Reklama

Reklama

Válka je válka

  • Sovětský svaz Na vojne, kak na vojne (více)

Obsahy(1)

Mezinárodně ceněný snímek z roku 1968 je působivým dramatem, které jde na dřeň lidských charakterů v době druhé světové války. Scenárista a autor románové předlohy Viktor Kuročkin zachycuje společně s režisérem Viktorem Tregubovičem dny, jež provázely konec druhé světové války. Mladý podporučík Maleškin, čerstvý absolvent vojenské akademie, čelí životní zkoušce, když je mu svěřen úkol velet posádce samohybného děla, přesouvající se na ukrajinskou frontu. Jeho podřízenými jsou zkušení váleční veteráni, kteří již na vlastní kůži prožili řadu bitev. Film ukazuje jejich každodenní život v hektické době zuřící války, jejich smutné i výjimečně šťastné okamžiky a jejich nezdolnou odvahu i hrdinství. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Válka je SICE válka, ale kdyby válka byla opravdu válkou, jak řiká tento film s názvem Válka je válka, tak by ten granát, který omylem vypadnul jednomu sovětskému vojákovi hned na začátku filmu udělal v tom tanku takovou paseku, že by to opravdu mělo co do činění s válkou. Takhle to byla jenom ruská výpravná epopej o ničem. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Nebývá běžné, aby film měl výrazně vyšší hodnocení na IMDB než na ČSFD, nicméně Válka je Válka patří k těm několika málo případům a děkuji zahraničním uživatelům za tuto protiváhu. Důvodem pro vysoké i nízké hodnocení, je, hádám, fakt, že tento film nevypovídá o válce takovým způsobem, jak si divák z filmů jiných navykl. Monumentální boje se nekonají - jednotka samohybných děl se přesouvá na frontu a snímek se zaměřuje především na osádku jednoho z nich. Komorní drama a pečlivé vykreslení charakterů - mladého nezkušeného velitele, který má zvládnout dobromyslné, ale jinému způsobu vedení války navyklé veterány - stojí tu namísto nich. Žádné nekonečné boje se zlým Fricem, žádné nekonečné vykládání o tom, co budu dělat po válce, koho všeho jsem nechal doma, ukazování fotek a hrdinné umírání. A žádné vlastenecké či stranochvalné proslovy, žádné velepůsobení na morálku a motivaci vojáka. Fric se sice objeví, ale nedá se poznat, zda je zlý či hodný - bojuje se s ním (útočí, zabíjí, ustupuje či umírá) nebo je zajat a... vypadá jako zajatec. I plány do budoucna tu jsou, ale říkají se jen proto, aby řeč u polívky nestála, ne proto, aby hrdina mohl tragicky zahynout a divák zaplakat nad zmařeným lidským osudem. Co s odhodláním, když vám praskne pás. Jaképak dojemné umírání v náruči kamarádů, pifpaf a je po člověku. Buď tě to, diváku, dojme takhle nebo jsi dost možná zdegeneroval. A vůbec film obsahuje řadu dílčích událostí, které jsou ohromně atmosférické a promyšlené, snad i prožité, do posledního detailu. Kdo nevěří, poskytnu mu SPOILER. V úvodu zjistí osádka, že se v děle vytáhla z granátu pojistka. Granát nevybuchuje a tak osádka usoudí, že se zasekla rozbuška. Nikomu se dovnitř nechce a tak velitel jednoho vybere. Pak je mu to ale hloupé a rozmyslí se, že půjde sám, ale rozhodně ne gerojsky a beze strachu. Granát nakonec raději místo odhození opět zajistí, aby neměla osádka u velitele jednotky průser. Jenže podřízený to veliteli jednotky ohlásí, aby odvaha velitele děla přinesla mu nějaká ovoce. To ovšem... Atd. atd. KONEC SPOILERU. Opravdu jsem musel smeknout před tím, jak nenápadně a přitom brilantně je celá situace vystavěna. Film je takových situací plný. Zvládá i proměny atmosféry - kamarádská panuje v úzkém kruhu osádky, uzavřená, když přijde politruk, stud míšený s mírným nesouhlasem ovládne vojáky, když je seřve velitel, bujaře se veselí na zastávce u statku a tíseň padá v nádherné scéně průjezdu kolem zničené vojenské techniky kdesi kousek za frontou a opodál pochoduje opačným směrem kolona zajatců, vše beze slov (tato scéna + závěrečný boj o vesnici ve velkém celku navíc vynikají i kompozicí záběru)... Vážně jsem povětšinou věřil, že Válka je Válka je válka. Silné ****. ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Film zachycuje několik dní postupu Rudé armády na východním frontu z pohledu posádky jednoho samohybného děla, především se soustředil na vývoj mladého podporučíka z původního zelenáče bez bojových zkušeností na vojáka, který je po první bitvě oceněn za statečnost. Děj popisuje v detailech životy obyčejných rudoarmějců během druhé světové války a nesoustředí se jen na vyzdvihování zásluh padlých hrdinů z řad Rudé armády. Snímek je pomyslně rozdělen na dvě části - příprava na bitvu a bitva. Během přípravné fáze se divák seznamuje více s psychologií postav. U důstojníků vyšší šarže je tomu trochu jinak, důstojníci působí dojmem strojů jejichž údělem je držet se striktně vojenské vyhlášky (scéna nevybuchlého granátu), zároveň ale dokáží spravedlivě ocenit zásluhy(vyznamenání), ale o jejich výraznější hloubce se mluvit nedá. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ne všechny ruské válečné filmy ze šedesátých a sedmdesátých let stojí za to. V řadě z nich se jen a jen kecá, leckde je vyzdvihována vůdčí role strany a většina postav jsou buď hrdinové nebo hrdinskou smrtí zemře. Ne na každý lze tedy nahlížet jako na slušný válečný film byť je o válce a za války se odehrává. Válka je válka patří k těm světlým vyjímkám. Děj nás zavádí na frontu do období, kdy už Rudá armáda žene Skopčáky přes pláně zpět k Říši. Divák je seznámen s osádkou IS-85 což byla samohybná houfnice. Pro svoji rychlost i nízký profil byla užívána jako stíhač tehdejšího postrachu všech tankistů - tanků Panther a Tiger. Podvozek však byl použit z nejrozšířenějšího tehdejšího tanku T34. Nejprve jednotka čeká a odpočívá v záloze což nám umožní se s ní blížeji seznámit. Později je i ona se svým plukem ,,samochodek'' nasazena jako dělostřelecká podpora tankového pluku při útoku na jednu ze strategických vesnic. Ve filmu tak uvidíme celou řadu záběrů na tanky T34 a IS-85. V jednu chvilku tam projel také gazík 69 což byl nesmysl, ale jinak se tvůrci snažili zachovat na plátně dobovou techniku. Ať už se jedná o vyndavání granátu či poslední bojovou dvacetiminutovku, nemám filmu co moc vytknout. Snad jen ta rozeřvanost ruských herců a hlavně velitele samochodky podporučíka Maleškina... Toho bych s chutí přejel pásem. Ale jelikož se mi líbila úvodní balalajková skladba, která se změnila ve valčík..nechám to být. Ruské filmy jsou zkrátka takové. Oceňuji i to, že když se ve filmu na scéně objevil politruk, choval se normálně a nebyla zde potřeba jakkoliv kázat o straně a partíi... Na stranu druhou škoda toho ruského konce.... Za mne je to za 4 protipancéřové střely. * * * * ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Všednodennost vojáků v zadní linii, bez patosu, podaná s civilismem, jaký se prosadil v ruské a československé kinematografii na konci 50. let, doplněná chuligánskými oděskými písněmi. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Dějově jednoduchý film, který opět ukazuje ukázněnost na frontě ruského vojáka. Asi 50 min. je příprava na útok a přesun tankové posádky na ukrajinský front a 40 min. vidíme boj s nepřítelem. Film není nic převratného (jsou daleko lepší sovětské filmy), ale je to milý film, dá se na to koukat a hlavně si opět musíme uvědomit nesmyslnost veškerých válek. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Myslim, ze mezi sirokou skalou sovetskych valecnych filmu je tento takovy cisty prumer. Zadne davove sceny, politikareni nebo kompletni popis nejake velke bitvy. Snimek se zameruje na posadku jednoho tanku, v nekolika dnech konce valky. Film mel podle me dost naivnich scen a dialogu. Nebo scena doutnajicich, asi peti tanku T 34 a za nima spousta ruskych vojaku a nemeckych zajatcu ( kdy ty tanky tedy znicili? )... Postava podporucika Maleskina mi byla fakt proti srsti a nejen proto, ze haze samohonku do kyble prasatum. Jinak ale slusna kamera a hlavne hudba a ruske pisnicky, nadherne. Chtel jsem dat hvezdicky jen dve, ale konec me trosku dojal, tak zvysuji. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Jako promítač venkovského kina působící ve své kariéře od 11 let, pochopitelně načerno jsem viděl tolik geroistických filmů sovětského svazu jako snad nikdo na světě z mých vrstevníků. Chodilo na ty sračky v průměru 6 lidí. Pro 4 kusy se nehrálo. Tento film jsem určitě nepromítal poněvadž bych si ho pamatoval. Je téměř bez Geroizma! Vojáci stále čekají na nasazení v boji, jsou z toho nervní a věnují se takovým šaškovinám jako vytahování odjištěného granátu ze samohybného děla. Skutečně jde to i na jiných obranných granátech ale jde taky o držku. Zabývali jsme se tímto koníčkem na vojně též a ještě k tomu ožralí. Nikdo nepřiznal, že má strach. A podporučík Maleškin mě tu připadnul jako světec, já měl důstojníky pouze kruté, vychcané a tupé jak polena. Hezký film z války s krásnou hudbou. ()

Ebon 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý kousek ze Sovětského svazu. Nejvíce mě překvapila absence politického podtextu, který byl ve všech Sovětských válečných filmech té doby. Ve snímku jsou mistrně ztvárněné postavy s nádherně propracovanými povahovými rysy. Sdílíte jejich strasti i radosti v úžasném představení Ruské povahy. Jediné co mě trochu zklamalo, byl závěr, prostě si nemohli odpustit udělat „Geroje“. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Válečné drama zachycující život jedné tankové jednotky jedoucí do bitvy. Jejich vnímání a prožitky všeho dění jsou plné lidství a sounáležitostí osudu člověka ve válce na frontě. A tak se bitevní scény logicky dočkáme až na konci příběhu, která vyniká hlavně svojí reálnou výpravou. Snímek tedy není pro každého. Už úvodní titulek nám však prozrazuje, že je věnován padlým a živým vojákům 3. gardové tankové armády maršála Rybalka. Že se tu nepředhazují pouze bitvy je tedy velice dobře. Jenom těmi vojáci nežili. ()

kodwin 

všechny recenze uživatele

Film dle mého nepřináší nic převratného. Jednoduchý předvídatelný příběh ve všech směrech. Přesto určitou kvalitu má a ta je dána hlavně civilností postav a postupnou gradací, která ač předvídatelná (jednoho obětujeme, ostatní budou vyznamenáni), tak působí. Kdo má rád sovětské filmy, tomu bych ho doporučil, já sám se podruhé určitě nepodívám. Slabší tři hvězdy. ()

Reklama

Reklama