Reklama

Reklama

Admirál

  • Rusko Admiral (více)
Trailer

Za čest a lásku! Tragický příběh admirála Kolčaka, jeho velké lásky, bojů s Rudou armádou a ruského zlatého pokladu. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (151)

Marze 

všechny recenze uživatele

Ideologii Admirála netřeba složitě rozkrývat. Neschovává se záludně za příběhem, ale prezentuje se jako jeho nedělitelná (jakkoli nutkavá a patologická) součást, což je zřejmě "nejférovější" způsob indoktrinace. Viděli (a oplakali) jsme to už mnohokrát a skutečně, přes celé to "military-akčně-politické" pozlátko pro pánský doprovod je ve výsledném pocitu film určený spíše fanynkám vojenského sestřihu.Soudržnosti celku neprospívá typicky rusky "širokodušný" nápad ukázat v jednom filmu "všechny Naše výdobytky" a být tak exportní. Takže vedle variací na známé scény z hollywoodských blockbusterů posledních dekád si prosvištíme i odkazy na ruskou literární a kinematografickou tradici ve vší rozmanitosti, projedeme se Transsibiřskou magistrálou, a v závěru dokonce přetřeseme i natáčení jednoho slavného sovětského filmu - nechte se překvapit. Navzdory primitivní manipulaci s dějinami i city se Admirál v závěrečné scéně blýskne nezvykle důvtipnou a vlastně hlubokou rozvahou. To když v rámci svého světa, vědomě svázaného a idealizovaného žánrem, neodhalí jednu zcela nežánrově zestárlou tvář. Jde o tvář právě naší vypravěčky a Kolčakovy milé Anny Vasiljevny; tvář, do níž se zřejmě hluboce zaryl stalinský lágr; tvář, kterou milosrdně neuvidíme, aby čistota našeho zážitku zůstala zachována. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarená romantická historická dráma z ruskej produkcie. Má dosť dobrý príbeh o ruskom admirálovi, ktorý v si priebehu prvej svetovej vojny za svoje schopnosti a úspechy získava mimoriadne uznanie, vďaka čomu dostane za úlohu viesť celú flotilu a navyše si získa aj srdce ženy, ktorá je ale vydatá za jeho priameho podriadeného. Ale skutočné problémy nastávajú, keď v Rusku vypukne revolúcia a začne dochádzať k rozsiahlym čistkám a tak sa admirál dostane na čelo protikomunistickej armády v priebehu tejto krvavej občianskej vojny a navyše sa znovu stretáva aj so svojou láskou. Spracovanie sa mi páči, ale k úplnému ideálu tomu ešte niečo chýba. Ešte prvý dojem z neskorších časov nebol práve najlepší, ale keď sa dej už po chvíli začne venovať tomu hlavnému, tak si ma to už získalo. Trochu ma mrzí, že je to miestami možno až moc skratkovité, tie zaujímavejšie udalosti sa často už po chvíli preskočia a aj celkovo to mohlo pôsobiť plynulejšie, keďže tých skokov v deji je tu viac, než by bolo najideálnejšie, ale aj napriek pomalejšiemu tempu ma to ani na okamih nezačalo nudiť, nájde sa tu množstvo vydarených situácií a skutočne ma to bavilo. Navyše film ponúka slušný potenciál až v troch smeroch, tá vojnová je výborná, ale nemá moc priestoru, politická je už na tom lepšie a romantická línia je zase taká zvláštna. Na jednej strane vôbec nefunguje, tú potrebnú osudovosť medzi postavami som vôbec nepocítil a tak mi bolo úplne jedno, či im vzťah vyjde, ale zároveň kvôli celkovej atmosfére sa mi aj toto celkom páčilo. Len tú variáciu na záver Titanicu si mohli odpustiť, to mi prišlo už trochu trápne. Akcie tu moc nie je, ale je výborná. Toto je asi najväčšia škoda filmu, akcia je skvelo natočená a aj obsahovo veľmi dobre zvládnutá, no vždy skončí už po chvíli. Ale aj tak tie dve námorné sekvencie sa vydarili, ani pozemné nesklamú a aj tých pár popráv je dobre zvládnutých. Herecké obsadenie je na tom dobre, charizmatický hlavný hrdina, sympatická postava jeho lásky a dostatok zaujímavých vedľajších postáv, tu nemám žiadny problém. S réžiou a technickou stránkou som dosť spokojný, skvelá vizuálna stránka, na tomto si dali viditeľne záležať, veľmi dobre zvládnutá je aj výprava a dobová atmosféra, len by to chcelo aj nejaké emócie. Takže stále sa z toho dalo získať aj viac, ale aj tak som veľmi spokojný, Admirál je vydarený film, ktorý sa oplatí pozrieť aj viackrát. 79% ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Technicky výborně zpracované a za západem nijak nepokulhávající dílo o admirálovi Kolčakovovi. Historicky krapet pokřivené, ale i tak stojí za shlédnutí. V modní vlně sebereflexí i Rusové začínají dělat první nesmělé a hodně opatrné krůčky. Ale jen tak dál. Nejvíce hodnotím zpracování bojů, zejména těch na moři i když byly zatraceně krátké. I poprava námořních důstojníků zasluhuje pochvalu. Solidní lehký nadprůměr za 3 * * * .PS. Naši legionáři mne pobavili .-) !!! ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Admirál. No film je pre mňa skôr len takým seržantom. Zdĺhavý spektákel, ktorý sa zmieta v čudnej a kŕčovitej love story, ktorá nemá v sebe ani kúsok srdca a emócií a pripomína trápne romány ( a filmy ) od Danielle Steel alebo Rosamunde Pilcher. Snímok zachraňujú so samého dna kvalitné triky a bojové scény, aj keď ich tu zase nieje až tak veľa. A keby tu neboli vôbec dal by som z fleku minimálne hodnotenie. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Doporučuji každému, kdo se zajímá o ruskou revoluční historii. A jak se podařilo převést osud admirála Kolčaka na filmové plátno? To nechť posoudí každý sám. Toto je můj názor. Celý příběh má velké časové rozpětí a málo času na vysvětlení historických souvislostí. Což způsobuje občas znejasnění celé stavby děje, anebo si to vyžaduje alespoň nutnost znát revoluční dějiny Ruska. Samotný herec Konstantin Chabenskij v postavě admirála odvedl skvělou práci. Myslím si však, že má-li být filmový příběh dostatečně věrohodný, pak je nutno dbát na objektivitu celé pravdy. Také se domnívám, že nedosahuje lepších ruských filmů, jako byl svého času třeba Tichý Don, který byl sice komunisticky tendenční, ale filmově o poznání lepší. ()

Galerie (86)

Zajímavosti (7)

  • Kolčakovi (Konstantin Chabenskij) byl slíben bezpečný odchod s legiemi z Ruska, Čechoslováci ho ale museli vydat levicové vládě v Irkutsku, aby jim povolila průjezd. Proto se nelze divit, že jeho poslední slova před popravou byla: „Děkuji, čeští psi.“ (sator)
  • Německá loď z úvodní scény z roku 1916 je Kolčakovem identifikována jako Friedrich Carl. Obrněný křižník SMS Friedrich Carl byl ve skutečnosti potopen také v ruském minovém poli, avšak již o dva roky dříve v listopadu roku 1914. (Adrai)

Reklama

Reklama