Jaro v Zarečné ulici

Весна на Заречной улице

Spring on Zarechnaya Street

Romantický

Sovětský svaz, 1956, 93 min

Может содержать спойлеры. Na první pohled jednoduchý příběh o lásce slévače Saši k jeho učitelce z večerní školy Taťáně, prodchnutý budovatelskou atmosférou průmyslového města, není tak triviální a přímočarý jak by se mohlo zdát. Celovečerní prvotina Marlena Chucijeva a Felixe Mironěva je jedním z prvních filmů, které byly natočeny v tzv. „době tání“, což je dobře patrné ve srovnání s Děvčaty - které s ním spojuje podobný příběh, ale i herec Nikolaj Rybnikov - natočenými o několik let později. Děvčata jsou komediálnější, otevřenější nadsázce než Jaro, jehož žánrové prvky spíš/ještě inklinují k dramatické romanci s opatrně vetknutými prvky explicitní propagandy, která je u Děvčat také očividná, ale ne tak glorifikovaná. K estetickému přínosu lze však připočíst komplikovanost fabule (i když se zde řeší míň problémů!) a tím práci s diváckými hypotézami při uhýbání od klišé (takže fakt smůla, nemyslete si, že si na konci se sežerou láskou navzájem). Zajímavostí je, že se tento snímek dostal do povědomí diváků díky písni o jaře, kterou zpívá v roli Saši právě Rybnikov, jemuž se na rozdíl od hlavní herečky povedlo prosadit i v dalších filmech. Přesto je to ale celé chutná propaganda jako sviňa. Btw, kdo ode mě chce první ruský polibek?(18.8.2010)