Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Českou filmovou komedii Světáci natočil režisér Zdeněk Podskalský podle původního námětu a scénáře Vratislava Blažka. Je to bujný a současně i trochu nostalgický příběh tří venkovských fasádníků, jejichž snem bylo prožít alespoň jednu noc ve víru velkoměsta. Na splnění tohoto snu věnovali nejen velké finanční prostředky, ale ve snaze, aby na nich nikdo nepoznal jejich zcela nesvětácké povolání a prostý venkovský původ, vyvinuli nesmírné úsilí k získání aspoň povrchního nátěru vybraného chování a vzdělanosti. Tento pygmalionovský motiv autoři filmu rozvedli ve zcela nezvyklé šíři a nechali vyústit v mumraj vtipných nápadů, slovní i situační komiky. Trojice světáků (J. Sovák, V. Brodský, J. Libíček), které společenské výchově vyučuje kustod Dvorský (O. Nový), doplněná trojicí lehkých slečen (J. Jirásková, J. Bohdalová, I. Janžurová), z nichž se stará kuplířka (J. Šejbalová) snaží udělat opravdové dámy, dovolila naplno rozvinout bohatou škálu komediálního umění, které ani po letech neztratilo nic ze své účinnosti. (Česká televize)

(více)

Diskuze

M.B

M.B (hodnocení, recenze)

Vona je to totiž dáma.Vona to může bejt taky pěkná svině.

JSYSMHJF

JSYSMHJF (hodnocení, recenze)

Geniální film!!! Ještě jsem neviděla určitě všechny české komedie, ale troufámsi tvrdit, jedna z nejlepších...člověk se směje od začátku do konce, přitom nádherné herecké výkony, tolik hvězd na place, ale netrumfovaly se, ale báječně doplňovaly, nesmírně vtipné a chytré hlášky, zkrátka jedinečná kombinace mistrů humoru...a já je všechny znala osobně :DDD

saruskap

saruskap (hodnocení, recenze)

obchodník: to je pravda, ten opilý Pan Tau mě taky dostal...ale tak víte co..."Dneska je to jinak!"

 (hodnocení, recenze)

Kromě všech těch předností má pro mě tahle komedie ještě jedno geniální propojení. Konverzace u stolu má jasou inspiraci v absurdním dramatu. Například v Plešaté zpěvačce, kdy se u stolu baví čtyři lidé každý o svém. Ve Světácích měl pak pan Sovák jako téma - absurdní divadlo. To je tak chytré a naprosto přirozeně napsané a zahrané!

jarda50

jarda50 (hodnocení, recenze)

Podle mě jedna s nejlepších komedii pana Podskalského,nezapomenutelné herecké výkony našich předních filmových herců a hereček(bohužel již většina není mezi námi). Komedie a filmy s československé produkce s období 60,70 let ,patří k mým nejoblíbenějším filmům, a rád se vždy na ně podívám..

Karlos80

Karlos80 (hodnocení, recenze)

To o čem mluvil pan Brodský, téma UFO, astrofyzika, parapsychologie, byl podle mne jasný odkaz na Dänikena, který v tu dobu vydal svou prvotinu...

sidthekid

sidthekid (hodnocení, recenze)

jedna z nejklasičtějších českých komedií s dnes již legendarními hláškami. Jediná filmová role J.Bohdalové, ve které ji dokážu snést.

tufr

tufr (hodnocení, recenze)

pro mě nejlepší čs. komedie...taková kadence hlášek a to obsazení!!! slyšel jsem něco o remaku!!!je mi 26 a doufám že se toho nedočkám :-)

obchodník

obchodník (hodnocení, recenze)

Podle mého názoru jsou Světáci nejlepší český film. Herecké obsazení je skvostné. Nejvíc mě dostal Otto Šimánek. "Kde já moh dneska bejt?" Opilý Pan Tau - tím skončilo mé dětství. Humor v tomto díle je i po letech nedostižný a výkon Oldřicha Nového je fantastický.

Aqualung

Aqualung (hodnocení, recenze)

Nádherná a česká komedie. Při prvním povrchním pohledu jde o banální zápletku, kterou nesou na zádech a prokrvují naši vynikající komici obého pohlaví. Ovšem pan Podskalský geniálně skloubil chtíč bolševika po kultivaci chlapů od lopaty a ženských od škopku na úrovneň intelektuála s možnostmi socialistické či komunisty řízené kinematografie.Snad mi teď správně rozumíte, co chci říci. Vyšlo z toho přesně to "ono". Nádherně vyfackoval ty, kteří facky zaslouží. A pobavil hlavně lidi. No a mne taky.A hodně !

hronik

hronik (hodnocení, recenze)

Dobry vojak Svejk, Svetaci jsou alespon pro mne komedie stoleti. Skoda jen ze uz neziji herci jako Sovak.Brodsky.Libicek.Mensik, dnes tu hodne chybi.

kluzo

kluzo (hodnocení, recenze)

"Milostivá, to je váš pan manžel?? Ale to je Bedřich Smetana. Aha. Ty tupče, to je něco jako Antonín Dvořák!"

Taškář

Taškář (hodnocení, recenze)

jaksi připomíná jistý vizuálně předmětný konrapunkt z té známé paranoické komposice,famózního Salvatora Dali,nemáte taky takový dojem ?

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Reklama

Reklama