Uživatelská zóna Přihlásit Registrovat Ztracené heslo

Invictus

Drama / Historický / Sportovní
USA, 2009, 134 min

Režie: Clint Eastwood
Hrají: Matt Damon, Morgan Freeman, Scott Eastwood, Langley Kirkwood, Robert Hobbs, Leleti Khumalo

komentáře
 ve filmotéce
v bazaru
V kinech SK:25.02.2010Continental

Obsah:

Nový film v režii čtyřnásobného držitele Oscara® Clinta Eastwooda („Million Dollar Baby,” „Nesmiřitelní”), “Invictus” vypráví pravdivý příběh o tom, jak Nelson Mandela (Morgan Freeman) spojil síly s kapitánem jihoafrického rugby týmu Francoisem Pienaarem (Matt Damon), aby pomohl sjednotit zemi. Nově zvolený prezident Mandela ví, že jeho národ zůstává po apartheidu stále ještě rasově i ekonomicky rozdělen. Věří, že může svůj lid spojit přes sport, proto se rozhodne sjednotit hráče rugby, kteří patří v celosvětovém měřítku mezi outsidery. Jihoafrický rugby tým nakonec postoupí na Světový pohár roku 1995.   (oficiální text distributora)

Komentáře uživatelů k filmu
profil / všechny komentáře uživatele Houdini

Oscar 2 nominace: Herec HR - Morgan Freeman, Herec VR - Matt Damon

profil / všechny komentáře uživatele Renton ****

Scénář: Anthony Peckham .. Jo, tak tohle bude mít Clint Eastwood u diváků těžké. Namlsanci Gran Torinem budou mnohé vytýkat. Režíruje precizně, poctivě a umírněně dává nahlédnout jak do prvních pár let Mandelova vládnutí, tak do záměru vyhrát pro motivaci celého národa k sjednocení se mistrovství světa v ragby. Nebyl by to ten pravý příběh plný jemných emocí a vznešených slov, kdyby se tento sportovní úspěch nepovedl? Že se Eastwood více motá kolem Mandely, kterého výtečně ztvárnil jeho hollywoodský dvojník Morgan Freeman vůbec nevadí, kapitán mužstva, kterého ztvárnil nudný Matt Damon, má jistější místo v týmu a na hřišti, kde tak neruší. Stejně jako jsou zde dva herecké póly, tak jsou zde i dva polofilmy (příběhy), kdy tohle sportovně-politické spojení ne zrovna naplno funguje. 75%.

profil / všechny komentáře uživatele larelay ***

Objektivne najhorsi Clintov film za posledne roky. Niekde urobili machri z planety Eastwoodovo chybu, kedze emocie sa nedostavili a to je uz co povedat. Je mi to nesmierne luto, film to bol pekny, ale zabudnutelny. Changeling a Gran Torino vo mne rezonuje doteraz, Million Dollar Baby, o tom ani nehovorim. Freeman bol bozsky, Matt Damon mi vadil. Nadherna sceneria, nadherny pribeh, ale prilis dlhe, rozvlacne a prvoplanove. Prilis vela temat, ktore zostali polosurove a moj pohar spokojnosti poloprazdny.

profil / všechny komentáře uživatele B!shop ****

No, rugby me nezajima, politika, natoz nekde v JAR uz vubec ne, ale Clint je machr a zaruka kvality, takze jsem se docela tesil a vysledek, ac neni spatnej, stejne je takovej nemastnej neslanej. Ne ze by to tech 130 minut nudilo, to v zadnym pripade, naopak to utece docela svizne a po rezijni strance neni filmu co vytknou, pusobi to, jak kdyby Clint byl pouze nejaky pozorovatel a proste zaznamenal udalosti. Navic, i kdyz se jedna o klasiku o ceste looserskyho tymu na vrchol, obejde se to bez nejakejch zbytecnejch klise a radoby dojemnejch scen. Bez velkejch reci se to sice neobejde, ale ty nepusobi nijak rusive, spis naopak. Samotny zapasy jsou pak natoceny perfektne a to je Clint ani nepotrebuje nijak pribarvovat nejakejma kamerovejma vychytavkama a podobne. Ale film samozrejme neni jen o tom sportu, ale i o politice, respektive hlavne o prezidentovi a Mandela je v podani perfektniho Freemana predkladanej jako totalni sympatak, dobrak a moudrej, spravedlivej clovek. Misty uz je to skoro az moc, jak je na kazdyho hodnej a s kazdym kamarad a vic nez nejaky schuze ho zajima vysledek zapasu, ale Freeman ma takovy charisma, ze mu to vse verite. Co se tyce Damona, je na nem videt, ze nahodil par kilo svalu, herecky slusny, ale ten blondatej preliv je dost hroznej. Proste film po vsech strankach na profesionalni urovni, ale proste nedokaze strhnout nebo vyvolat nejaky emoce a tak nak mi bylo jedno, co se stane. Takze fakt nevim, co tim Clint chtel vlastne rict, navic bych rek, ze to ani neni typickej oskarovej kandidat, mozna tak pro Freemana a za rezii, tot vse. Ale 4* to da.

profil / všechny komentáře uživatele handsome ***

[imdb: 7.7/10] | me: Obrovské myšlienky veľkého muža, ktoré zmenia JAR vďaka múdrosti, rozvahe a jednoznačne rugby. Príjemné na pohľad aj keď faktor dokonalosti Mandelu je až moc nadnesený. Vďaka za športovú polovicu filmu, je zaujímavé presvedčiť sa o tom, že rugby ako šport stoji za prd. (Soccer rules !) Motivácia, láska ku krajine, odpustenie,... to sú až príliš opkaujúce sa motívy. Ako rozprávka o dedovi vševedovi, jeho synovi, ktorého nikdy nemal a vôli dostať sa až za hranice možností s ušľachtilým cieľom je to fajn + herecky na veľmi vysokej úrovni (ako Freeman tak aj Damon), avšak Clint tu niekde urobil chybu a akosi nezapôsobil ako to on vie (Gran Torino, Changeling , ...). Film nie je zlý, to vôbec nie, ide skôr však o ódu na Mandelu (patetický chválospev). Boh žehnaj Afrike !

profil / všechny komentáře uživatele J*A*S*M ***

Clinte, sakra, tohleto jsi dělat neměl. Invictus na mne působí dojmem, že se pan režisér poté, co Akademie loni přehlédla jeho úžasné, osobité a nekorektní Gran Torino, naštval a rozhodl se natočit přesný opak - líbivý, pateteický, nemastný a neslaný film. Na Oscarech možná uspěje, ale fanoušky tak akorát zklame. Všichni se objímají a usmívají, Mandela buď kyne rukou davům anebo předává svá moudra. Neuvěřitelně předvídatelný, nezajímavý a zapomenutíhodný snímek. Stejně jako jsem loni doufal, že Gran Torino nějakého Oscara získá, tak letos si přeju, aby tenhle kalkul skončil v propadlišti dějin. Tři hvězdy za provedení a podobné věci... ale palec rozhodně dolu.

profil / všechny komentáře uživatele H34D ***

"I have a very large family... 42 million", aneb velký muž, velké řeči, velké poselství a nepochybně i velký penis... Morgan Freeman se svým pompézním herectvím ztvárňuje Mandelu jako vznešeného, moudrého, ale i na posledního černouška myslícího vůdce, který se rozhodl pozvednout a motivačně sjednotit národ skrz rugby. Politická rovina se tak v naprosto přirozeném přechodu (jako vždy u Eastwooda) protkává se sportovní, přičemž film v obou oblastech bohužel zůstává povrchní. Eastwood opět bere děj jako prostředek pro emocionální působení na diváka, což je zde sice podpořeno přímým prožíváním hlavní, navíc skutečně respektuhodné, postavy, ale ani tak se nezvládá patřičně zarýt pod kůži... Úděl nejvyšší (hra jako boj za celý národ) tentokrát zůstal ve stínu skromných lidských příběhů řady jiných sportovních filmů. 6/10

profil / všechny komentáře uživatele M.a.t.t. *****

Clint Eastwood je ako režisér v najlepšej forme za posledné roky a potvrdzuje to aj v najnovšom snímku, ktorý si berie na mušku politickú štúdiu Nelsona Mandelu a umne ju spája so športovou problematikou majstrovstiev sveta v rugby v jeho krajine. Ťažko povedať, čo ho viedlo po Gran Torine k tejto látke a je jasné, že mnohých divákov maistreamovejším a veľkolepejším poňatím zrejme sklame, hoci snaha priniesť niečo odlišné v tomto prípade inak ani dopadnúť nemohla. Invictus nie je dokonalý film. Každý kto si naštuduje históriu rugby bude vedieť ako príbeh skončí a Mandelove prejavy pochopiteľne oscilujú medzi istou pôsobivosťou a jemným pátosom. Je ale fér s prihliadnutím na žáner vyčítať mu to? Invictus skutočne nie je dokonalý, scenáristická linka mohla byť prepracovanejšia, komplexnejšia a menej šablónovitá, lenže bezchybný Freeman a Damon nenápadne splývajúci so svojou rolou len ťažko mohli byť lepší. Eastwoodov pohľad na to, ako zase raz šport stmeľuje národy sa do histórie filmu nezapíše, ale napriek tomu na neho budem spomínať rád. A životná rola Morgana Freemana si možno zaslúži aj najvyšsie ohodnotenie.

profil / všechny komentáře uživatele Flipper ***

Vždy je pre mňa a pre mnohých iných udalosť, keď sa objaví ďalší film od Eastwooda. Ak však chcem spojiť a objasniť 1) životopis Mandelu 2.) situáciu v JAR 3.) Finále rugby roku 1995 je viac než pravdepodobné, že na niečo zabudne, alebo, že sa všetko dostatočne nerozoberie. Preto postupne k bodom: 1.) Mandela Fakt, že vidíme Mandelu, až ako prezidenta, len čiastočne mapuje jeho život. Dôsledkom toho, že film musí mať dej ho vidíme (až na pár výnimiek) ako prezidenta, ktorého nudia rokovania o ekonomike, zdravotníctve a radšej fandí rugby. Samozrejme dostávame aký taký pohľad na jeho život a filozofiu, ale niekedy len v danom kontexte a preto funkciu životopisného filmu nespĺňa. Rád by som chcel práve o tejto (podľa mňa kľúčovej) časti filmu vidieť viac, lebo bola perfektne sfilmovaná a žiadne rugby sa rozoberať nemuselo. 2.) JAR Riešenie sociálnych a národných otázok štátu cez vedľajšie postavy filmu sú niekedy zjednodušené, alebo hrané na efekt. Divákovi je vysvetlená a načrtnutá situácia nevraživosti v JAR no sledovať raz zachmúrených černochov, zachmúrených belochov a ku koncu smejúcich sa černochov a belochov vďaka jednej pominuteľnej udalosti len tiež čiastkovo vysvetľuje túto situáciu. nevidíme, či sa Mandelovi podarilo znížiť kriminalitu, alebo zlepšiť autobusové spojenie a nevidíme či Američania investovali do JAR. Všetko sa však točilo okolo rugby. 3.) Rugby je podľa mňa kameňom úrazu celého filmu. Nevedomí divák, ktorému pravidlá tejto hry nič nehovoria, si preto veľmi prezentované zápasy neužije, aj keď sú točené svižnou kamerou. Keďže trebalo divákovi povedať, že rugby prezentuje národ, predlžujú sa scény hry a nadšenie opadáva. (Dokonca som cez túto dlhý zostrih stihol vygoogliť výsledok zápasu) ďalšou chybou je Matt Damon, ktorý robí iba peknú tvár na plagáte filmu, ale pre film je nepodstatný. Navyše ak porovnáte originálny pozápasový zostrih a emócie, ktoré v ňom boli s Damonovým herectvom plných kamenných Mr. Bourne tvárí, ide vás poraziť. Reklama je však reklama a koho by zaujímal nejaký zápas rugby, keby v ňom neboli slávne mená.____Preto aj keď podujatia takéhoto formátu dokážu národ sceliť, čo je fakt, (pamätáte na šialenstvo, keď Slováci vyhrali Ms v hokeji?) zakomponovať do toho všetko spomenuté bola viacmenej sebavražebná misia, ktorá mohla ale dopadnúť sto krát horšie, keby za režisérskou stoličkou sedel niekto iný. Predsa podľa mňa mnohorakosť námetov zabila tento film, aj keď to bolo myslené dobre. Je to síce škoda, ale pozrieť sa to určite dá a nebudete mať po tomto filme zlú pachuť v ústach (samozrejme keď nepočítam Damona).

profil / všechny komentáře uživatele Kryšpín ***

Když už si nějaký režisér nastaví svoji laťku kvality vysoko, je těžké pak sledovat jeho film, který spíše zapadá do průměru. Herci nezklamali a dialogy jsou skvěle napsané. Co věta od Mandely, to nezapomenutelný citát obsahující moudro. Až mi bylo líto, že Eastwood nenatočil vězeňské drama Mandelova pobytu ve vězení. Ragby mi nic neříká a doteď jsem nepochopil z filmu pravidla. A že to budou zvláštní pravidla, když se obyčejný fotbalový tým dostane na vrchol jen díky jednomu setkání kapitána týmu s prezidentem a prohození několika slov. Avšak už několik lidí dokázalo z ničeho, udělat něco. A tento film je jedním připomenutí z mnoha těchto příběhů.

profil / všechny komentáře uživatele lesumir *****

Clint zraje jako víno a chce dalšího Oscara. Stejně tak ho chce i Morgan Freeman. Tahle spolupráce opět vyšla a já nevidím důvod, proč by ho neměli dostat oba dva. __ Nesrovnávejte to s Gran Torinem ani Výměnou, protože Clint za ten rok nesmírně otočil a já tu změnu vítám!

profil / všechny komentáře uživatele Ducharme ****

Nelson Mandela je výzva. Jeho život přímo řve po převedení na filmové plátno. Eastwood mohl natočit hollywoodsky megalomanskou, glorifikující podívanou. Stačilo využít Mandelovo nespravedlivé uvěznění, vyždímat divácky přitažlivé téma apartheidu a natočit jiný Hotel Rwanda. Ono vlastně stačilo sáhnout po kterékoli ze životních kapitol tohoto jihoafrického bojovníka za lidská práva a jistě by se začal rýsovat nový Oskary ověnčený Schindler. Eastwood si ale vybral úplně jinou cestu. Nečekaně umně zakomponoval geniální jemnost Mandelova politického smýšlení do kulis bojovného, energií přetékajícího chuligánského ragby. Jako v každém sportovním dramatu (nebudeme si nalhávat, že Invictus do této kategorie nespadá) i tady se děj často pohybuje na hranici patosu, ale vše je vždy vyváženo přirozeností Freemanova křehkého projevu. Výtky o předvídatelnosti děje rozhodně nejsou na místě! Přece jen se pohybujeme v historických, tudíž všeobecně známých faktech. Pro mě jsou to plnohodnoté **** a nebýt toporného bezksichta Damona, dám i tu pátou...

profil / všechny komentáře uživatele nunka ***

Hrdinstvo a morálka a starý dobrý Clint, aj keď tentokrát príliš veľa "vlajok", príliš veľa idealizmu a premrštená dĺžka..Niektoré momenty boli vo filme silné, avšak výsledný produkt príliš za srdce nechytí. Mandela bol vykreslený ako sám Pánbožko, dokonalý, nezdolný a od Clinta to vyznieva LEN ako oslavná óda, ak tým nič iné nechcel povedať.

profil / všechny komentáře uživatele viperblade *****

I'm the Master of my Fate. I'm the Captain of my Soul. Předně chci všechny varovat. Ano, je to film Clinta Eastwooda, ano, hraje tam Morgan Freeman, ale nečekejte žádné drama ve stylu Million Dolar Baby, Výměna nebo Gran Torino. Bylo by rozhodně nefér hodnotit Neporaženého nízko jen proto, že s Vámi nezamává tak, jako právě výše zmiňovaní. _______ Co mě dost překvapilo, byl směr, kterým se Clint vydal. O Mandelovi samotném se toho moc nedozvíme, snad jen základní fakta (vězení) spíše se zaměřuje na jeho činnost potom, co se stane prezidentem JAR. Na rozpolcený národ, na vysoká očekávání, která jsou na Mandelu kladena… A právě v té chvíli se rozjede ragby linie. A ta se naprosto skvěle a nenásilně prolíná s prezidentskou. K tomu si připočtěte skvělou hudbu, vynikající kameru a hlavně herecké výkony. Freeman měl tak dokonalý akcent, že později jsem ani nevnímal, že to je on. Damon mi zase předvedl, že umí více, než běhat se zbraní. Opravdu jsem se u filmu nenudil. Přiznávám, výše zmiňované snímky mají kvality někde jinde, ale i tak musím dát plný počet. Protože takhle příjemný film jsem už hodně dlouho neviděl. Je mi jasné, že tohle někomu nebude stačit, ale asi mám nízké nároky. Jsem zvědavý, s čím nás Clint překvapí příště.

profil / všechny komentáře uživatele jojinecko ****

Deda Eastwooda mám veľmi rád (filmom Gran Torino nakopal do riti všetkých konkurentov v mojom pomyselnom rebríčku naj filmov roku 2008), ale niektoré témy dokáže strašne "presentimentálniť", pričom Invictus bol k tomu doslova predurčený. Našťastie, videné mojou optikou, sa miera sentimentality držala v adekvátnych úrovniach, vzhľadom na historické okolnosti a závažnosť tém. Mandela bol vykreslený ako najspravodlivejší so spravodlivých, čo niekomu asi vadí, ale nepochybujem, že to bolo vykreslenie v podstate reálne. Paradoxne filmu v mojich očiach uberá na atraktivite posledná polhodinka, rugbyový zápas, nakrútený bez dostatočného drivu a nasadenia. Naopak politický backround a zobrazenie pomerov v JAR sa Eastwoodovi podarili vykresliť podľa mňa veľmi citlivo a elegantne, nenásilne. Invictus je historicky zaujímavý, menej komerčný, no o to viac hodnotný film...A keby Morgan Freeman získal Oscara, veľmi by som sa nečudoval...

Hodnocení uživatelů:
kOCOUR ***