Reklama

Reklama

Travička zelená

  • USA Pineapple Express (více)
Trailer

Líný budižkničemu Dale Denton (Seth Rogen) má jediný důvod navštívit svého stejně líného dealera Saula Silvera (James Franco) - koupit si marihuanu, konkrétně její novou odrůdu zvanou Pineapple Express. Ale když se Dale stane jediným svědkem, jejímiž pachateli jsou podlý drogový boss (Gary Cole) a zkorumpovaná policajtka (Rosie Perezová), zpanikaří a hodí na místo činu svůj balíček „Pineapple Express“. Dale má rázem další důvod navštívit Saula - chce vědět, jestli je tento druh trávy tak vzácný, že by ho bylo možné díky ní vypátrat. Ukáže se, že je. Zatímco se Dale a Saul pouštějí do boje o holý život, zjistí, že jejich paranoia není způsobena jen konzumací marihuany. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (526)

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Partička Judda Apatowa nám nachystala další parádní komedii. Ze všech filmů, které má Apatow na svědomí, je Pineapple Express filmem nejžánrovějším a dává vzpomenout na buddy-movie klasiky let devadesátých (Poslední skaut, Smrtonosná zbraň, 48 hodin,...), přičemž u Expressu převládá komediální část nad tou kriminální (u klasických buddy-movie filmů to bylo naopak - kriminální zápletka byla obohacena o komediální prvky v podobě špičkování obou hrdinů). Filmy se samozřejmě musejí přizpůsobit nejnovějším trendům, takže se vše tentokrát točí okolo drogových dealerů a hulení trávy. Jenže Pineapple Express má oproti ostatním "vyhuleným" komediím navrch hned v několika bodech. Tak zaprvé je film parádně vyvážený, nenarazil jsem snad ani na jeden jediný fór, který by skřípal, zadruhé se nejedná o žádný mišmaš, jak to bývá u dnešních komedií, ale film je žánrově pevně ukotvený a klasicky načrtnutá kriminální zápletka tu paradoxně působí nezvykle svěže a u mě osobně probudila nostalgii, přičemž jsem si zavzpomínal na časy, kdy na plátnech ještě zářil Eddie Murphy (zato teď by se měl jít radši zahrabat...), Nick Nolte nebo Mel Gibson. David Gordon Green si navíc dokáže poradit s akcí, které je ve filmu celkem dost a vůbec celkově se na Pineapple Express moc dobře kouká. A teď pozor - tvůrci se vůbec nevyhýbali zobrazování brutality, takže se dočkáme několika celkem chutných gore scén, ustřeleného ucha, chodidla rozstřeleného takovým způsobem, že připomíná zvadlý puget a pár dalších chuťovek. Přičtěte si k tomu jako vždy skvělého Setha Rogena, vynikající prolog z 30.let s Billem Haderem a navrátilce Jamese Franca, který dává zapomenout na toporný výkon ve Spidermanovi a já vám ručím za to, že se budete skvěle bavit. Nejodvázanější Apatowova komedie. 80% ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Otázka je jestli výsledné dílo někomu připadá zábavné, spočívá téměř výhradně v tom, jaké substance a v jakém množství jste předtím požili. Jak potom kritizovat film o huličích, pokud sami nejste zhulení? Existuje vůbec nějaká možnost střízlivého hodnocení, aby tato střízlivost byla adekvátní kvalitě filmu, který si rozhodně na střízlivosti nezakládá? Tvůrci tu vymodelují mnoho naprosto ulítlých postav, ale pak vlastně žádné z nich nedají větší prostor. Jistě, vyprávění, které napodobuje stav huličovy mysli, je vlastně unikátní experiment. Obávám se ale, že nejde příliš o koncept, ale spíš důsledek toho, že se snímek vymknul kontrole. Střídají se tu momenty z bláznivých komedií a také momenty z typických nezávislých konverzačních snímků, což jsou dvě nepříliš slučitelné poetiky s odlišným tempem. A když pak v závěru nastoupí akční finále, vypadá to, že tvůrci prostě chtěli do jednoho filmu narvat všechno, co mají rádi. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Geniální ujetý guláš. Zhulení magoři už tu byli mockrát, ale nikdy nebyli sympatičtí ani vtipní. Rogen a Franco ovšem bez problémů zvládají bavit a zvraty očividně napsali huliči. Plejáda neuvěřitelných charakterů, boží honička s nohou v okně a řádně krvavé finále, které ve vší té trávě připomíná Vietnam. Chybí tomu jen konzistentnější dávkování, jinak paráda. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Graeme Revell: 1. Pineapple Express - Huey Lewis and The News [4:26] ,2. Electric Avenue - Eddy Grant [3:48] ,3. Dr. Greenthumb - Cypress Hill [3:08] ,4. Lost at Birth - Public Enemy [3:33] ,5. Poison - Bel Biv Devoe [4:20] ,6. Wanted Dread and Alive - Peter Tosh [4:22] ,7. Don't Look Around - Mountain [3:44] ,8. Pineapple Chase (A.K.A. The Reprise of the Phoenix) - Graeme Revell [3:03] ,9. Bird's Lament - Moondog/The London Saxophonic [2:02] ,10. Coconut Girl - Brother Nolan [3:36] ,11. Hiilawe - Arthur Lyman [1:09] ,12. Tha Crossroads - Bone Thungs-N-Harmony [3:45] ,13. Pineapple Fight (A.K.A. The Nemesis Proclaimed) - Graeme Revell [3:08] ,14. I Didn't Mean to Hurt You - Spiritualized [5:12] ,15. Woke Up Laughing - Robert Palmer [3:35], ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní, jak moc se člověk dozví o svému smyslu pro humor z ostatních komentářů. Pineapple Express je pro mě nákladní vlak utržený ze řetězu a bez funkčních brzd. Nejsem žádným milovníkem THC a veškeré téhle subkultury "huličů", ale bůh je mi svědkem, že jsem se u téhle komedie několikrát seskládal smíchy z křesla na zem. Seth Rogen jako mašinfíra ďábelského expresu topí tím nejlepším koksem z dílny páně Apatowa. Situační komika střídá tu konverzační a bránice přestává stačit. Obzvláště kreace Setha Rogena jsou mnohem spolehlivější než dýlerák plný trávy. Zamrzí snad jen to přepálené finále, ale taky přece nebudu vyčítat zhuleným kamarádkám, že melou páté přes deváté. Komedie roku a tvůrčí skupina "Apatow boys" opět válí, a to jsem v hloubi duše přízemním sucharem... ()

Galerie (27)

Zajímavosti (24)

  • Do role Angie Andersonové byla původně obsazena Olivia Thirlby, ale po úvodních zkouškách ji nahradila Amber Heard. (Dr Lizal)
  • Dale Denton (Seth Rogen) nosí ve filmu hodinky Casio F91W, a Saul Silver (James Franco) má na zápěstí Tag Heuer Monaco Replica. (Roland Sands)
  • Když si strážnice prohlíží informace o Daleovi (Seth Rogen), je na displeji vidět datum narození 14. 4. 1982. Seth Rogen se ve skutečnosti narodil 15. 4. 1982 (BART!)

Související novinky

Dočká se Travička zelená pokračování?

Dočká se Travička zelená pokračování?

11.06.2020

Žijeme v éře, kdy se studia snaží vybudovat franšízu prakticky z každého druhého filmu, který vyprodukují. Občas se to podaří, většinou spíš ne. Nejsmutnější jsou ale případy, kdy dotyčný filmař… (více)

Franco, Rogen a hollywoodské legendy

Franco, Rogen a hollywoodské legendy

27.10.2014

James Franco a Seth Rogen se po Travičce zelené, Apokalypse v Hollywoodu a The Interview vrhli na další společný projekt. Jejich novinka nese název Zeroville a jde o adaptaci stejnojmenného románu od… (více)

Pátá Past, čtvrtý Blade, nové Prcičky...

Pátá Past, čtvrtý Blade, nové Prcičky...

25.02.2010

...a spousta dalších pokračování v dnešní novince. Neztrácejme čas: Bruce Willis po fiasku s Náhradníky ví, že jeho kariéru už zachrání jen návrat k nejslavnější postavě a tak si představuje, že by… (více)

Natalie Portman jako princezna bojovnice?

Natalie Portman jako princezna bojovnice?

03.06.2009

Představa, že by někdo natočil celovečerní remake Xeny a do hlavní roli obsadil Natálku, je vskutku... přiznejme si to, lákavá. Ne, nedojde k tomu. Přesto si Natalie velmi podobnou postavu (resp.… (více)

Reklama

Reklama