Reklama

Reklama

Zima za války

všechny plakáty
Trailer

Ke konci druhé světové války pomohl třináctiletý Michiel zraněnému britskému vojákovi. Nedlouho poté se stal součástí odboje, kde zjistil, že surovost války se velmi odlišuje od jeho původních představ. Píše se rok 1945 a Holandsko okupují nacisti. V jedné zasněžené vesničce pomáhá třináctiletý Michiel (Martijn Lakemeier) zraněnému britskému výsadkáři a stane se tak součástí odboje. Michiel je plný chlapeckého vzdoru a touze po dobrodružství, jenže to se brzy změní. Michiel je nucen jednat, ale netuší, komu z dospělých může věřit. Chlapec se v nebezpečných situacích necítí dobře a začíná ho sžírat pocit zoufalství. Realita války je krutá a nemilosrdně ničí jeho dětskou nevinnost. Michiel se musí postavit dobru i zlu, sebrat odvahu, čelit pokrytectví i vlastnímu břemenu odpovědnosti. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (57)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Tohle absurdní "odbojářské" drama snad bylo stvořeno na lysohlávkách, stejně jako většina zdejších pochvalných komentářů. Nehodlám se unavovat vypisováním všech směšností (vrcholy byly pád na kole pod led, když měli autoři dojem, že se jim to začíná vléct, indianajonesovská lesní honička, "nečekané" odhalení a ručkování po mostě), snad jen tolik, že představitel hlavního hrdiny chvílemi připomínal patnáctiletého Standu Grosse, což celou podívanou činilo ještě o kapku zvrácenější. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Dospívání v lednu 1945 v Holandsku mělo jiné parametry než dnes. 1) Snímek je příjemně vyvážený. Scénář je dobrý, stejně tak režie, dobré jsou herecké výkony. V tom je současně problém - vše je dobré, nic není vynikající. 2) Představitel hlavní role Michiela, hezký 15letý Martijn Lakemeier, zcela opomenutý v přehledu herců, ve své debutové roli předvedl pěkné čisté civilní herectví. ()

Reklama

Lottr 

všechny recenze uživatele

Konečně! Téma války je asi nevyčerpatelné, ale konečně to někdo podal s takovou grácií. Opravdu hezký film z období války, ze kterého je cítit evropská tvorba na místo amerického patosu. Válka z pohledu malého chlapce, který se náhodou zaplete do místního odboje a okolnosti ho donutí dospět mnohem dřív, než na to byl připravený. Detektivní zápletka a zimní atmosféra dávají filmu závoj napětí a já tomu klukovi prostě strašně fandil. PS: Skvěle zahrané. Jo, a jsi debil :) ()

shyster 

všechny recenze uživatele

V porovnání s jiným nizozemským snímkem, který se zabývá nešťastnou historií holandského kolaborantstvím, který má tak blízko naší historii, Černá kniha, tento film vyhrává ve své opravdovosti oproti umělosti Verhoevenova snímku. Je jasné, že Paul Verhoeven je zručnější režisér, který dokáže diváka jedním střihem upoutat, ale ve Winter in Wartime jsem našel, co jsem u Černé knihy nenašel - lidskost příběhu, který se mohl stát. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Na tému 2 svetovej vojny boli natočené mnohé skvosty ovenčené aj Oscarmi.. A tento sa nezdal byť zo začiatku nejak zlý či nepodarený.. Ide tu v skutku o zaujímavý príbeh o chlapcovi ktorý pomáha pilotovi z veľkej Británie. Pilot menom Jack po páde lietadla uviazol hlboko za nepriateľskou líniou v okupovanom Holandsku..Pekne citom filmovaný príbeh graduje do chvíľky kým nieje otec chlapca verejne popravený. Za čo všetko vlastne mohol pilot. Potom kvalita klesá nenávratne a prudko dole. Pokus tvorcov ma prekvapiť záverečným rozuzlením zabíja premenenie chlapca na Sherlocka Hlmesa a Ramba v jednom. Bolo to trápne naivné, smiešne ale zároveň mi bolo filmu ľúto.. Prvá polovica bola pre mňa **** skvost. Dalej nič pre mňa aj keď celí film vyznel príjemne autenticky od zbraní a uniformy až po dobové automobily a účesy. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (5)

  • Natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v Holandsku, ale aj v Litve. (MikaelSVK)
  • Režisér Martin Koolhoven je velkým fanouškem spaghetti westernů, což byl důvod, proč do filmu obsadil Dana van Husena. Ten v začátcích své kariéry v Itálii hrál ve více než dvaceti spaghetti westernech. (-bad-mad-wolf-)
  • Film je natočený na motívy románu "Oorlogswinter" od Jana Terlouwa, niekdajšieho vysokopostaveného holandského politika. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama