Reklama

Reklama

Zima za války

všechny plakáty
Trailer

Ke konci druhé světové války pomohl třináctiletý Michiel zraněnému britskému vojákovi. Nedlouho poté se stal součástí odboje, kde zjistil, že surovost války se velmi odlišuje od jeho původních představ. Píše se rok 1945 a Holandsko okupují nacisti. V jedné zasněžené vesničce pomáhá třináctiletý Michiel (Martijn Lakemeier) zraněnému britskému výsadkáři a stane se tak součástí odboje. Michiel je plný chlapeckého vzdoru a touze po dobrodružství, jenže to se brzy změní. Michiel je nucen jednat, ale netuší, komu z dospělých může věřit. Chlapec se v nebezpečných situacích necítí dobře a začíná ho sžírat pocit zoufalství. Realita války je krutá a nemilosrdně ničí jeho dětskou nevinnost. Michiel se musí postavit dobru i zlu, sebrat odvahu, čelit pokrytectví i vlastnímu břemenu odpovědnosti. (HBO Europe)

(více)

Zajímavosti (5)

  • Režisér Martin Koolhoven je velkým fanouškem spaghetti westernů, což byl důvod, proč do filmu obsadil Dana van Husena. Ten v začátcích své kariéry v Itálii hrál ve více než dvaceti spaghetti westernech. (-bad-mad-wolf-)
  • Natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v Holandsku, ale aj v Litve. (MikaelSVK)
  • Snímka bola podľa holandskej tlače zvolená za Najlepší holandský film roku 2008. (MikaelSVK)
  • Film je natočený na motívy románu "Oorlogswinter" od Jana Terlouwa, niekdajšieho vysokopostaveného holandského politika. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama