Reklama

Reklama

Kurt Cobain - About a Son

  • USA Kurt Cobain About a Son

Obsahy(1)

Rok před tím, než spáchal sebevraždu, natočil frontman proslulé grungeové skupiny Nirvana rozsáhlou sérii rozhovorů dotýkající se všech stránek jeho života, od odcizeného dětství na ponurém průmyslovém Severozápadě USA až po nenadálý průlom a fenomenální úspěch Nirvany a kontroverzní manželství s Courtney Love. Nesmírně ostýchavý Cobain, neschopný vyrovnat se s tíhou slávy v rozhovorech působí jako osamělý a do sebe stáhnutý člověk hluboce poznamenaný nešťastným dětstvím. Režisér A. J. Schnack se rozhodl nepoužít záběry Kurta Cobaina a namísto toho jej nechat promluvit za sebe; obrazové pozadí této zpovědi tvoří neutěšená dřevařská města a průmyslové krajiny, jež se podílely na formování této výrazné osobnosti. (Siriuss)

(více)

Recenze (57)

emma53 

všechny recenze uživatele

Kurtovo meditování o životě, kde se několikrát zmínil o tom, že měl chuť ustřelit si hlavu. Asi nikoho v té době nenapadlo, že to hned příští rok uskuteční. Bylo zajímavé poslouchat ho, když vyprávěl o svých snech, třeba jak být geekem, o jeho rozhovorech s mimozemšťany, o jeho želvách. O jeho postoji k životu, mediím, drogám a penězům. V neposlední řadě k jeho největší lásce, hudbě. Na kluka, kterému bylo v té době asi 26 let měl na spoustu věcí celkem jasný a realistický pohled, jen uskutečnění některých cílů bylo už nad jeho síly. Droga je svinstvo, ona mu sice ulevila od bolestí žaludku, ale nakonec stejně skončil moc smutně. Kluk s velkým srdcem, ale moc krátkým životem. Jinak to byla moc povedená záležitost AJ Schnacka, který nám zprostředkoval tahle noční setkání s Kurtem, díku mu. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

O Kurtovi s Kurtem pouze ve zvukové stopě. Přemýšlím, jestli mělo vůbec nějaký smysl natočit tenhle film - tuhle "osobní zpověď" formou monologického rozhovoru by si stačilo přečíst na papíře. Dokumentární záběry autentického prostředí, kde vyrůstal a kde se formovala jeho osobnost, mají v tomto případě téměř nulovou výpověď. A nezazní zde byť jediná skladba Nirvany. V podstatě to mohl být "film" o jakémkoli muzikantovi s bolestmi břicha. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Dokument, který vznikl krátce před sebevraždou frontmana skupiny Nirvana a manžela Courtney Love a v němž jeho samotného neuvidíme. Abych se přiznal, ze všeho nejvíce mi dokument A. J. Schnacka připomněl časosběrné snímky Godfrey Reggia (zvláště Koyaanisqatsi, Powaqqatsi a Anima Mundi). Záběrů na přírodu, město, ruch velkoměsta, ale i únavnost maloměsta je mnoho, převažují. Až si člověk říká, o čem že ten dokument má být. Aha - o Kurtu Cobainovi, muzikantovi, který zhruba rok před sebevraždou poskytl toto filmové interview, jež snad jediné se vymyká z rukou Courtney Cox, která nyní vlastní práva ke všem jeho dílům a schovává si je pěkně doma v šuplíku (nebo spíš trezoru) a nedá a nedá. Možná za tučný prachy. I v tom je totiž tenhle dokument divný - nikde, ale skutečně nikde Kurta samotného nezahlédnete (teda kromě asi dvou krátkých sekvencí mám pocit), a dokonce nikde nezazní hudba Nirvany. Ona by se k tomuto rozjímavému dokumentu ale nehodila. Přesto je dokument svým způsobem zajímavý - Kurt vypráví o svém zpackaném dětství, má problém sám se sebou, bojí se lidí a světa, neví, co si počít se slávou, a zdá se, že ani jeho extrovertní a extravagantní manželka mu není zrovna po chuti... V tom tkví síla tohoto dokumentu - jako výpověď, či snad zpověď nešťastného člověka. Ano, byl slavný. Ale paradoxně to mu přidělávalo největší vrásky. DVD není taky nijak extrovně vybavené, ale chybí mu ona síla výpovědi dokumentu. Načne je protipirát, trailery na filmy Síla odvahy, Nebezpečný cíl, Tobruk, 4 trailery najdeme ještě v hlavním menu, ale to je všechno. Kvalita obrazu a zvuku (ne že by na něm tady záleželo) jsou průměrné. ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se těšila, až to konečně vyjde na dývku a s výsledkem jsem naprosto spokojená. Nejspíš to bude tím, že Nirvana je moje nejoblíbenější kapela a tenhle příběh znám skoro nazpaměť z knížek o Nirvaně, který jsem přečetla. Ale tahle osobní zpověď mě přesto dokázala oslovit. Z autentického rozhovoru všechno vyzní úplně jinak, než když to o Kurtovi napíše někdo jiný. A záběry míst z Kurtova dospívání a koncertování byly skvělou volbou a ještě víc ve mně podnítili touhu navštívit slavný Seattle i zapadákov Aberdeen. ()

aluna 

všechny recenze uživatele

I když bych se ráda dočkala nějakýho "pořádnýho" dokumentu se vším všudy, byla by škoda tyhle rozhovory nevyužít. Knížku Come As You Are od Michaela Azerrada, která z nich vznikla, jsem kdysi četla a musím říct, že je asi dobře, že autoři About a son Kurtovu zpověď ničím nerušili. Takhle mě jeho hlas vcucnul a nic mě od poslouchání jeho myšlenek nerozptylovalo. Pro fanoušky povinnost a já jsem spokojená. ()

Innuendo1987 

všechny recenze uživatele

Teda takhle Kurta poslouchat, celkem depka, to vám řeknu. Škoda že to není plnohodnotný dokument, ale v podstatě jen nahrávka jeho hlasu s doprovodnými tematickymi obrazy, ale i tak pro fanoušky jasná záležitost. Jen to chce mit na to tu správnou náladu a rozpoložení. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Hodně komplikovaná osobnost. Kdo chce koukat na obrázky, tak toho moc neuvidí. Cobain je tam vidět jenom na několika málo fotkách. Obrazově námm to ukazuje místa a lidi v Aberdeenu a Seattlu, ale to mě zrovna moc neuchvátilo. Ale soundtrack, ten se povedl (doporučuju), i když od Nirvany tam není ani jedna skladba. A tohle není ani tak o obraze nebo hudbě, ale o Cobainovejch myšlenkách, životě a depkách. Pro skalní fandy určitě zajímavej dokument, pro ostatní asi odpad. Já su tak někde v polovině. ()

trojúhelník 

všechny recenze uživatele

Nafouknutá bublina, která se v podstatě nedá ani považovat za film. Nicméně uznávám, že přehnaná hodnocení jeho fanoušků jsou asi na místě. Já ho rozhodně taky respektuju v nejvyšší možné míře (jinak bych si to DVD nekupoval), ale snaha producentů vydělat na takovémhle načančaném nic je mi značně nesympatická a jsem si skoro jist, že Kurtovi by byla jakbysmet. ()

Mihail123 

všechny recenze uživatele

Nie je to ani tak dokument ako skôr režíjný experiment. Ako experiment je to dobré (takmer žiadne zábery na Kurta, len jeho rozprávanie - čo je super), ale ako dokument...no neviem, pre fanúšikov ako stvorené ale pre ostatných nič moc. ()

sochy.zirafka 

všechny recenze uživatele

Osobně bych "rozhovor s Kurtem" nezařadil jako dokument. To je ale vedlejší. Cobain jako osobnost i umělec si mne získal již dávno. Všechno to, čím si procházel, slyšet z jeho úst je opravdu něco jiného. Absence záběrů na Kurta filmu nikterak neubližuje, spíše nutí člověka k větší koncentraci na samotný monolog. Perličkou je celkem dobře vybraný soundtrack ze skladeb hudebníků, kteří jej nejvíce ovlivnili. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý a velmi neortodoxní dokument o poslední velké personě rocku. Rozhovory s Kurtem Cobainem odkrývají jeho život, osobnost i názory a hlavně ho zbavují nánosu pomluv, legend a patosu. Dokument je složen vedle samotných rozhovorů a muziky, kterou Kurt poslouchal, ze zajímavých obrazů z Aberdeenu, Olympie a Seattlu. Divák tak má možnost shlédnout tato docela hezká a zajímavá místa, ve kterých žil frontman Nirvany. V závěru se mi velmi líbilo zamyšlení Kurta nad tím, proč už mladí lidé nemají rádi rock'n'roll a jak ho v budoucnu (tedy nyní) kompletně přestanou prožívat stejně jako život, který nahradí virtuální realitou, do které budou neustále ponořeni a ve které budou taky chodit na večírky. On to nebyl jen skvělej hudebník, ale i vizionář... ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Rád bych řekl, že to byl film, který mě držel celou dobu. Ale nestalo se. Celkově vzato to byl film, který mi přinesl víc než dost o životě pana Kurta Cobaina. Člověk by ani nevěřil, že se něco takového může stát. Zvláště někomu jako byl frontman nejúspěšnější kapely 90. let, ale přesto je to tak. Život Kurta Cobaina stejně bude celkově vzato jedním velkým otazníkem, ať se o tom natočí cokoliv. ()

Elwin1 

všechny recenze uživatele

Těžko budu objektivní. Netradiční a asi i nejosobnější dokument o osobnosti Kurta Cobaina, který ho sám vypráví. Hodina a půl poslouchání hlasu, který pro mě vždycky bude na prvním místě. Při vyprávění se ponoříte do Kurtova světa jak nejhlouběji to jde. Nečekejte žádnou další monografii Nirvany. Tohle je čistě o Kurtovi - o neutěšeném dětství, o nepochopení vrstevníků, o zdravotních problémech, o černých tečkách na duši tohohle génia. Nic víc, nic míň. ()

-Dawe- 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem se dozvěděl proč začal brát heroin a netušil jsem, že by to mohlo být kvůli silným bolestem žaludku. ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Pro mě jako pro člověka, který na Nirvaně vyrostl a který má ke Kurtu Cobainovi určitý velmi osobní vztah, je toto dokument dokumentů. ()

predatorjf 

všechny recenze uživatele

Pro fanoušky Kurta doporučuji. Snad bych jen vytknul, že je vyprávění tak trochu nepřehledné a divák neví v jaké části jeho života se vlastně nachází. Ale to se snad ztratí, pokud se podíváte podruhé, nebo potřetí... Velice se mi líbí odmlky za jednotlivými částmi vyprávění, kdy si může divák promyslet, co vlastně Cobain řekl a něják si to v hlavě srovnat. ()

Reklama

Reklama