Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Českou filmovou komedii Světáci natočil režisér Zdeněk Podskalský podle původního námětu a scénáře Vratislava Blažka. Je to bujný a současně i trochu nostalgický příběh tří venkovských fasádníků, jejichž snem bylo prožít alespoň jednu noc ve víru velkoměsta. Na splnění tohoto snu věnovali nejen velké finanční prostředky, ale ve snaze, aby na nich nikdo nepoznal jejich zcela nesvětácké povolání a prostý venkovský původ, vyvinuli nesmírné úsilí k získání aspoň povrchního nátěru vybraného chování a vzdělanosti. Tento pygmalionovský motiv autoři filmu rozvedli ve zcela nezvyklé šíři a nechali vyústit v mumraj vtipných nápadů, slovní i situační komiky. Trojice světáků (J. Sovák, V. Brodský, J. Libíček), které společenské výchově vyučuje kustod Dvorský (O. Nový), doplněná trojicí lehkých slečen (J. Jirásková, J. Bohdalová, I. Janžurová), z nichž se stará kuplířka (J. Šejbalová) snaží udělat opravdové dámy, dovolila naplno rozvinout bohatou škálu komediálního umění, které ani po letech neztratilo nic ze své účinnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (630)

francis 

všechny recenze uživatele

Ačkoli mám výhrady ke zpracování (třeba některý z písničkových vsuvek se podle mě do filmu moc nehodily, stejně tak pojetí několika jiných scén mi moc nesedělo), ale humor a nadhled, se kterým je film natočenej, na těchhle pár nedostatků dává zapomenout. Výbornej film plnej hlášek a skvělých herců, kteří si svý role očividně užívají. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pamätám si, ako sme sa s priateľmi na tomto filme dobre zabávali počas jeho premiérového uvádzania v kinách. Predstavoval pre nás také falošné uistenie, že napriek všetkému bude pokračovať aspoň dobrá zábava. Preto sme si neuvedomovali (a aj keby, tak by sme boli ochotní prepáčiť), že celý film je iba vynikajúco zahraným úbohým scenárom. Dnes patria Světáci k filmom, u ktorých moje mladícke spomienky výrazne kontrastujú s aktuálnym zážitkom. Aj pridelené tri hviezdičky sú najmä výrazom mojej konformnosti. ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Ja osobne film Světáci milujem. Podľa mňa má absolútne skvelý humor, vynikajúce postavy, veľmi dobre spracovaný scenár a tak skvelý výber hercov a réžie, že je vidno všetku tú radosť z filmovania. Je vidno, že každý z trojice chlapov do toho dal niečo svoje a nedá sa to nevychutnať. Je úžasné, že sa tu stretli Sovák, Brodský a Libíček a priniesli skutočne fantastickú komédiu, kde si dokázali skvele nahrávať a ich gagy sú vtipné nech to človek vidí koľkokrát. Osobne sú podľa mňa najlepšie scénky večera v nóbl reštike, kde padne toľko skvelých hlášok, že dovi-dopo, hneď na úvod ich je pár vynikajúcich, no celý film je tak príjemne sledovateľný a zábavný, že človek sa nedokáže ubrániť smiechu. A to je na tom to najlepšie. Keby môžem povedať skromnú kritiku, tak niektoré hudobné čísla mohli pokojne vynechať, ale to je len drobnosť. Světáci je podľa mňa absolútna klasika, môžem to vidieť miliónkrát a nikdy nemať toho filmu dosť. Radosť pozerať. Hodnotenie: A+ ()

sud 

všechny recenze uživatele

Když Praha za noci zazáří neonem, není mi pomoci, hned slyším: "Pojď honem!".... Vlezu si do saka a bílý košile a s gustem čmeláka jdu mlsat svět. a s tóny této libozvučné písně Waldemara Matušky přicházejí "Světáci", jedna z nejlepších komedií všech dob. Od samého začátku do samého konce je film nabyt hláškami a komediálními situacemi. Jiří Sovák, Vlastimil Brodský a Jan Libíček geniálně zahráli trio fasádníků, kteří se mění v gentlemany. Zvláště mi při kreacích předčasně zesnulého Jana Libíčka bylo chvíli naměkko, když jsem zjistil, jakého, za 5 let od natočení této veselohry, český film ztratil herce. Dámské trio je rovněž skvostné a krásné role patří rovněž Vladimíru Menšíkovi, či Jiřině Šejbalové. A zvláštní zmíňku si zaslouží Oldřich Nový, který se rolí emeritního profesora vrátil ke svým elegánům prvorepublikových let. "Světáci" jsou nejlepším filmem Zdeňka Podskalského a jedním z největších skvostů české kinematografie. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Obdivuji Blažkův talent přihřívat si socialistickou polívčičku a ve stejnou chvíli (ve druhém plánu) na režim cenit zuby. Některé vtipy jsou sice čitelné dlouho dopředu a většinu filmu očekávaná konfrontace celé šestice záhy omrzí, neboť s jedním míčkem se moc žonglovat nedá, ale kde jinde dnes uvidíte takovou konstelaci českých komediálních hvězd! 75% Zajímavé komentáře: Enšpígl, CheGuevara, Eddard, sportovec, Šandík ()

Galerie (16)

Zajímavosti (34)

  • Ofina Zuzany (Iva Janžurová) v průběhu filmu různě mění délku, jelikož se film netočil chronologicky. Nejkratší je ve scéně v Diplomat Grillu, jelikož tato scéna se točila jako první. (jlumos)
  • Film byl v roce 2021 nově digitalizován za spolupráce Národního filmového archivu, Státního fondu kinematografie a Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary ve studiích Universal Production Partners a Soundsquare v Praze. (sator)

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Reklama

Reklama