Reklama

Reklama

Snímek zasazený do kulis 1. světové války sleduje Michaela Dunneho (Paul Gross), který se s těžkým zraněním vrací z Francie domů do Calgary. V místní vojenské nemocnici pozná citově i fyzicky zubožený Michael krásnou a tajemnou ošetřovatelku Sarah (Caroline Dhavernas). Láska na sebe nenechá dlouho čekat. Krátce na to vstupuje mladší bratr jeho milenky David (Joe Dinicol) nečekaně do armády a odjíždí bojovat do Evropy. Michael cítí jako svoji povinnost vydat se za ním a chránit ho. Oba muži se tak spolu s mnohatisícovým zástupem svých krajanů ocitají na válečném poli u Ypres v bitvě známé jako bitva u Passchendaele. Filmový příběh vypráví o vášni, odvaze, odhodlání a hrdinství těch, kdo v ní tehdy bojovali, i těch, kdo milovali. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (66)

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Paul Gross jako režisér a hlavní protagonista Passchendaele. Jenž je zasazen do období první světové války, kdy kanadští vojáci svádí boje o opravdu mizerné čáry na strategických mapách. Počáteční a finální akce je více než působivá. A tak mi docela kazí dojem to, co je mezitím, i když na válečný film se to sice nehodí, ale nakonec si mne příběh získal, i když to mohlo být poněkud zkráceno. I tak se jedná o slušný válečný film, při kterém jen chybí prohloubení výsledného efektu z té romantické části. Působivé válečné drama, které je velmi jednoduché. ()

Herr_Flick 

všechny recenze uživatele

Počáteční válečné intro se bohužel záhy změní v romantický paskvil a než se někam posune, uplyne hodina. A je to vlastně úplně jedno. Bitevní vřava je na dnešek jen mírně nadprůměrná a kanadský "Rambo" jen stěží uvěřitelný. A když už "Rambo", pak kanadský "Ježíš" teda vůbec. Prostě něco dobře něco špatně. Respekt patří zůčastněným. ()

Reklama

Flaxik 

všechny recenze uživatele

Nazvat Passchendaele (v češtině dokonce BITVA o Passchendaele) snímek, který se ze 70 % odehrává v Calgary (nebo co to je za prdel v Kanadě), z 15 % všude možně jinde a z 15 % u zmiňované vesnice, to už chce řádně vyvinuté tento, uměleckou licenci. Varuju všechny zájemce o historický film nebo dokonce válečné dílo - budete smutní, je to téměř čistá romantika, s dějem průhledným jak anorektická panna. Ještě ke všemu se tam dost lidí chová jak idioti, takže v zásadě kromě posledních cca 15 minut (no dobře, a 5 minut na začátku) je film obtížně koukatelný. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Passchendaele ma zaujal realistickým zobrazením blatistých bojísk pri Ypres a priblížením témy 1. svetovej vojny divákovi. Predsa len dobrých filmov z tohto obdobia by človek zrátal na prstoch stolárovej ruky. Seriózny nekompromisný nástup hneď od začiatku síce čoskoro poľavil a prehupol sa do romantickejšej časti - už ani nepamätám, kedy som videl vojnový film bez vsuvky zaľúbenia sa do sestričky v nemocnici. Našťastie sa rejžo ku koncu trochu spamätal a zase si svoju reputáciu trošku poopravil nekompromisným zobrazením finálnej bitky o Passchendaele. Celkovo teda dobré. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Tešil som sa na tento vojnový film, pretože chýri o kvalitných bojových scénach som počul a čiastočne aj videl skôr. Výsledok je pre mňa celkovo sklamaním, pretože až na tie bojové scény, ktorých je mimochodom dosť málo, je zbytok dosť nudná výplň. Vzťahy nemajú dostatočný priestor a ani romantika nefunguje tak ako by mala. Za vrchol filmu považujem scénu na bojovom poli plnom blata tesne pred záverom. Neviem, či niekto je ochotný pozerať film, kde sa chváli iba päťminútová scéna, ale ak chcete ušetriť čas a peniaze možno postačí klip od skupiny Sabaton s názvom "The price of a mile" na youtube. Film 60%. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (11)

  • Snímek získal na 29th Genie Awards ocenění v kategoriích umění a výprava, kostýmy, zvuk, střih zvuku a nejlepší film. (Terva)
  • V západo-belgickej dedine Passchendaele (súčasný názov Passendale), ktorá je dnes súčasťou mestečka Zonnebeke, sa nachádza Múzeum 1. svetovej vojny, ktorého názov a vznik je spojený s bitkou o Passchendaele. (MikaelSVK)
  • V roce 2008 získal snímek na kanadském Golden Reel Awards cenu pro finančně nejúspěšnější snímek. (Terva)

Reklama

Reklama