Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ambiciózní Renata točí reportáž o mystice v současné době, navštěvuje rituály satanistů a náhoda ji nakonec zavede k legendě o dávných chodbách v podzemí staré Prahy. V domě, jehož sklepení by mohlo být bránou do tajemného labyrintu, se začnou ztrácet lidé. Jakoby se v podzemí pod domem cosi probudilo k životu. Pověst o středověkých katakombách a další stopy o ní vtáhnou do děje i mladého historika a Renatina bývalého přítele (Jan Zadražil), experta na statiku sklepů (Martin Zbrožek) a Renatinu exotickou spolubydlící Kiaru (Mary Coronado). Pod sklepem domu opravdu objeví další skryté chodby a v honbě za senzačním objevem se je na vlastní pěst rozhodnou prozkoumat. Romantické dobrodružství trvá ale jen chvíli. Nekonečný a nepřehledný Labyrint chodeb bez konce budí hrůzu a skupině brzy nezbývá než zoufale volat o pomoc a začít bojovat o holý život. Teprve v podzemí se navíc ukáže, že každý ze „ztracených“má své důvody, proč se tam vydal. Je nebezpečnější nepřesná mapa nebo jedno dávné tajemství? Co se v Labyrintu skrývá? Je jisté, že odpovědí se nedožijí všichni. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (110)

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Hrozně bych tvůrcům přál lepší známku. Snaha je znát. Ale scénář si někam odskočil. Co je naplat slušné využití pražských kulis, poměrně „živé“ postavy, použitelný soundtrack a přijatelné dialogy, když A nevede B, B nevede k C a vůbec má děj až fascinující množství mezer a nedodělků. Už dlouho sem neviděl takovou „pointu bez pointy“. Bože, nažeň do českých filmových luků a hájů schopné dramaturgy. Bez nich to prostě nepůjde… ()

Enšpígl odpad!

všechny recenze uživatele

Amaterismus v každým záběru kamery, amaterismus na každý stránce scénáře a jako bonus amaterismus herecký i režisérský. Při sledování filmu jsem se cítil jako Jan Hus, když ho upalovali. ()

woody odpad!

všechny recenze uživatele

Jen velmi krátce: Saxána je oproti tomuhle Občanem Kanem české kinematografie. Tohle není ani na facepalm, ale rovnou na headdesk. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Na český poměry není Labyrint vyloženě ptákovinou. Postavy žijou a jejich některá jednání se dají pochopit. Chyba vězí v tom, že než s hrdiny vlezete do spletitých chodeb podzemního labyrintu, trvá to skoro hodinu. V té se musíte přebrodit přes horu nezáživných dialogů o původu titulního místa, nebo přes kratičké flashforwardy, které naznačují, že v podzemí půjde o kejhák. V téhle závěrečné třetině se konečně objeví náznak atmosféry, za což můžeme poděkovat lehké paranoii a citelné stísněnosti. Pointa je už ale vážně pitomoučká a podtrhává bezradnost scénáře, který v bludišti katakomb sám zabloudil. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Za mě za dvě, ač rád bych více dal a kdybych měl ohodnotit první polovinu, tak dám určitě hodnocení vyšší, ono, scénář je tam sice stále debilní, ale snaha přináší mnohem víc ovoce, v druhé sklepní polovině vynikne jalovost scénáře o to víc... A přitom technicky je to hodně dobré a třebas roztřesená kamera se hodí a v českém počinu je to věc nevídaná, osvěžení je i zajímavá hudební složka, dokonce i ti herci občas hrají a někteří z nich dokonce dobře (kdo by to byl do takového ansámblu řekl). Bohužel všechno podráží scénář, který krom základní příběhové kostry blbne i v dialozích (pár frází zazní pětkrát během pěti minut a pak je už neuslyšíte), některé snahy o nadávky bez nadávek působily docela směšně a obyčejné "do prdele", nebo "kurva" by vyznělo lépe, stejně tak u vtipů (které jsou občas dobré, zjevují se v první části) by slušelo ubrat na infantilitě a spíš se snažit zapracovat víc černého humoru a sebeironie. Některé postavy by slušelo škrtnout komplet - to rádoby goth metalové sdružení kanálních filosofů mělo být co?.... Přesto věřím, že tvůrci mají potenciál a pokud jin někdo předhodí dobrý scénář a dramaturgii, může vzniknout hodně dobrej film, protože i tady se jim místy podařilo navodit slušnou atmosféru, kéž by se čt pustila do nějakého vhodného projektu... Jo ... A je to příšerně předvídatelný... "... A která se stala obětí žido bolševicko zednářského spolku illuminátů a díky tomu prosublimovala tímto sklepem do úplně jiné dimenze! " PS: product placement docela viditelný, vpravdě nechutný, ale agentura pro studium v zahraničí pobavila (jestli tam teda šlo o PP) (o=´ ()

-bad-mad-wolf- odpad!

všechny recenze uživatele

Mírumilovný vzkaz všem militantním nadšencům, kteří tu zpoza závoje X-hvězdičkového hodnocení kopou do druhých, že se přece musí ocenit ta snaha natočit něco v tuzemsku neotřelého: NE, NEMUSÍ. Dobrý hodnocení dostávaj dobrý filmy. Když pojedu na olympiádu a hodim oštěpem dvacet metrů, taky mi nedaj medaili jen za to, že jsem se snažil. Kapiš? Tečka. Přesto podobným projektům fandim a přeju do příště co nejvíce zdaru. FILM: Po všech stránkách naprosto iracionální "nahororovělý" paskvil, jehož ohlodaný obsah se pramálo zabývá logikou dění, zručnějším vyprávěním nebo odůvodňováním existence postav v příběhu. Závěr hloupoučký. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Lucko, zaskóruj za svého Plekance, když se poslední dobou se svými výkon tak nějak ztratil v labyrintu (produktivity). A Lucka bez hokejky, ale vybavená kamerou a znalostmi podzemních chodeb staré Prahy, zabodovala jako obrýlená reportérka Renata. V téhle manželské powerplay Lucka snaživě obstřelovala branku a nějaký ten puk zapadl do hororové branky. Přehrát hororového diváka, anebo dokonce ho snad porazit, se však hrstce českých hororů dlouhodobě nedaří. Nepodařilo se to "Poslednímu výkřiku" a výrazného úspěchu se nedočkal ani tenhle kousek, ale přesto jde o to lepší z hororového ranku. Nejdříve se objeví velký kámen vytažený ze sklepa, poté začnou tajemně mizet osoby a něco málo se dozvídáme o minulosti podzemních prostor. S přenesením do působivé spleti podzemních chodeb si film dává na čas. Pak se však film zlomí do působivého psycho-horůrku, ve kterém dojde na nějaké to překvapení s poněkud zvláštní pointou. A já to beru. Snaživost vítězí nad efektností. Působivost především druhé poloviny snímku nad zručnou řemeslností, které Tomáš Houška nedosáhl, ale já to čekal prostě mnohem horší, téměř nedívatelné. To se nestalo. Lucka a spol. hráli sympaticky. Product placement nerušil. Labyrint mě nečekaně pohltil svojí nekompromisní razancí. Není důvod film strhat namyšleností a předsudky zdejších uživatelů, kteří nedají sebemenší šanci ani prostor. 60% ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

„Půjdeme tudy, aspoň to je do kopce.“ „Nesviť mi do ksichtu!“ „Haló?“ ... ale diky za ustredni myslenku, ze Lucka je na zabiti. ()

dr.horrible odpad!

všechny recenze uživatele

Zlé po všetkých stránkach. Pán Houska má o slove horor divnú predstavu. Vlastne ani nemá zmysel písať, čo presne mi vadilo, pretože tu skrátka nefunguje nič, a od odpadu film delí asi len Tomáš Kučera a fakt, že po technickej stránke je od jeho výtvorov (filmami to nazývať nebudem) Labyrint predsa len o triedu vyššie. Ale nudou som skoro umrel. 10% a žáner zasa raz dostal peknú nakladačku. Slovenský horor sa ešte len rozbieha a zatiaľ zakopnúť nestihol. Ten český už má od padania mnohonásobné fraktúry a z žumpy ho podľa všetkého dokážu vytiahnuť už iba amatéri. Konkrétne Roman Vojkůvka. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Labyrint z istého, ale tvorcami nezamýšľaného hľadiska môžeme považovať za experiment. Expozícia trvá vo väčšine filmov cca štvrtinu stopáže, ale Houška sa rozhodol, že tá v jeho diele odvážne dve tretiny. Čiže čakanie, kedy sa to konečne rozbehne je skoro až nekonečné. No a keď sa to rozbehne, je to chvíľami fajn nasnímané, zvraty som nepredpokladal, čo ale neznamená, že sú kvalitné a uveriteľné. No a keď už som myslel, že film vytasí najväčšie esá z rukáva, tak prišiel koniec a kvázi dômyselná hra s tajomstvom. V kinách tento film musel pôsobiť veľmi bizarne, na dvd v noci doma je to ako nejaké ľubovolné ultralacné americké hororové béčko. ()

AllShallFall odpad!

všechny recenze uživatele

Prostě u nás se neumí točit filmy. Ti dobří režiséři a herci už mají své životy za sebou. Bohužel nepředali nikomu z nastupujících žádný odkaz. Žádné herecké umění, nic co by nadchlo, nebo stálo za pozornost. Kamera hrozná, neustále se třesoucí. Kdyby bylo napsáno, že je to amatérské, tak bych to pochopil. Exotická spolubydlící, vůbec nechápu, proč tam musela být, a satanisté tomu nasadili korunu. No neskutečná píčovina gigantického kalibru. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Inu, čekejte od toho asi takovou logiku, jako do díry ve kterým nevidím dno pustit mix betonu... V Alze bych si nic nekoupil. Zaměstnanci tam chodí do práce pozdě, místo práce dělaj houby a na klienty zvysoka kašlou, protože tohle přeci nemají zapotřebí a tak je nejlíp s tím seknout :-) Neumím si představit verzi, kterou splácali původně před tím, než to začali rok po roku odkládat. Protože i takhle je to hrůza. Sice jsme viděli v posledních dvou letech několik horších českých filmů, ale zase tak moc jich nebylo, asi dva. Celý je to křečovitý jak Lucka Čočková. Záběry světel ve tmě fungují, ale záběry světel na blízko po zdi vůbec, a to tvůrci zjevně nepochopili. Je to jako kdyby se pokoušeli o Strachovu Ztracenou bránu, ale se scénářem na půl stránky. Jediný pozitivum spatřuju v postavě Kiary, jejíž představitelka Mary Coronado dovolila kameře vlízt k ní do sprchy. Milé dvě vteřiny. ()

SeBig odpad!

všechny recenze uživatele

Jitka a její skvadra z kabinetu základní školy bohnice se rozhodli natočit tenhle žampionovej paskvil uzavřenej v konzervě. Na konci gdákne i Vondráčková aby se neřeklo. Tohle jestli bylo v kině, tak už nevím čemu věřit. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Do Labyrintu jsem šla s celkem reálnou představou toho, co mě čeká, a asi 90% z toho jsem i obdržela. Těch zbylých 10% je zklamání, že nebyl vidět dostatek snahy nebo chtění dát si s tím větší práci. Aby to nebylo tak předvídatelné (když i já prokouknu pointu dříve, než se.. zpointuje, je to co říct); aby to nebylo tak uhlazené jako vždy perfektní účes hlavní hrdinky. Aby to postupně gradovalo tam, kde jsem cítila jistou atmosféru a maně jsem se doma koukla za roh, jestli tam nikdo nečíhá... Negradovalo, upadlo, zapomnělo. Což škoda bylo, protože pak si jen v závěrečných titulcích přečetlo "nezapomeňte ohodnotit film na čsfd". Tak tedy... nezapomnělo, ale smutno bylo, že potenciál labyrintu pod Prahou byl mezi 3 a 4*, a zatím to jsou max. 2. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Videoklipová či MTV kamera a střihy, mladí herci a vedení příběhu, až by jeden zaplakal. Neustálá wtf a otázky - BACHA, SPOILERY - proč ti podzemní satanisti (soudě podle obráceného kříže) ji najednou nechali točit své sedánky? Co byl tedy zač ten židovský náhrobní kámen? Kde je kurnik ten průchod do jiné dimenze, když podle mapy je ten její barák tak důležitý? Jak nakonec tedy skončila stará paní? Proč se chodby labyrintu stále měnily? Jak mohli slyšet další zvuky, když za vším stála Brazilka? A to jí fakt šlo o nějakou podělanou nacistickou truhličku a pár šutráčků? Kvůli tomu důmyslně vraždila jako Freddie Krueger? A to neměla žádný plán, když to všechno měla tak důmyslně promyšleno? A jak tahala mrtvoly přes celý barák dolů do sklepů a ještě stihla uklidit v bytě krev? Jak by mohli zabetonovat otvor, když by jim ten beton neměl kde držet a v podzemí se roztékal chodbami? A kdo je ten pán v bance či spořitelně na konci? --- Celé to působí jako laciná vykrádačka pár chvilek z Maharalu, ze Strážce duší nebo Ztracené brány (dokonce vykrádá i lokace). Jenže ty vykradené kousky nedávají smysl. Spousta scén je zbytečných, jen do počtu, plus mají roli jen reklamy (celá podělaná Alza, částečně Profi taxi - což je taky dobrá scéna: holky najdou doma cizí kudlu, zpanikaří a vlezou do taxíku. Člověk čeká, že jedou na policii, ale ne, ony hned sedí v klídku s kamoši v hospůdce a popíjejí vínko, jako by se nechumelilo.). A na závěr nezbytná Lucčina pěseňka, stejně jako v Babovřeskách - ta holka snad musí mít písničku všude. Celé je to rádoby tajuplné, ale blbé, nedomyšlené a rozhodně hodně nedotažené. Btw, asi je něco špatně, když má člověk delší dobu pocit, že ty dvě holky v jednom bytě jsou spíš lesby než spolubydlící, aspoň jak tam kolem sebe běhají v kalhotkách a dojemně si vaří kafe. ()

=woody= 

všechny recenze uživatele

Hezký všední večer. Taaak tohle se nepovedlo.. Dvě hvězdičky uděluji za snahu. Jako pokus mladých nadšenců to beru, jako seriózní film nikoliv. Možná by dopadl o poznání lépe, kdyby tvůrci svěřili scénář do rukou někomu, kdo už někdy nějaký psal. Tenhle má spoustu děr a chyb. Když už to pozná i laik, jako jsem já, není to dobré. Vlastně jediné, co ve filmu funguje, jsou kupodivu dialogy - se kterými má konkurence často potíž. To by stačilo pro televizní konverzačku, ale tady jsou slova přirozených herců malou protiváhou špatného...špatného zbytku.. Mějte se filmově, Woo. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Ještě předtím než jsem si Labyrint pustil, jsem o něm přečetl pár recenzí a článků, takže vím, že sám autor Tomáš Houška nebyl (není) s konečnou podobou svého filmu příliš spokojený a snažil se to obhajovat tím, že okolo natáčení se museli potýkat se spoustou nepříjemností. Od rozpočtu, přes několik střihů a škrkání scénáře – z čehož taky vyplynulo to, že finální podoba nemá zrovna moc poživatelnou podobu (dle mnoha ohlasů na internetu) – nedopadlo to sice katastrofálně, ale nešlo přehlédnout, že místy je to neskutečně chaotické, nelogické a svým způsobem i nezáživné. S čímž musím bohužel po náběhu závěrečných titulek jen souhlasit. Jenomže tohle popravdě většinu diváků moc nezajímá. Zvláště utratí-li peníze za DVD a nakonec se jim dostane jakéhosi „polotovaru“, který se navíc rozjede až ve své druhé polovině a to ještě dost vlažným tempem. Do té doby totiž musíme překousnout hromadu nepříliš záživných dialogů a kecání o něčem mystickém – na což se všichni těší nejvíce, ale musíme si na to počkat celou hodinu. Děvčata v podprsenkách a kalhotkách to moc nezachrání, ani když nejpěknější na place ukáže své přednosti (tedy alespoň část z nich) ve sprše. Naštěstí se to vstupem do podzemí alespoň částečně zlepší. Klaustrofobická atmosféra tu dostane konečně šanci pozvednout jinak nepříliš záživnému ději trochu celkový kredit, dočkáme se několika úmrtí a dokonce i ta chaotická kamera a střih měla své kouzlo. Jenomže i zde dojde k několika nelogickým situacím, u kterých si jen s povzdechem řekneme – cože nám to chtěl vlastně tvůrce říci? Ty úpravy ve scénáři se ukázaly býti hodně citelné a podle toho to i nakonec dopadlo. 40% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

"Je tam úplně jiná hudba, než jsem chtěl já, kde je asi 10 minut záběrů, které jsem v tom filmu nechtěl a pořád nechci a kde chybí pár záběrů, které bych tam chtěl, ale které jsme nedotočili ani v dotáčce." tvrdí o verzi, která prolétla kiny režisér Tomáš Houška. Hlavně díky článku, který jsem ani tak o samotném filmu, jako patáliích a problémech jeho vzniku a distribuce, psal (aniž bych film viděl) pro šesté číslo časopisu Howard a který si můžete přečíst zde: http://www.eraserhead.estranky.cz/clanky/clanky/v-labyrintu-ceskeho-horroru.html, můžu říci, že jsem nakonec čekal něco mnohem horšího. Ten film místy docela zápolí s atmosférou, někdy se mu ale povede krásně obejmout a navnadit. Má živelné postavy, žádné statické figuríny roboticky se pohybující a hovořící jak a kam rejža ukáže. A ano, patřím k hereckému (nikoliv zpěváckému) fanklubu Lucky Vondráčkové a za tohle má u mě další bod k dobru. Má to skvělou hudbu. Vadilo mi, že se film hodně dlouho rozjíždí? Ani ne, vadilo mi spíše to, že končí hodně rychle. Musím však říci, že po tom, co jsem o filmu od samotného Houšky vyslechl, z toho nakonec přeci jen dokázali zázračně sestříhat koukatelný a na české poměry i relativně zajímavý film. Upřímně řečeno, radši si pustím znovu tohle, než další hřebejkovinu nebo tuctově-nudnou a nezáživnou vieweghovskou adaptaci. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Hm. Tak já nevim. Na jedné straně je fakt povedená tísnivá atmosféra a atraktivní prostředí a na té druhé příšerná Lucie Vondráčková a naprostá absence děje. Kdyby se mě někdo zeptal, o čem to bylo, tak bych se zmohl maximálně na "Parta lidí chodí podzemím.". Kdyby alespoň na konci přišlo nějaké vysvětlení, jakou v tom jedna z osob hraje vlastně roli, ale bohužel. Každopádně těší, že jsme v našich podmínkách schopni vytvořit takřka "zápaďácké" hororové prostředí, takže Houška by to příště mohl zkusit s talentovanějším scénáristou než jen on sám. Ta režie by mu celkem i šla. 50% ()

Reklama

Reklama