Reklama

Reklama

Život novináře Stevea Lopeze se ocitl ve slepé uličce. Novinový průmysl je vzhůru nohama a jeho manželství je v troskách. Nedokáže si vybavit, co že to vlastně miloval na své práci. Jednoho dne se prochází po losangeleských ulicích, když vtom spatří muže, který podmanivě hraje na housle. Muž se jmenuje Nathaniel Ayers a je evidentní, že trpí psychickou poruchou. Během rozhovoru se Lopez od něj dozvídá, že studoval na slavné hudební škole Juilliard. Stevea zajímá, proč student prestižní školy skončil na ulici. Zjistí, že Ayers po dvou letech studia zanechal, protože u něj v raném věku propukla schizofrenie a sen o velkých koncertních síních se brzy rozplynul. Další den Steve Ayerse vyhledá a znovu mu řekne, že by o něm chtěl napsat sérii článků. Rozhodne se, že se pokusí změnit hudebníkův život, a vydává se do boje s větrnými mlýny. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (250)

Shit 

všechny recenze uživatele

Wright je dobrej režisér, což ukázal u Pokání, ale tentokrát to trochu přehnal, až zas tak geniální neni, aby dokázal z celkem nezáživnýho příběhu o bývalým talentu váženhý hudby, kterej teď žije na ulici, udělat něco víc než jen průměrný drama s několika zajímavýma a silnějšíma scénama. Jediný jeho štěstí je, že měl k ruce skvělýho Jamieho Foxxe a znovuzrozenýho Roberta Downeyho, který mi nedovolí jít pod 4*, ale jinak bych neváhal ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Sólista není žádná hollywoodská limonáda, jak jsem se obával. Přesto jsem si jistý, že už se na Wrightův film znova nepodívám. Vlastně možná ne proto, že by byl špatný, možná proto, že je až moc dobrou sondou do života člověka, kterého nemůžeme pochopit. Mysl Foxxova hrdiny je tak narušená, že se vzpírá našemu (diváckému) přijetí. A tak mě film přes všechny klady (za všechny výkon Jamieho Foxxe a Downeyho Jr.) nedokázal vtáhnout a dát mi nějakou možnost katarze. ()

Reklama

moviesfan 

všechny recenze uživatele

Soloist je zajímavý film, který nikterak nepřehrává. Kladně hodnotím "normálnost"/přirozenost celého snímku, která zvedá film o něco výš. Herecky je vše v pořádku. Downey a Foxx hrají skvěle, ale mrzí mě, že jsem se dokázal vcítit do příběhu. Nevím jestli to bylo mým přičiněním nebo ze strany tvůrců. Přesto je to záživný film s emocemi. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Joe Wright vyměnil Keiru za Downeyho Jr. a matičku Anglii za slunný Hollywood. Přeměna jde znát na výsledku, odlehečná evropská scéna je znát, ale americké dravé prvky tvoří kontrast a proto to dopadlo tak trochu neslanně a nemastně. Nedokončeně. Dvouhodinový příběh je silný v momentech, ale v celku působí obyčejně. Říkám působí, protože doopravdy tomu tak není, když se člověk zamyslí, je to citový trhák, ale nezaujatý divák musí vynaložit hodně námahy, aby to objevil. Výborní herci, Robert ať se objeví kdekoliv, vždycky září na míle daleko a Jamie Foxx (asi) díky Stanislavskeho metodě se stal Natem Ayersem. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Na sólistu som sa tešil od prvého momentu ako som sa dozvedel že Joe Wright natáča ďalší film. Hneď na úvod treba skonštatovať dve veci - prvá z nich - film je skvelo natočený, skvelo zahraný a každá jedna zložka je absolútne vyšťavená na maximum. Herecké duo Foxx a Downey Jr. sú jednoducho skvelý a celý ich vzájomný vzťah, na ktorom je postavená celá zápletka - je uveriteľný, nenudiaci a krásny. Wright jednoducho vycítil potrebu ukázať emócie bez emočného vydierania a za to mu ďakujem, pretože som si film užil a určite si ho pozriem ešte raz. Druhá vec, ktorú musím skonštatovať je - že Joe Wright natočil dva omnoho lepšie filmy ako tento. Dôvod je jasný. Tam kde v Pokáni a Pýche a predsudku vytvoril ľahší ale o to krajší ekvivalent literárnych diel - v Sólistovi mi prišlo, že aj napriek niektorým neskutočne vydareným scénam väčšinou tápal, či už v scenári, alebo v réžií. V niektorých scénach je až nechutne vydieť, že Wright skrátka nevie, čo nám má tou scénou vlastne povedať. Ale aj napriek tomu sa jedná o kvalitný film, ktorý by v rukách niekoho menej skúseného dopadol omnoho horšie. Downey jr. koniec koncov v každej svojej úlohe dokazuje, že sa narodil práve pre ňu a to je aj dôvod prečo v tomto filme zatieňuje aj oscarového Foxxa. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (9)

  • Jamie Foxx (Nathaniel Ayers) nehrál muzikanta poprvé. Ztvárnil již jazzového génia Raye Charlese ve filmu Ray (2004). (Aknah)
  • Väčšina bezdomovcov vo filme sú aj v skutočnosti bezdomovci. (Skleni)

Související novinky

Režisér Pokání a indická móda

Režisér Pokání a indická móda

15.03.2009

Indie je v kurzu. Kdo by se tomu po diváckém i oscarovém úspěchu Milionáře z chatrče divil, že? V šlépějích Dannyho Boylea se vydá Joe Wright, který se po „současněji laděném“ Sólistovi vrátí ke svým… (více)

Reklama

Reklama