Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Člen klanu nás přívádí do společenství Ku Klux Klanu, který vládne v jižních státech USA neomezenou pravomocí. Pravomocí zvanou lynč. V oblastech, kde lynčování je nepsaným zákonem. V jednom městě vyvolá znásilnění bílé ženy vlnu hněvu a krveprolití. Příběh o tom, jak se život může změnit v krvavou bitvu. (oficiální text distributora)

Recenze (76)

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Tak tohle vážně šlo. Mý oblíbený starý páky Burton a Marvin jedou svůj standard, což ovšem v jejich případě znamená zastínit všechny kolem. O.J. Simpsona znám jenom z Bláznivý střely, takže touhle rolí mě příjemně překvapil. Film sice nebyl tak profesionální jako Hořící Mississippi a ani mě to tak nedostalo, ale to je možná z části mojí diváckou okoralostí. Zkrátka kvalitní oldskůl, stojící rozhodně za vidění. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Drsný film o věcech, které jsou na některých místech Jihu stále aktuální. Richard Burton jako člověk, který stojí oficiálně jako jediný na straně černochů a Lee Marvin v roli šerifa, jenž osciluje mezi právem a přáním rasistických venkovských křupanů, tvořili sehraný tandem a vtiskli tomuto již tak silnému filmu něco navíc. 85% ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nadčasové drama o konfliktu bílých a černých, které přeroste v otevřenou válku. Film má několik silných scén, mezi něž rozhodně patří znásilnění Loretty a příjezd členů KKK na pozemek Brecka - ze tmy se vynoří auta, z nich vystoupí postavy, obléknou se do hábitů, v rukou mají pochodně, první nese hořící kříž. Mrazivá hudba, čekání, smrt si brousí kosu. Napětí má ale i řada menších scén, kdy dochází k potyčkám mezi jednotlivými postavami. Pro současného diváka by možná prospělo zkrácení, jelikož některé scény jsou zbytečně dlouhé. Jako celek ale film stále funguje. Po letech jsem si film znovu prožil. Dvě osobnosti - Marvin a Burton - zde dokazují, jak velkými herci byli. Hodnocení ponechávám. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

V porovnání s Hořící Mississippi trochu slabší, ale přesto velmi dobré thrillerové KKK dramátko s excelujícími herci a mrazivě realistickou atmosférou. Jedna z nejlepších rolí Lee Marvina, další ze skvělých rolí Richarda Burtona.__P.S. Vydáním DVD se Vapeťáci zase předvedli. Obraz je hnusný jak zákon káže, vypadá skoro jako z VHS, samozřejmě v ořezu, a o zvuku raději ani nemluvím (dokonce dabing zněl lépe než originál). Inu a aby toho nebylo málo, film je jakási distribuční verze pro Německo (v úvodních titulcích vidíme namísto jeho originálního názvu název německý). Dobře to děláte, kluci. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale v mém případě se dostavilo spíše zklamání. Čekal jsem silný snímek o tom, co je to také rasismus, jak vypadá v podání KKK, ale tohle je jen příběh, který naznačuje, že by to mohlo být hodně intenzívní. Není. Od Terence Younga s Leem Marvinem a Richardem Burtonem jsem čekal o dost víc. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (13)

  • V novembri 1974 sa Richard Burton v jednom interview priznal, že počas natáčania denne vypil 2,5 až 3 fľaše vodky. (beso74)
  • Postava O. J. Simpsona se ve filmu ve snaze ujet policii zmocní bílého Fordu Bronco. Dvacet let po natočení filmu O. J. Simpson ve skutečnosti opravdu ujíždí policii ve svém bílém Fordu Bronco, čímž začíná slavný případ, kdy byl souzen za vraždu své bývalé ženy a jejího známého. (Untouchabl)
  • Samuel Fuller napísal scenár, ktorý bol podstatne iný ako ten, aký sa nakoniec sfilmoval. Lee Marvin nemal byť šerifom, ale vodcom KuKluxKlanu, ktorého rasistický pohľad na svet sa kompletne zmenil. Paramount sa zľakol provokatívneho vyznenia scenára a prikázal ho prepísať, Fuller kvôli tomu projekt opustil. Aj Marvin to chcel spraviť, avšak v tom čase už bol jeho podpis na zmluve a cúvnuť nemohol. (beso74)

Reklama

Reklama