Reklama

Reklama

Atmosféra šedesátých let, okamžiky svobodného nadechnutí, nadějí i absurdních setkání, to vše se během několika hodin změní sovětskou okupací Československa... V horkém létě šedesátých let se mladý Tomáš (I. Lupták) chystá na studentskou brigádu do Anglie a celá jeho rodina (V. Preiss, P. Tomicová a N. Divíšková) nemá jinou starost než vypravit potomka na cestu. Jsme v Československu roku 1968. Tomáš tráví s kamarády a svou přítelkyní Táňou (M. Štípková) bujarou noc před odjezdem, Tánin mladší bratr poprvé odjel se svým kamarádem na klukovský výlet. Přichází ale ráno 21. srpna a předpokládané plány dostávají dějinným zásahem jinou podobu. Tomáš spěchá na nádraží, vlaky však nejedou. Kluci objeví na chatě ruského zběha a všude se střílí. Lidské vztahy se náhle komplikují a lidé stojí před nelehkými rozhodnutími. Toho srpnového rána se radikálně proměnily osudy tisíců lidí a vystaveni tragické oběti jednoho z chlapců proměňují se i hodnoty ústředních hrdinů Tomáše a Táni… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (206)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si v den padesátiletého smutného výročí okupace naší země bratrskými vojsky pustil tuhle věc. Moc jsem od ní nečekal. Kvality Pelíšků či Hořícího keře jsem se neobával spíše jsem od toho čekal druhou Operaci Dunaj. A tak nějak to i dopadlo. Celé mi to vyznělo jako takový obsáhlejší díl seriálu Vyprávěj. Retro filmy se musí umět. Není to jen o dobových proprietách, účesech, módě... Jsou filmy kde na to kouknete a hned jste v té době a jsou filmy podobně jako to vnímám u Vyprávěj kde i když máte všechny ty kytičkované záclony, oranžové či bleděmodré kuchyňské linky, cukřenky a sifonové láhve... prostě to není ono. Tady jsem to cítil stejně. Možná o to více, že vlastně nic jiného ani pořádně nešlo sledovat protože herci se doslova filmem ploužili a těch 114 minut okupace bylo fakt dlouhých a především nudných. O co ve filmu jde? Možná budu lehce spoilerovat, ale to nechte být. Tomáš má rád Táňu. Rád by se s ní vyspal, ale Táňa nechce. Je totiž těhotná a s jiným a neví jak to Tomášovi říci. Do téhle šlamastiky aby toho nebylo málo překročí hranice naší země okupanti. Skupinka Rusů dostane za úkol hlídat most v Davli a v té chvilce dojde k několika osudovým střetům mezi vojáky a místními lidičkami... Vypadá to napínavě? Fakt nebylo! U Ivana Luptáka si do teď nejsem jistý zda tak dobře hrál toho svého ňoumu, nebo jím skutečně je. Tomicová neskutečně přehrávala a fakt stačilo ještě jedno filé a šel jsem to vypnout! Jediný kdo trochu zachraňoval herecké řemeslo byl pan Viktor Preiss. Bohužel i on neměl moc prostoru v rámci dost neinteligentního scénáře. Vrcholem všeho byly všechny ty různé pláče zlomených českých lidí, u kterých jsem dotyčným hercům nevěřil ani jedno škytnutí... Tohle prostě nebylo ani drama, ani komedie, ani válečný film... Tohle jak říkám byl prostě díl Vyprávěj ze srpna 1968 z Davle, kde se toho evidentně krom erotického loudění v chatce a jedné podivné přestřelky moc nestalo... Dávám tedy za dvě filé a doufám, že téma srpna roku 1968 se chopí nějaký zručný český režisér a natočí opravdové válečné drama, které si tento milník v dějinách naší země už jen kvůli obětem a perzekuovaným určitě zaslouží. Ty dosavadní české pokusy byly krom Pelíšků fakt spíše hrůza a neumětelství... * * ()

zette 

všechny recenze uživatele

Skutecne spatny film. Jak uz zde nekdo napsal, byt to pouze televizni film s kratsi stopazi, tak jeste. Namet, ikdyz zajimavy, tak nijak originalni ( srpen 68 by si ale dobre drama zaslouzil ), scenar strasne prazdny, herecke vykony mizerne ( klasicky dobry Preiss ), hudba uz ke konci pusobi vlezle. Ani drama, romantika, komedie nebo dokonce valecny film, myslim, ze drtiva vetsina divaku po tydnu nebude schopna rict o cem film byl... ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si na jednu hodinu výtvarné výchovy, myslím, že v páté třídě. Bylo před Vánoci a my měli za úkol namalovat vodovkami velkého kapra. Tehdy jsem si řekl, že můj kapr musí být něčím výjimečný, když jich poté na třídní výstavce bude rovných třicet. A tak, zatímco všichni ostatní malovali kapra plovoucího zprava doleva, můj směřoval opačným směrem. "Ty vaše ryby plavou přímo na háčky!", posmíval jsem se tenkrát spolužákům. Jenže, víte co? Mně se ten šíleně inteligentní kapr díky malířským (ne)schopnostem roztekl. Což by ještě nebylo tak hrozné, protože rozmazaných šupináčů viselo na nástěnce hned několik. Ale jakému rozmazanému kaprovi se budete smát jako prvnímu? Některému z devětadvaceti mířících vlevo anebo jednomu jedinému hrnoucímu se doprava? Co tím vším chci říci? Inu, že touha být odlišný se ještě nutně nemusí slučovat s úspěchem. ()

Guzo odpad!

všechny recenze uživatele

Větší blbost jsem už dlouho nedokoukal do konce. Zpracování a herci mi přišli asi jako z nějakého podprůměrného televizního seriálu, scénář hrůza, opakující se písnička v každym druhym záběru taky ne zrovna ideální.. Ale hlavně ty postavy a jejich jednání, no některé scénky jsem absolutně nepochopil. Jenom jsem rád, že jsem na tom nebyl v kině, jak jsem původně plánoval..! ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Nemohu pochopit některé z okolních komentářů, které hovoří zcela proti tomuto novému českému filmu. To jste tak zaujatí režisérem VéKáVéček (btw. taky je nemám rád)? :P No já nevím.. Mně snímek přišel jako příjemná podívaná, které zpočátku tak trochu neseděl divadelní výkon ústřední dvojice - ono se těžko hraje neteatrálně, když studujete DAMU - ale to v průběhu naštěstí zmizelo. Mezi Marií Štípkovou a Ivanem Luptákem jsem jaksi postrádal kouzlo zamilovaného páru, což mi později připadalo jako vhodné, vzhledem k tomu, že mezi ní a Alexejem Bardukovem to zajiskřilo setsakramentsky.. a to mi dávalo smysl, protože k postavě Tomáše - dle mě - zkrátka lásku necítila. Děj byl sice pozvolný a některé části byly lehce nedovysvětlené či nevyužité (SPOILER: mrtvý bratr KONEC SPOILERU), ale nebylo to nic, co by se nedalo překousnout. Vladimír Drha se dosti obával reakce českého diváka na vyznění příjezdu sovětských vojsk na naše území, ale já se domnívám, že se úkolu zhostil decentně a rozhodně ne pobuřujícím způsobem. A ještě bych pochválil Tomáše Kluse, jehož ústřední píseň je skvěle dynamická a utkví vám v hlavě ještě na hodně dlouho. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (7)

  • Ve filmu debutovali začínající herci Ivan Lupták, Pier Orlavdin, Vjačeslav Burlac a Sergej Gherciu. (M.B)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Prahe a v obci Davle v Stredočeskom kraji. (dyfur)

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama