zastavují si bílou Tatru 603. Ta jednak nemá žádné označení pro taxislužbu, a jednak byla Tatra ve své době symbolem moci a měli ji k dispozici pouze straničtí funkcionáři, a to pouze v barvě černé. (sator)
  • Když Jaroušek (Vladimír Menšík) leze z okna na lešení a říká Boženě (Jiřina Bohdalová): "Hele, Božka, že je támhleto múzeum!", nebyla tato hláška vůbec ve scénáři, Menšíka prostě najednou napadla, tak to řekl. Bohdalová dle vlastních slov měla co dělat, aby nevyprskla smíchy. (IvcaG)
  • Ve filmu použitá anekdota s portrétem muže visícího v bytě dámy, kterou hrála Jiřina Šejbalová („To je váš nebožtík? Nikoliv, to je Bedřich Smetana), měla negativní odezvu z Muzea Bedřicha Smetany (Novotného lávka, Praha). Odtud napsali Zdeňku Podskalskému, že je nedůstojné dělat si legraci z velikána naší kultury. (raininface)

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Reklama

Reklama