Reklama

Reklama

Atmosféra šedesátých let, okamžiky svobodného nadechnutí, nadějí i absurdních setkání, to vše se během několika hodin změní sovětskou okupací Československa... V horkém létě šedesátých let se mladý Tomáš (I. Lupták) chystá na studentskou brigádu do Anglie a celá jeho rodina (V. Preiss, P. Tomicová a N. Divíšková) nemá jinou starost než vypravit potomka na cestu. Jsme v Československu roku 1968. Tomáš tráví s kamarády a svou přítelkyní Táňou (M. Štípková) bujarou noc před odjezdem, Tánin mladší bratr poprvé odjel se svým kamarádem na klukovský výlet. Přichází ale ráno 21. srpna a předpokládané plány dostávají dějinným zásahem jinou podobu. Tomáš spěchá na nádraží, vlaky však nejedou. Kluci objeví na chatě ruského zběha a všude se střílí. Lidské vztahy se náhle komplikují a lidé stojí před nelehkými rozhodnutími. Toho srpnového rána se radikálně proměnily osudy tisíců lidí a vystaveni tragické oběti jednoho z chlapců proměňují se i hodnoty ústředních hrdinů Tomáše a Táni… (Česká televize)

(více)

Recenze (206)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Ne, myslím, že to není až takový průšvih, jak naznačuje řada negativních komentářů tady všude okolo. Ale je fakt, že kdo očekává od tohohle filmu další Pelíšky, nebo Rebely, nebo vlastně cokoliv jiného na téma "68" (vy víte, že nemyslím Jágra), tak může být zklamán. Já jsem v posledních letech neměl moc příležitostí sledovat aktuální (a často i neaktuální) filmové dění, takže možná je můj pohled trochu zkreslený tím, že teď aspoň "po kapkách" doháním své manko a tudíž jsem k některým filmům shovívavější. Ale to je fuk - já prostě zklamaný nebyl, byť chyb a chybiček by se v tomto filmu jistě pár (a možná i o pár více) našlo. Kdybych to měl vyjádřit procenty, dám těmhle Jahodám asi tak 55,6372 %. ;-) ()

imf 

všechny recenze uživatele

Nesympatická televizní nuda, kastrovaná při plném vědomí ústřední hereckou dvojicí (učebnicová letargie) a pidirozpočtem, který kulisy degraduje na úroveň vesnického divadelního představení. Ten film jde odnikud nikam a marně spoléhá na atraktivní pozadí srpna 1968... za okny (resp. v otravných černobílých vložkách) popojíždějí tanky a doma se brečí (staří), venku zas filozofuje (mladí). Na provaz je obojí, zvlášť když do repráku postopadesáté zazní ruská odrhovačka. Proč na to nejít? Důkaz místo slibů, Vláďa Drha tenhle skvost natočil v přestávce mezi sudým a lichým dílem VéKáVéček. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tak trochu neprávem podhodnocený film, který tahá ke dnu ostatní pokleslá tvorba kontroverzního režiséra. Velmi křehké vztahy v roce 1968? Ano i ne. Vladimír Drha sice neobjevil Ameriku, každopádně ale nelze ani tvrdit, že by jeho umělecký konvoj cestou ztroskotal, prostě proplul už dávno objevenými námořními trasami s lodí, jež sice nedovezla čaj a kávu, z jejíhož podpalubí ale tvůrci postupně vyložili (byť nepřirozenými pastelovými barvami) vymalovaný obraz roku 1968... ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Asi jsem idealista, ale přece jen bych si jako první hraný film o osmašedesátém u nás představovala něco jiného než blbě napsanou, kompromisní a hladivou sračku o pominutelnosti politické angažovanosti a dějinných tragédií tváří tvář komplikovanosti běžného života. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Slabé po všech stránkách, režie, scénář, afektované herectví, divné dialogy + kolovrátková hudba do omrzení taky nic moc. Zajímavé a silné téma, které ale bohužel nebylo plně využito a asi pořádně v našich končinách v brzké době ani nebude. Pointa žádná, absurní a nedokončené scény mnohdy bez žádného vyústění a spádu, najdou se i nelogičnosti, něvěrohodnost a celková neautentičnost. Těch pár archivních záběrů to už nezměnilo. Film jen o vztazích resp. o jednom slečny X a mladého pána Y, spíš bych přivítal věnovat se celku, tedy spíše pozadí pro vztahy jednotlivých hrdinů. pozn: Filmovalo se opět ve filmařsky oblíbené Davli, jako před lety "Most u Remeganu" shodou okolností:-). Tohle němělo snad ani radši vzniknout,to i ti Rebelové natom jsou líp..1,5/5* jen za Leběděva:-) ()

igi B. odpad!

všechny recenze uživatele

Svatá jahodová! Tahle marmeláda že má být "film" těch principů a toho významu? 8-o . . . Tohle na téměř dvě hodiny natahované ubožácké nic, nedosahující ni formou ni obsahem úrovně ani hlupučkých prvoplánových televizáckých inscenací? Tenhle blábol, kde vojáčci >CA< obsazují "kvóty" (mám skrýn!) a probíhají zde jedna za druhou jiné dle scénáře vypocené kraviny a protagonisté deklamují rádoby hlubokomyslné hlášky? . . . No, někde se to >tovaryš/č/i< Drhovi a jeho neřádské čudlárně řádně zadrhlo, asi se pan rejžisejr přežral těch novoidních jahůdkovejch serriálů, že... °-[.. . . . Takže kdyby šlo o ryzí hodinkovou telenovelovou inscenaci, jako jiným obdobným >ďélam< bych tu jednu hvězdu asi dal. Ale tady si z nás nějaká pofiderní parta snad dělá kozy. Navíc bez vyhrocených jahůdek. A proto tahle matérie jako zplesnivělé pyré zasluhuje d.m.s.n. jediné... - - - P.S. A muzikus Klus hrající si na nového Kryla? No, tak snad jen to K., kretene... °-/.. - - - P.P.S. Zajímavé je taky nakonec zase jednou dohledět i závěrečné titulky, všechna ta jména a logíčka, zkrátka další sračka coby tunel na veřejné prachy... Víc už ztráta času a škoda slov! - - - - - (Poprvé viděno a ze >stupidních studijních< důvodů zase jednou doslova protrpěno 21.12.2011 na >jahovnové jebničce< , hovnocení 1990., komentář zde upřimně nasraný jako stodvaašedesátý - 21.12.2011) ()

MoRTy 

všechny recenze uživatele

Námět zajímavej, rozhodně se z něj dalo vytěžit mnohem víc, ale celkově se to hodně vleklo a vcelku se tam toho ani moc neudálo - vedlejší linka se zastřelenym klukem byla uplně zbyčtená, když se to vlastně ani pořádně nepropojilo s hlavním dějem. Je škoda že se to takhle zbastlilo, protože nějakej původní potenciál tam byl. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Tohle by neobstálo snad ani jako televizní film. Je sice fajn, že se čeští tvůrci pokoušejí natočit filmy o roku 68, když ale spoléháte pouze na nasazení příběhu do téhle doby, tak z toho nic dobrého nekouká. Zvlášť když je ona okupace znázorněna pouze pěti vojáky a jedním tankem. Samotný příběh je absolutně o ničem, herci hrají přinejlepším průměrně, ale většinou dost hrozně (aby taky ne, když jich většina přišla ze současných seriálů). No a konec samotný působí jako ukončení jednoho dílu seriálu, kdy má za týden přijít další díl. Tady už naštěstí nic nepřijde a doufám, že Drha už příště bude točit jen ty seriály a ne téma, které by si zasloužilo mnohem lepší péči. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Tomáš Klus je šikovnej kluk. Takovou písňovou přísavku, jako je Malčik, jsme tu snad neměli od dob Zítra se bude tančit všude. Nicméně právě hudební motiv se mi nakonec líbil na celém filmu nejvíc. Alespoň má narozdíl od scénáře nějakou dynamiku a rytmus. Příběh je mimořádně slabý a ubíjející, rozbíhá se hned do několika slepých uliček. Taky mě mimo jiné dostalo to křečovité líčení ruských vojáků jako normálních prostých chlapců, které se tváří jako objev Ameriky. Postavy jsou ploché, některé zbytečné, herci jaloví a... A uf. Trapas. ()

paascha odpad!

všechny recenze uživatele

Režisér Rodinných pout si vytáhl své oblíbené amatéry z práce a spáchal s nimi sračku, hodnou své pověsti. Škoda času, elektřiny i toho vína, co jsem ho u toho pil, lepší jít spát ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si na jednu hodinu výtvarné výchovy, myslím, že v páté třídě. Bylo před Vánoci a my měli za úkol namalovat vodovkami velkého kapra. Tehdy jsem si řekl, že můj kapr musí být něčím výjimečný, když jich poté na třídní výstavce bude rovných třicet. A tak, zatímco všichni ostatní malovali kapra plovoucího zprava doleva, můj směřoval opačným směrem. "Ty vaše ryby plavou přímo na háčky!", posmíval jsem se tenkrát spolužákům. Jenže, víte co? Mně se ten šíleně inteligentní kapr díky malířským (ne)schopnostem roztekl. Což by ještě nebylo tak hrozné, protože rozmazaných šupináčů viselo na nástěnce hned několik. Ale jakému rozmazanému kaprovi se budete smát jako prvnímu? Některému z devětadvaceti mířících vlevo anebo jednomu jedinému hrnoucímu se doprava? Co tím vším chci říci? Inu, že touha být odlišný se ještě nutně nemusí slučovat s úspěchem. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si v den padesátiletého smutného výročí okupace naší země bratrskými vojsky pustil tuhle věc. Moc jsem od ní nečekal. Kvality Pelíšků či Hořícího keře jsem se neobával spíše jsem od toho čekal druhou Operaci Dunaj. A tak nějak to i dopadlo. Celé mi to vyznělo jako takový obsáhlejší díl seriálu Vyprávěj. Retro filmy se musí umět. Není to jen o dobových proprietách, účesech, módě... Jsou filmy kde na to kouknete a hned jste v té době a jsou filmy podobně jako to vnímám u Vyprávěj kde i když máte všechny ty kytičkované záclony, oranžové či bleděmodré kuchyňské linky, cukřenky a sifonové láhve... prostě to není ono. Tady jsem to cítil stejně. Možná o to více, že vlastně nic jiného ani pořádně nešlo sledovat protože herci se doslova filmem ploužili a těch 114 minut okupace bylo fakt dlouhých a především nudných. O co ve filmu jde? Možná budu lehce spoilerovat, ale to nechte být. Tomáš má rád Táňu. Rád by se s ní vyspal, ale Táňa nechce. Je totiž těhotná a s jiným a neví jak to Tomášovi říci. Do téhle šlamastiky aby toho nebylo málo překročí hranice naší země okupanti. Skupinka Rusů dostane za úkol hlídat most v Davli a v té chvilce dojde k několika osudovým střetům mezi vojáky a místními lidičkami... Vypadá to napínavě? Fakt nebylo! U Ivana Luptáka si do teď nejsem jistý zda tak dobře hrál toho svého ňoumu, nebo jím skutečně je. Tomicová neskutečně přehrávala a fakt stačilo ještě jedno filé a šel jsem to vypnout! Jediný kdo trochu zachraňoval herecké řemeslo byl pan Viktor Preiss. Bohužel i on neměl moc prostoru v rámci dost neinteligentního scénáře. Vrcholem všeho byly všechny ty různé pláče zlomených českých lidí, u kterých jsem dotyčným hercům nevěřil ani jedno škytnutí... Tohle prostě nebylo ani drama, ani komedie, ani válečný film... Tohle jak říkám byl prostě díl Vyprávěj ze srpna 1968 z Davle, kde se toho evidentně krom erotického loudění v chatce a jedné podivné přestřelky moc nestalo... Dávám tedy za dvě filé a doufám, že téma srpna roku 1968 se chopí nějaký zručný český režisér a natočí opravdové válečné drama, které si tento milník v dějinách naší země už jen kvůli obětem a perzekuovaným určitě zaslouží. Ty dosavadní české pokusy byly krom Pelíšků fakt spíše hrůza a neumětelství... * * ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

tak bohužel všechno špatně. od příšernýho scénáře, přes křečovité neherecké projevy, místy naprosto nelogické situace, až po tu děsnou klusovu odrhovačku... po hodině jsem obracel střídavě oči v sloup a na hodinky, vlastně jedinou záchranou pozornosti v tomhle naprosto zbytečném počinu jsou preiss a tomicová, jinak je to celý taknějak vobrácený naruby... půlku vystříhat, půlku vyměnit a možná by z toho vznikl film. 30% ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 4/10 Děj 5/10 Hudba 6/10 Efekty 4/10/// +ústřední melodie je celkem chytlavá, překvapil Ivan Lupták a rovněž ostatní mladí herci, potěšil Vladimír Brabec, romantický trojúhelník byl zajímavý -slabší zpracování a celkem mizerné obsazení (Tomicová, Divíšková, Boudová...) prostě hrůza, rovnež otravné rodinné scény/// Obával jsem se, že to bude horší. Nakonec je to skoro za 3* a to už je slušný na film od kterého jsem očekával to nejhorší. Příběh mě celkem zaujal, ovšem je to ideální pouze do televize. Z kina bych odešel./// Celkem 48%/// ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Ostudným způsobem promarněná příležitost. Není to nepovedené, co se nepovede, je dobře myšlené, ale nezdaří se realizace. Toto je hloupé od počátku. Od scénáře přes režii až po herecké projevy - na celém řezu. Příběh je nudný, mnohdy nejen nelogický, ale protismyslný, postavy jednají bez logické motivace, celé je to povrchní, a hlavně n e p r a v d i v é ! V celém filmu nenajdete postavu, u níž by autoři dokázali jít do hloubky, jediná postava není zpracována tak, že by k ní měli úctu. Přitom to není komedie. Ale ani drama. Je to prostě skrz naskrz špatné. Snad už tomuhle režisérovi nikdo peníze na další projekty nedá. ()

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama