Reklama

Reklama

Světová válka Z

  • USA World War Z (více)
Trailer 2
USA / Malta, 2013, 116 min (Special Edition: 123 min)

Režie:

Marc Forster

Předloha:

Max Brooks (kniha)

Hrají:

Brad Pitt, Mireille Enos, David Morse, Daniella Kertesz, James Badge Dale, David Andrews, Ludi Boeken, Matthew Fox, Moritz Bleibtreu, John Gordon Sinclair (více)
(další profese)

Gerry Lane (Brad Pitt) pracuje pod hlavičkou Organizace spojených národů jako expert na řešení nejrůznějších krizových situací. Kdykoliv se někde na světě mimořádně vyhrotí místní poměry, Gerry přijede a většinou dokáže identifikovat zdroj krize a nalézt řešení na uklidnění situace. Tyto schopnosti se mu budou náramně hodit, protože v podobnou horkou destinaci se právě proměnil celý svět. Lidstvo začala ve velkém decimovat virová epidemie gigantických proporcí, a pokud se ji nepodaří co nejrychleji zastavit, nebude už koho zachraňovat. Situace je o to horší, že se virus projevuje nebývalou agresivitou nakažených, kteří záměrně napadají ty, jimž se nemoc zatím vyhýbá. Uprostřed apokalypsy musí Gerry najít zdroj nákazy, protože bez jeho lokalizace nelze v boji s  neviditelným nepřítelem uspět. Hledání příslovečné jehly v kupce sena by pravděpodobně bylo mnohem snazší, protože cíl Gerryho mise se může ukrývat kdekoliv na světě. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (61)

  • Tržby ze severoamerických kin činily 202,8 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 540,5 mil. (NIRO)
  • Světová válka Z vydělala celosvětově přes půl miliardy amerických dolarů, což z ní udělalo nejúspěšnější zombie film všech dob. (Duoscop)
  • Celosvětová premiéra proběhla 2. června 2013 v Londýně. (Varan)
  • V březnu 2013 bylo oznámeno, že společnost Paramount nechala upravit scénu, ve které postavy spekulují, že zombie epidemie pochází z Číny, v naději, že se jí podaří získat distribuční smlouvu v této zemi. Vedoucí pracovník obeznámený s chystanými premiérami v Číně však později v červnu 2013 sdělil serveru The Wrap, že čínští cenzoři film zamítli. Vedoucí pracovník Paramountu zase uvedl, že o žádném zamítnutí neví, a prohlásil: "Předložili jsme jednu verzi a zatím jsme nedostali odpověď." (raininface)
  • Hlavní postava Gerry Lane (Brad Pitt) nosí hodinky značky Terra Cielo Mare Orienteering PVD. (dyfur)
  • Peter Capaldi, který ztvárnil postavu doktora Světové zdravotnické organizace, je v titulcích uveden jako W.H.O. Doctor. Tvůrci věděli, že Capaldi byl obsazen do role Doktora v kultovním britském seriálu Pán času (od r. 2005), jehož původní název je Doctor Who, i když BBC tuto informaci zveřejnila až dva měsíce po uvedení filmu. (caradhras)
  • Lockheed C-130 Hercules není stavěn na startování z letadlové lodi, nicméně v roce 1963 bylo s tímto letounem provedeno 29 manévrů "touch-and-go landing" (přistání a opětovný vzlet bez zastavení) a 21 úplných přistání na letadlové lodi USS Forrestal. (Milan25)
  • Vojenské letadlo Lockheed C-130 Hercules má dolet přibližně 3 800 km, je tedy nemožné, aby na jedno natankování doletělo z New Yorku do Jižní Koreje (cca 11 tisíc km), respektive z Jižní Koreje do Izraele (cca 8 tisíc km). (Milan25)
  • Garry (Brad Pitt) má na začátku filmu zbraň Remington 700 BDL ráže .308 Winchester. (dc125)
  • V jednom ze záběrů na zombie, kteří útočí na Jeruzalém, je možné si všimnout stojícího policejního auta české značky Škoda Octavia. (cm hardy)
  • V knižní předloze označují vojáci hordy zombie jako "Zack", ve filmu jako "Zeke". (Mertax)
  • Matthew Fox (výsadkář) měl v původní verzi filmu větší roli. Jeho postava měla být na konci připravena jako záporná role pro případné pokračování. Vzhledem k neustálým změnám a úpravám však byla jeho role omezena na pouhých pět vět. (Adrai)
  • Vrtulníky Izraelské armády operující nad Jeruzalémem nejsou skutečné. Vycházejí z modelů Bell 212 a Aérospatiale SA 360 Dauphin. (Adrai)
  • USS Argus byla do námořnictva spojených států nasazena naposledy v roce 1803. Loď ve filmu je ve skutečnosti RFA Argus spadající do flotily pomocných lodí britského námořnictva. (Adrai)
  • Vrtulník amerického námořnictva sloužící k dopravě na USS Argus je Eurocopter AS565 Panther. (Adrai)
  • Ve scéně, kdy se rodina Garryho (Brad Pitt) dostane na loď, lze v detailu na zbraň jednoho z vojáků vidět, že se jedná o airsoftovou kopii. Na těle pušky M4 se nachází nápis Classic Army, což je airsoftová firma. (Andy.)
  • Hlavním rozdílem mezi literární předlohou a filmem je, že Brooksovy zombie jsou pomalé, zatímco ve filmu nikoliv. (m.xFuck)
  • Brad Pitt (Gerry) při natáčení jedné ze scén odehrávajících ve městě zachránil komparzistku, která upadla a kterou ostatní komparzisté převlečeni za zombie málem ušlapali. (BabetakCZE)
  • Celkem 85 kulometů, pušek a pistolí, které se měly použít při natáčení scén v Maďarsku, bylo zabaveno protiteroristickými celníky v Budapešti. Tyto rekvizity, které dorazily z Londýna, mohly být podle maďarských orgánů lehce předělány na skutečné zbraně. Maďarský zákon vyžaduje, aby zbraně byly znehodnoceny nevratně. Zbrojní koordinátor Bela Gajdoš poznamenal, že povolení pro použití rekvizit nakonec maďarská policie vydala. Ulevilo se tak Bradu Pittovi (Gerry), který měl podle informací zuřivý záchvat vzteku z toho, že se natáčení v Maďarsku může protáhnout. (Dr Lizal)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (více)

Fincher oznámil nový film

Fincher oznámil nový film

11.07.2019

Režisér David Fincher (The Social Network, Zodiac) natočil svůj poslední film v roce 2014. Nějakou dobu koketoval s myšlenkou režie sequelu Světové války Z, jenže z toho pak sešlo, a tak jedinou věcí… (více)

Reklama

Reklama