Reklama

Reklama

Světová válka Z

  • USA World War Z (více)
Trailer 2
USA / Malta, 2013, 116 min (Special Edition: 123 min)

Režie:

Marc Forster

Předloha:

Max Brooks (kniha)

Hrají:

Brad Pitt, Mireille Enos, David Morse, Daniella Kertesz, James Badge Dale, David Andrews, Ludi Boeken, Matthew Fox, Moritz Bleibtreu, John Gordon Sinclair (více)
(další profese)

Gerry Lane (Brad Pitt) pracuje pod hlavičkou Organizace spojených národů jako expert na řešení nejrůznějších krizových situací. Kdykoliv se někde na světě mimořádně vyhrotí místní poměry, Gerry přijede a většinou dokáže identifikovat zdroj krize a nalézt řešení na uklidnění situace. Tyto schopnosti se mu budou náramně hodit, protože v podobnou horkou destinaci se právě proměnil celý svět. Lidstvo začala ve velkém decimovat virová epidemie gigantických proporcí, a pokud se ji nepodaří co nejrychleji zastavit, nebude už koho zachraňovat. Situace je o to horší, že se virus projevuje nebývalou agresivitou nakažených, kteří záměrně napadají ty, jimž se nemoc zatím vyhýbá. Uprostřed apokalypsy musí Gerry najít zdroj nákazy, protože bez jeho lokalizace nelze v boji s  neviditelným nepřítelem uspět. Hledání příslovečné jehly v kupce sena by pravděpodobně bylo mnohem snazší, protože cíl Gerryho mise se může ukrývat kdekoliv na světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (29)

Trailer 2

Recenze (2 006)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Heč, můj táta zabil Mrtvé moře!“ - „To je toho, ten můj zachránil svět a navíc i mou oblíbenou dečku!“ Kde jsou ty časy, kdy jste mohli tančit kolem útočících zombie irské sexy tanečky a posmívat se jejich liknavosti. Objektivně to asi na čtyři hvězdy není, nicméně dlužím to mnou mnohokrát zatracovanému zombie žánru a hlavně - WWZ se v mnoha ohledech nebojí chcát proti větru. Forster tak dal vzniknout spanilé apokalyptické jízdě, u které některé oslí můstky působí velmi vratce (viz. „přistání v Cardiffu“ alias začíná akt dvojice Goddard/Lindelof) a kterou zásah Paramountu v podobě odpolitizování a naladění na „family friendly“ blockbuster málem rozvrátí úplně. Inu, když se dva hádají (Pitt, režisér), producent se směje. Jen aby se smál, až bude mít na svém mahagonovém stole bilanci tržeb.. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to veľmi dobrý akčný katastrofický horor. Má perfektný príbeh o bývalom špičkovom expertovi na krízové situácie, ktorý si už chce len užívať čas s rodinou, ale rozsiahla a mimoriadne ničivá epidémia globálnych rozmerov, ktorá práve vypukla ho prinúti vrátiť sa späť a spolu s vojenským tímom sa vydá po stopách prvého nakazeného. Lenže problémy a boj o život ho čakajú na každom kroku. So spracovaním som veľmi spokojný, ubehne len pár minút a už sa to naplno rozbehne, dej by sa dal rozdeliť na tri úplne odlišné fázy, pri ktorých sa prestriedajú rozdielne prístupy k tejto tématike, pričom majú aj ideálny priestor, úvodná, ktorá je len o snahe dostať sa do bezpečia je logicky najkratšia a zase hlavná, ktorá sleduje katastrofu z globálnejšieho hľadiska zase najdlhšia. Všetky využívajú svoj potenciál prakticky naplno, ak sa práve nedeje niečo akčnejšie, prebiehajú zaujímavé dialógy na danú tému, takže sa je skutočne na čo pozerať po celý čas. Jediným čiastočným záporom je to, že film v priebehu postupne graduje a tak tá posledná fáza pôsobí v rámci filmu ako celku trochu neprirodzene, ale keďže aj tá je sama o sebe výborná, tak si nemôžem sťažovať. Akcie je tu plno a je perfektná. Rovnako ako v spracovaní sa aj tu využívajú rozdielne prístupy, nechýbajú tu menšie vojenské akcie, situácie, v ktorých sa snažia prežiť neozbrojení civilisti, alebo rôzne rozsiahle situácie plné skazy, takže rozmanitosť im nechýba, všetky sú výborne natočené, nadmieru dynamické, chválim aj výber prostredí a nechýba ani napätie, takže skutočne veľká spokojnosť. Záporom je jedine slabý rating, v tých veľkolepejších situáciách to moc neprekáža, ale pri tých komornejších už cítiť, že kamera to nezaberá zo správnych uhlov, ale dá sa na to zvyknúť. Vrcholom filmu je rozhodne celá fáza v Jeruzaleme, ale skvelo sa vydarila aj celá úvodná fáza, prípadne situácia v lietadle, no vždy sa je v akcii na čo pozerať. Čo sa týka hororových prvkov, miernym sklamaním je atmosféra, ktorá nie je až tak hutná, ako by som chcel, ale zase napätie je takmer neustále, takže to celkom vynahradí. S hereckým obsadením som nadmieru spokojný, väčší priestor tu má prakticky len Brad Pitt, ktorý je tu výborný, ale aj všetky vedľajšie mi sadli. A chválim aj ich charaktery, ktoré pôsobia uveriteľne a v mnohých situáciách sa mi to logické správanie postáv veľmi páčilo. Réžia a technická stránka sú skvelé, zmenil by som len tie spomínané prvky, ako silnejšia atmosféra a drsnejšie prevedenie, ale inak je to vysoká kvalita. Som veľmi spokojný, konečne zase nejaký skutočný blockbuster, na ktorý sa môžu pozrieť aj dospelí a nie je to len ďalšia bezduchá infantilná triková onania s umelými charaktermi a trápnym humorom. Dostal som presne to, čo som aj chcel a s radosťou si to pozriem ešte viackrát. 85% ()

Reklama

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Já prostě tleskám, parádní 3 D efekty (rozlišení 4K a 7.1 zvuk byl skvělý). Ačkoliv byl při premiéře sál zaplněn do poloviny, přesto bylo v kině hrobové ticho. Všichni s napětím sledovali extra rychlé Zombíky. Brad Pitt dobrý i když s těmi kruhami pod očima by měl už něco udělat, zato jeho filmová manželka .... proboha, kde vzali tu opici? Kdykoliv se její ušatý pihovatý ksicht objevil přes celé plátno, kino zabučelo s odporem. To neměli k dispozici hezkou herečku? To museli dát roli takové ZOMBIE stvůře? FUJ.... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Od začátku nastavené pekelné tempo sice do závěru nevydrží, ale jízda je to opravdu slušná. Zběsilá akce, moře digitálních a ultrarychlých zombies, sem tak nějaké gore a Brad Pitt coby ukázkový hrdina, který když rodině slíbí, že se vrátí, tak se prostě vrátí. Jeho totiž nezastaví ani havarující letadlo. Kamera místy vážně nepřehledná, ale ta Beltramiho hudba se vskutku povedla. Trochu zamrzí, že Fox a hlavně Morse tu mají jenom štěky. Ale jinak spokojenost. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Brad Pitt, horor a zombies. To jde k sobě asi tak jako káva se solí. Mimochodem ani jedno z toho není zrovna mým oblíbeným šálkem kávy. Většina filmů o zombících jsou totiž vesměs o tom samém a tak působí jako zaseknuté gramofonové desky. Ale "Světová válka Z" je výjimkou. Sice se opět jedná o zombie apokalypsu, ve které se v podstatě příliš nedozvíme o vzniku viru, ale podání je vcelku inteligentní, netlačí na pilu a rozhodně se nejedná o žádnou tupoučkou vyvražďovačku. A musím uznat, že Pittovi to tu mimořádně sluší (no co) - a přestože byl v celkem netypické roli, opravdu do příběhu zapadl. ()

Galerie (421)

Zajímavosti (61)

  • Medzi režisérom Marcom Forsterom a hercom Bradom Pittom (Gerry Lane) malo počas nakrúcania dochádzať ku konfliktom. Dokonca sa objavili správy, že slávny herec z Oklahomy s ním ku koncu odmietal hovoriť a pokyny režiséra sa k nemu dostávali cez prostredníka. To Forster dodnes popiera. (classic)
  • Premiéra filmu byla o půl roku posunuta, protože se studiu nelíbil závěr a vyžádalo si přetočení závěrečné třetiny filmu. Původního scenáristu J. Michaela Straczynskiho pro přetáčky nahradil Damon Lindelof. (ČSFD)
  • Krátko po uvedení filmu bolo ohlásené pokračovanie, no vo februári 2019 boli plány na pokračovanie zrušené, údajne kvôli problémom s rozpočtom. (Arsenal83)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (více)

Fincher oznámil nový film

Fincher oznámil nový film

11.07.2019

Režisér David Fincher (The Social Network, Zodiac) natočil svůj poslední film v roce 2014. Nějakou dobu koketoval s myšlenkou režie sequelu Světové války Z, jenže z toho pak sešlo, a tak jedinou věcí… (více)

Reklama

Reklama