Reklama

Reklama

Dva mrazíci

Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1954, 12 min

Režie:

Jiří Trnka

Scénář:

Jiří Trnka

Kamera:

Ludvík Hájek

Hudba:

Ilja Hurník

Hrají:

Vlasta Burian (vypravěč), Jan Werich (vypravěč)
(další profese)

Žili byli dva mrazíci, jeden byl ustrašený a malinko natvrdlý, druhý domýšlivý a trošku zlomyslný. Ten navrhne, aby se lidem pomstili a malinko je pozlobili. Když kolem jedou dva vozy, rozdělí si je – ten ustrašený si vezme bohatého sedláka v teplém kožichu, ten nafoukaný štíhlého a chudého chalupníka. Myslí si, že si s ním lehce poradí, ale chalupník neustále pracuje, zimy se nebojí, a nakonec dostane mrazík nabančeno… Pohádka je skvostem naší loutkové animované tvorby a je už od svého vzniku oblíbená. Postavičky mrazíků namluvili Vlasta Burian (je to jeho jediný dabing v kariéře) v roli skromného mrazíka a Jan Werich v roli toho nafoukaného. Scénář, výtvarnou složku a režii měl Jiří Trnka. (Česká televize)

(více)

Recenze (77)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Pěkná hašteřivá Trnkova zimní pohádka, která nikdy neomrzí. Vedle toho slušně odvedená dabérská práce pánů Buriana a Wericha. Má to v sobě i jisté poselství a ponaučení. Když už u nás venku není po sněhu ani památky a místo toho furt jen leje, tak člověk musí tu zimní (vánoční) atmosféru nasát u podobných starých klasik… ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

No na toho tlusťocha v kožichu by si vsadil každý, že tohle mučeníčko vydrží. Naštěstí v době, kdy mrazíci byli natočeni se nenosily podnikatelské manýry, ale tvrdá práce úderníků v našich socialistických dolech a hutích, a tudíž zvítězila utlačovaná sociální většina. A toho vykutáleného mrazíka, který si chtěl podat skromného dědulu dřevorubce mi bylo opravdu líto. ()

Reklama

Krissty 

všechny recenze uživatele

Tak to bylo dokonalé! Krásná hudba, vynikající animace i loutky, skvělý nápad.. Co mě ale nadchlo nejvíc byly hlasy Vlasty Buriana a Jana Wericha.. Bez nich by to nebylo tak výborné, jaké to je.. Od začátku do konce jsem měla úsměv doslova od ucha k uchu :D (Shlédnout můžete zde.) ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Trnka-Werich-Burian. To by jako komentář skoro stačilo. Perfektní řemeslo od Mistra animace. Je to tak trochu (trochu hodně) oslava práce a pracujícího komunistického lidu, poplatná době, ale chytře udělaná a situačně zábavná. Mrazíci jsou škodolibí duchové, co nemají rádi, když lidé nadávají na zimu, tak je musí ztrestat.  Oboustranný zápal plic na ně! Ideálně všechny. Ten sedlák totiž nevypadá, že by si stěžoval a že by mu byla zima :). Proč trestat ty co nadávají na zimu Mrazíků? To by se ještě dalo pochopit. Ale proč trestal tvrdě pracujícího sedláka, kterému je takové teplo, že se obešel i bez bundy? A pointa? Triviální. Pracuj, hýbej se a nebude ti zima. Víme všichni. ()

xenopus 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit dnešními kritérii, nicméně pro mě prostě jde o průměrné dílko vytahující do zapamatovatelna dvojice Burian-Werich a perfektní hudba Ilji Hurníka. V dnešní době už ale těžko (byť desetiminutovou) pohádku utáhne šedesát let stará technika loutkového filmu a animace. No a, milé děti, jak jinak to v roce 1954 mohlo dopadnout, než že neohrožený přírodní živel dostane napráskáno od sedláka a že od pohledu movitého člověka roznemůže i mrazík-strašpytel. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (2)

  • Motiv mrazíků a pokusu zmrazit dva různé lidi, stejně jako výsledek, se objevuje i v pohádce "Mráz a Mrazivec" ve výboru baltských pohádek "Diamantová sekera" od Jaroslava Tichého. Vzhledem k tomu, že knížka poprvé vyšla v roce 1953, je velmi pravděpodobné, že se jí Trnka inspiroval. (marmota-b)

Reklama

Reklama