Reklama

Reklama

Snímek zasazený do kulis 1. světové války sleduje Michaela Dunneho (Paul Gross), který se s těžkým zraněním vrací z Francie domů do Calgary. V místní vojenské nemocnici pozná citově i fyzicky zubožený Michael krásnou a tajemnou ošetřovatelku Sarah (Caroline Dhavernas). Láska na sebe nenechá dlouho čekat. Krátce na to vstupuje mladší bratr jeho milenky David (Joe Dinicol) nečekaně do armády a odjíždí bojovat do Evropy. Michael cítí jako svoji povinnost vydat se za ním a chránit ho. Oba muži se tak spolu s mnohatisícovým zástupem svých krajanů ocitají na válečném poli u Ypres v bitvě známé jako bitva u Passchendaele. Filmový příběh vypráví o vášni, odvaze, odhodlání a hrdinství těch, kdo v ní tehdy bojovali, i těch, kdo milovali. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (66)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrá vojnová dráma z kanadskej produkcie. Má dosť dobrý príbeh o kanadskom vojakovi, ktorý v časoch prvej svetovej vojny bojuje na európskom fronte a po zranení sa zoznamuje so sympatickou sestričkou, do ktorej sa aj zamiluje. Kvôli zdravotným problémom je poslaný domov, pričom v jeho meste žije aj sestrička so svojim bratom a tak sa ich vzájomný vzťah vyvíja, ale kvôli nie práve najpriateľskejšej atmosfére a niekoľkým zlým okolnostiam jej brat odchádza do vojny a muž sa kvôli nej rozhodne vrátiť na front tiež, aby jej brata chránil. Spracovanie je celkom slušné, po krátkom, ale aj tak vydarenom úvode z vojny sa dej presúva do Kanady, v ktorej aj zostane polovicu času filmu, takže síce sa to vojnovému žánru vzdiali, ale aj tak sa na to pozerá dobre. Je tu viacero výrazných prvkov rôznych stupňov zaujímavosti, bavil ma hlavne celý prístup hlavnej postavy k rôznym situáciám, dobre zvládnutá je aj celková atmosféra v meste, ani romantická línia na moje prekvapenie nie je vôbec rušivá, upraviť by chcelo jedine prakticky všetko, čo súvisí s bratom sestričky, toto mi neprišlo podané práve najideálnejšie. A po hodine filmu sa už dej zase vráti na front, takže zaujímavosť ide zase vyššie, len ten úplný záver s postavou brata je nezvládnutý a pôsobí to príliš samoúčelne a aj hlúpo, ale našťastie to nedokáže pokaziť film. Čo sa týka samotných bojových scén, tak som nadmieru spokojný. Sú tu len dve, kratšia úvodná a záverečná a síce pôsobia trochu komornejšie, ale aj tak sa vydarili, sú výborne natočené, až na pár prvkov aj pomerne realistické a aj drsné. Chválim hlavne záverečný mnohonásobný boj muža proti mužovi, ale vydarila sa všetka akcia. Herecké obsadenie je na tom dobre, výborný Paul Gross v hlavnej úlohe, bavil ma po všetkých stránkach, ale dobre zvolené sú aj vedľajšie postavy, sestrička, britský dôstojník a viaceré iné. Réžia a technická stránka sa vydarili, perfektná vizuálna stránka, skvelý výber prostredí, funguje aj atmosféra vojny, len by som uvítal trochu menej snahy o emócie, ale aj to iba občas. Paul Gross si zaslúži veľkú pochvalu, plní tu až tri dôležité funkcie, režisér, scenárista a ešte aj hlavná postava a všetky zvládol nadpriemerne. Samozrejme klasikou žánru sa to nikdy nestane, ale vojnových filmov z prvej svetovej vojny nie je až tak moc a tento rozhodne patrí medzi tie lepšie. 76% ()

ivan bohatyr 

všechny recenze uživatele

Paul Gross asi nikdy neviděl válečný film. Ať si dělá drama ať si dělá romantiku, ale nesmí to plést do válečného filmu tímto způsobem, tohle se mu moc nepovedlo. Těšil sem se na válečný film a místo toho sem viděl tuto splácaninu. Soulož na válečném poli a pochod "krista" se křížem přes nepřátelskou linii bylo pro mě to největší peklo, celkově válečná atmosféra nepůsobila vůbec válečně: bezhlavé pobíhání mezi kulkami a výstřely z pušek, co zněly jako petardy hodně ubraly na celkovém dojmu, sice tam moc z války nebylo, ale ani ten zbytek nebyl zrovna poutavý. Ještě, že to někdy vyjde a můžu se podívat třeba na Bratrstvo neohrožených. ()

Reklama

Herr_Flick 

všechny recenze uživatele

Počáteční válečné intro se bohužel záhy změní v romantický paskvil a než se někam posune, uplyne hodina. A je to vlastně úplně jedno. Bitevní vřava je na dnešek jen mírně nadprůměrná a kanadský "Rambo" jen stěží uvěřitelný. A když už "Rambo", pak kanadský "Ježíš" teda vůbec. Prostě něco dobře něco špatně. Respekt patří zůčastněným. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Paul Gross a jeho one man show v roli režisérá, scénáristy a ještě hlavního herce. Snímek je kromě krátkého válečného úvodu a finálního půlhodinového bitevního tažení v zabláceném prostředí se zákopy přetékající vodou, jinak celkem civilním dramatem říznutým dvojitou love story. Boj na domácí půdě probíhá spíše formou slepé nenávisti, pohrdáním k jistým spoluobčanům a dále náborem nových vojáků, kterým je pověřen právě náš navrátivší se hrdina z války jménem Michael Dunne. Karty osudu se trochu zamíchají a než se naděje, Michael je zas zpět na bojišti, tentokrát však nejde jen o něj samotného, ale především o život bratra jeho lásky Sarah. Finální střet se blíží a bitevní vřava o vesničku Passchendaele rozhodne o životě a smrti všech zúčastněných vojáků na obou frontách. Film je naplněn vlastenectvím, hrdinstvím, láskou, zbytečné scény sexu za doprovodu dělostřelectva - když miluješ, není co řešit a v neposlední řadě symboliky - pasáž, při níž Michael na svých bedrech vláčí kříž s dalším raněným. Alespoň jedno malé překvapení nastane, když uslyšíte hlášku "storm troopers", kterou si Kanaďané vysloužili od svých německých protivníků, tu byste zde asi opravdu nečekali. Passchendaele je dalším z řady (anti)válečných filmů, který má však do epického vyobrazení historických události dost daleko a na rozdíl od Miracle at St. Anna, je na IMDB zas nadhodnocený… (6/10) ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Když si pustíte posledních dvacet minut, máte to nejkvalitnější z jinak odpadové záležitosti, kde romance otravuje a kde mlčeti je zlato - ano, je to ona jediná v rámci možností obstojná válečná scéna (to kulisové zlo ve filmové podobě na začátku se raději nepočítá). Až obdivuhodně laciné, a tím ani nemyslím ten televizní look, ale všechny ty fráze, které jsou příliš silné na tak stupidní děj a špatné herecké výkony. Doporučuji jako příklad toho, jak lze úspěšně zmrvit docela zajímavou zápletku. A za tu děsnou popovou píseň (po obsahové stránce asi inspirace Celine Dion) na konci bych popravovala. Děsný. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (11)

  • Kanaďan Paul Gross, ktorý bol nielen scenáristom a režisérom filmu, ale si v ňom aj zahral, uviedol, že trvalo neobyčajne dlho, kým sa nakrúcanie dostalo do pohybu a zapojené do toho boli stovky ľudí. Od prvého nápadu po nakrútenie snímky pritom ubehlo až 15 rokov. (MikaelSVK)
  • V roce 2008 získal snímek na kanadském Golden Reel Awards cenu pro finančně nejúspěšnější snímek. (Terva)
  • 2. března 2009 byl režisér Paul Gross na National Arts Centre za film oceněn cenou v kategorii úspěch roku. (Terva)

Reklama

Reklama