Reklama

Reklama

Dva mrazíci

Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1954, 12 min

Režie:

Jiří Trnka

Scénář:

Jiří Trnka

Kamera:

Ludvík Hájek

Hudba:

Ilja Hurník

Hrají:

Vlasta Burian (vypravěč), Jan Werich (vypravěč)
(další profese)

Žili byli dva mrazíci, jeden byl ustrašený a malinko natvrdlý, druhý domýšlivý a trošku zlomyslný. Ten navrhne, aby se lidem pomstili a malinko je pozlobili. Když kolem jedou dva vozy, rozdělí si je – ten ustrašený si vezme bohatého sedláka v teplém kožichu, ten nafoukaný štíhlého a chudého chalupníka. Myslí si, že si s ním lehce poradí, ale chalupník neustále pracuje, zimy se nebojí, a nakonec dostane mrazík nabančeno… Pohádka je skvostem naší loutkové animované tvorby a je už od svého vzniku oblíbená. Postavičky mrazíků namluvili Vlasta Burian (je to jeho jediný dabing v kariéře) v roli skromného mrazíka a Jan Werich v roli toho nafoukaného. Scénář, výtvarnou složku a režii měl Jiří Trnka. (Česká televize)

(více)

Recenze (77)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Z čeho má takový mrazík největší radost? Samozřejmě z toho, když oběť jeho radovánek dostane chřipku... Kouzelné zimní dílko. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Ruský Mrazík a naši Dva mrazíci. Dlouholetá tradiční součást Vánoc, dnes už málo k vidění.. Zábavné a poučné animované dílko. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Klasická ruská pohádka ve vynikající animované podobě získává o jeden rozměr navíc pohádkovým českým ozvučením Werichovým a Marvanovým. Klasické ke klasickému, živé k živému. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Spojení Trnka/Werich/Burian jest v určitém smyslu vrcholem domácí tvorby 50. let a dědictví všeho dobrého, co jsme tu měli do té doby a hlavně, co nám zbylo. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Ako Mrázik sovietsky, tak Dvaja mrázikovia československí sú kultové rozprávky. V jednom aj druhom prípade ide však skôr o priemerné záležitosti. Ruský Mrázik zaujal pár ikonickými scénami (drvenie orechov, chalupa na stračej nôžke, "Je ti zima dievčatko?"), animovaní duchovia ľadu a mrazu prehovárajú hlasmi dvoch českých hereckých modiel: Wericha a Buriana. Režijnú taktovku navyše drží Trnka, ikona animácie. Výsledkom je jednoduchá bájka s poučením: ak štípe mráz, netreba hlivieť zabalený do kožuchu, treba sa aj hýbať. Alebo aj iné: Bohatí, tuční a leniví podľahnú chorobe oveľa ľahšie ako pracovitý a aktívny pospolitý ľud! Spojenie bábkového a animovaného filmu je možno prevratné, no divácky prinieslo skôr smútok, že toho bábkového zimného sveta s drevorubačom, sedliakom a vtáčikmi nebolo viac. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Příjemná, kratičká pohádka, které dodává kouzlo nejen Trnkovo zpracování, ale také herci, kteří vdechli život hlavním postavičkám. Jan Werich a Vlasta Burian jsou jedineční. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

No na toho tlusťocha v kožichu by si vsadil každý, že tohle mučeníčko vydrží. Naštěstí v době, kdy mrazíci byli natočeni se nenosily podnikatelské manýry, ale tvrdá práce úderníků v našich socialistických dolech a hutích, a tudíž zvítězila utlačovaná sociální většina. A toho vykutáleného mrazíka, který si chtěl podat skromného dědulu dřevorubce mi bylo opravdu líto. ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

Krásná Trnkova animace ve spojení s hlasovými potenciály Vlasty Buriana a zejména Jana Wericha dává ve výsledku úsměvnou pohádku o dvou mrazících soutěžících v "mražení lidí" :-) ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

úplně mi tu zavoněl svařák a zaštípal mráz... dabing je super, škoda, že ho tam nebylo víc... čímž nechci snižovat hodnotu hurníkovy hudby. groteska je to milá, ale nepřináší mi žádné velké obohacení... jen chuť na zmíněný nápoj. 60% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Sestava těchto tří spoluautorů mohla stěží vytvořit něco jiného než dokonale vybroušený birliant. Klasika, která se vrací a zřejmě bude vracet bez omrzení donekonečna. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Jsa odkojen ploškovou animací a namlsán animací počítačovou, loutkové filmy mi nikdy nepřišly příliš zajímavé a Trnku jsem nemusel opravdu nikdy. Navíc jej ani nemám spojený s časem vánočním, takže mu nemohu přidat hvězdičku ani z nostalgie. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

"A proč nám nadává? A kdo? - Vy jste nechápavý! Jsme přece mrazíci, ne? Kde kdo nadává na mráz, ne? A to jsme my, ne? Rozumíte? - Né. Anó." Průlomové propojení animovaného a loutkového filmu je dotaženo k dokonalosti jedinečným hlasovým projevem Jana Wericha a Vlasty Buriana. Excelentní kousek. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Dva geniální kouzelníci s hlasem a roztomilá pohádka od Jiřího Trnky. Sáně? Na ně! Tohle by měli dávat jako vánoční pohádku místo stokrát omílaných..... Nezná někdo podobný film? ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Pěkná hašteřivá Trnkova zimní pohádka, která nikdy neomrzí. Vedle toho slušně odvedená dabérská práce pánů Buriana a Wericha. Má to v sobě i jisté poselství a ponaučení. Když už u nás venku není po sněhu ani památky a místo toho furt jen leje, tak člověk musí tu zimní (vánoční) atmosféru nasát u podobných starých klasik… ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Trnka-Werich-Burian. To by jako komentář skoro stačilo. Perfektní řemeslo od Mistra animace. Je to tak trochu (trochu hodně) oslava práce a pracujícího komunistického lidu, poplatná době, ale chytře udělaná a situačně zábavná. Mrazíci jsou škodolibí duchové, co nemají rádi, když lidé nadávají na zimu, tak je musí ztrestat.  Oboustranný zápal plic na ně! Ideálně všechny. Ten sedlák totiž nevypadá, že by si stěžoval a že by mu byla zima :). Proč trestat ty co nadávají na zimu Mrazíků? To by se ještě dalo pochopit. Ale proč trestal tvrdě pracujícího sedláka, kterému je takové teplo, že se obešel i bez bundy? A pointa? Triviální. Pracuj, hýbej se a nebude ti zima. Víme všichni. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Aneb jak mrazík s hlasem Vlasty Buriana spolu s mrazíkem Jana Wericha nachladili ubožáka a rozesmáli diváka. Dvanáctiminutový skvost. ()

Reklama

Reklama