Reklama

Reklama

Film v režii čtyřnásobného držitele Oscara® Clinta Eastwooda (Million Dollar Baby, Nesmiřitelní), Invictus vypráví pravdivý příběh o tom, jak Nelson Mandela (Morgan Freeman) spojil síly s kapitánem jihoafrického rugby týmu Francoisem Pienaarem (Matt Damon), aby pomohl sjednotit zemi. Nově zvolený prezident Mandela ví, že jeho národ zůstává po apartheidu stále ještě rasově i ekonomicky rozdělen. Věří, že může svůj lid spojit přes sport, proto se rozhodne sjednotit hráče rugby, kteří patří v celosvětovém měřítku mezi outsidery. Jihoafrický rugby tým nakonec postoupí na Světový pohár roku 1995. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (606)

gogo76 

všechny recenze uživatele

C. Eastwood už snáď ani nedokáže natočiť horší ako priemerný film. Aj keď je to predsa len o niečo slabší kúsok ako jeho posledné filmy, stále je to výborné. Hviezdnemu obsadeniu jednoznačne dominuje M. Freeman , o ktorom sa pred rokmi sám Mandela vyjadril, že ak by ho niekto mal hrať, tak jedine Freeman. Skromného, slušného a poctivého Mandelu stvárnil Freeman skutočne presvedčivo. Nik okrem Mandelu neverí , že úspech v rugby dokáže spojiť rozdelenú a rozhádanú krajinu. Hádam, aspoň diváci v našich končinách nepochybujú, že je to tak. Spomeňte si na futbal či hokej. Hlavne vďaka Freemanovi sa film príjemne pozerá a aj humor a nečakané adrenalínové prekvapenia, ktoré ako prezident svojim ochrankárom pripraví /lietadlo nad štadiónom/, pôsobia sviežo a nevtieravo.80%. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood natočil film dělaný přímo pro mě. Velmi dobrá práce se skvělým hercem Morganem Freemanem. Morgan Freeman předvedl vynikajícího jihoafrického prezidenta, kterého by si přál každý stát. Proto je pro mě hlavní představitel na oscara (nejlepší herec roku). Poslednímu dílu Clinta Eastwooda jsem nepřišel na chuť. Proto jsem velmi rád, že mi Clint dokázal, jak skvěle umí točit. Na konci je Invictus tak dojemný a pocitem, který se do mě vléval jsem si vzpomněl na Nagano 1998. První polovina se věnuje politické části a druhá už je převážně o Ragby. Moc do sebe ty věci nezapadají to ano, ale ve výsledku je vše skvěle zpracované... 9/10 = 95% ()

Reklama

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsem od Eastwooda nečekal ani v těch nejhorších snech. Něco podobného se snad nevidí ani na Nově v dvoudílném německém megafilmu. Od sportovního žánru se nějaký ten patos a citové vydírání očekává, ale to co zde Clint předvedl, to hluboce překračuje hranice dobrého vkusu a je mi úplně jedno, do jaké míry jde o rekonstrukci. Prvních pár desítek minut jsem trpělivě čekal, kdy se konečně začne něco dít, kdy nám přestanou tlouct do hlavy, že rugby je jediný způsob jak sjednotit národ a kdy Mandela přestane mluvit ve filozofických frázích o budoucnosti, bratrství a víře (jeho první rozhovor s kapitánem rugbyového týmu je asi nejkreténštěji napsaná smrtelně vážně míněná scéna jakou jsem poslední dobou v áčkovém filmu viděl). Nestalo se, rugbysti vyhráli a film skončil stejně hloupě jako začal, akorát se všichni usmívali, měli se rádi bez ohledu na rasu a postavení a asi se i vymítila chudoba a AIDS. Mandela je ve Freemanově podání tak přehnaně úžasný přemoudřelý vševědoucí superstařík, až mi lezl fest na nervy, stejně jako všechny ostatní postavy, prodělávající tu ohromě originální proměnu z odpůrců na fanoušky. Scény ze hřiště jsou nevídaně nudné, přiznám se, že pravidlům moc nerozumím a rugbyový zápas jsem nikdy celý neviděl, ale zde jsem si připadal jako když koukám do pogujícího kotle pod pódiem Visacího zámku kolem druhý ráno – dvacítka oplácaných třicátníků těžkopádně vykopává nohama, postrkujují se, občas nějakej upadne a pak se strhne mela, při které se tahají za trička. Jenže tady u toho nadšeně křičí přeplněný stadión a vlastně i celá Afrika. Mám právě podezření, že z mnohamiliardového rozpočtu zrovna probíhajícího MS ve fotbale pořádaného JAR šlo pár milionů právě do Eastwoodovi kapsy, aby ještě před zahájením šampionátu natočil tento propagandistický film, abychom my všichni potenciální návštěvnící viděli, že se nemáme čeho obávat, JAR je v dobrých rukou a ulice jsou bezpečné, protože dobrá hra nasytí hladové. Naštěstí domácí nepostoupí ani ze skupiny, takže se snad za pár let nedočkáme podobně oslavného blábolu – to máte za ty zkurvený vuvuzely. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Objektivne najhorsi Clintov film za posledne roky. Niekde urobili machri z planety Eastwoodovo chybu, kedze emocie sa nedostavili a to je uz co povedat. Je mi to nesmierne luto, film to bol pekny, ale zabudnutelny. Changeling a Gran Torino vo mne rezonuje doteraz, Million Dollar Baby, o tom ani nehovorim. Freeman bol bozsky, Matt Damon mi vadil. Nadherna sceneria, nadherny pribeh, ale prilis dlhe, rozvlacne a prvoplanove. Prilis vela temat, ktore zostali polosurove a moj pohar spokojnosti poloprazdny. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Když už si nějaký režisér nastaví svoji laťku kvality vysoko, je těžké pak sledovat jeho film, který spíše zapadá do průměru. Herci nezklamali a dialogy jsou skvěle napsané. Co věta od Mandely, to nezapomenutelný citát obsahující moudro. Až mi bylo líto, že Eastwood nenatočil vězeňské drama Mandelova pobytu ve vězení. Ragby mi nic neříká a doteď jsem nepochopil z filmu pravidla. A že to budou zvláštní pravidla, když se obyčejný fotbalový tým dostane na vrchol jen díky jednomu setkání kapitána týmu s prezidentem a prohození několika slov. Avšak už několik lidí dokázalo z ničeho, udělat něco. A tento film je jedním připomenutí z mnoha těchto příběhů. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (20)

  • Morgan Freeman a jeho produkční partner Lori McCreary se snažili o natočení filmu o Nelsonu Mandelovi již léta. Původně chtěli zadaptoval Mandelovu autobiografickou knihu Long Walk to Freedom. Před započetím produkce pak oba odcestovali do Jižní Afriky, kde dostali požehnání k natáčení od Nelsona Mandely. (HellFire)
  • Během tvorby filmu se z Clinta Eastwooda stal velký fanoušek ragby. Sledoval hodně zápasů každou noc a vždy příští den o nich mluvil. (viperblade)

Související novinky

Rychlý a zběsilý Bourne?

Rychlý a zběsilý Bourne?

12.11.2013

Bez Matta Damona už to tak trochu nebylo ono. Jeremy Renner je sympaťák, ale Bourneův odkaz zaznamenal ve srovnání s finále původní trilogie citelný pád tržeb (Ultimátum utržilo celosvětově 445… (více)

Idris Elba bojuje s rasismem

Idris Elba bojuje s rasismem

14.03.2012

Za hlavní roli v detektivním seriálu Luther letos získal Zlatý glóbus. Určitě by nepohrdl ani Oscarem, nebo alespoň nominací. Je tu šance. Zahraje si totiž hlavní roli ve výpravném životopisném… (více)

Eastwood a počátky FBI

Eastwood a počátky FBI

13.03.2010

Na úvod si dejme obvyklé: Clint Eastwood je nezastavitelný. Zatímco na Oscarech se díky hereckým nominacím mluvilo ještě o jeho Neporaženém, Clint mezitím dokončil další film (nadpřirozený thriller… (více)

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

20.09.2009

Clint a Matt si zjevně padli do oka. V prosinci má premiéru jejich společný „jihoafrický“ projekt Invictus, ve kterém si Morgan Freeman zahraje Nelsona Mandelu a Matt Damon kapitána ragbyového týmu.… (více)

Reklama

Reklama