Reklama

Reklama

Atmosféra šedesátých let, okamžiky svobodného nadechnutí, nadějí i absurdních setkání, to vše se během několika hodin změní sovětskou okupací Československa... V horkém létě šedesátých let se mladý Tomáš (I. Lupták) chystá na studentskou brigádu do Anglie a celá jeho rodina (V. Preiss, P. Tomicová a N. Divíšková) nemá jinou starost než vypravit potomka na cestu. Jsme v Československu roku 1968. Tomáš tráví s kamarády a svou přítelkyní Táňou (M. Štípková) bujarou noc před odjezdem, Tánin mladší bratr poprvé odjel se svým kamarádem na klukovský výlet. Přichází ale ráno 21. srpna a předpokládané plány dostávají dějinným zásahem jinou podobu. Tomáš spěchá na nádraží, vlaky však nejedou. Kluci objeví na chatě ruského zběha a všude se střílí. Lidské vztahy se náhle komplikují a lidé stojí před nelehkými rozhodnutími. Toho srpnového rána se radikálně proměnily osudy tisíců lidí a vystaveni tragické oběti jednoho z chlapců proměňují se i hodnoty ústředních hrdinů Tomáše a Táni… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (206)

hygienik 

všechny recenze uživatele

Film sa snaží zachytiť toľko dejových línii, že sa z toho stane nudný, nesúrodý kaleidoskop. Ale ak budete veeeeľmi trpezliví, na konci z toho zmätku vyjde trochu lepší výsledok, než by sa mohlo zdať po prvej hodine, ktorá má bližšie ku Kameňáku než k dráme. Pravdou je aj to, že osudy postáv sú málo realistické - vďaka čomu im ani na chvíľu neveríte, ale to, že film nie je kronikou reálnych udalostí, sa mi zdá najväčším pozitívom. Uvidíte totiž príbehy, ktoré sú odlišné od bežného pohľadu na 1968 rok (svine Rusi kontra národ jednotne vyjadrujúci svoj nesúhlas s okupáciou). No do kina by som na to nešiel, pretože aj najvytrvalejším divákom hrozí, že zaspia. Ja som to vyriešil tým, že som si film pozrel v 2 častiach a medzitým som sa prebral. Pre mňa 55%. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Tomáš Klus je šikovnej kluk. Takovou písňovou přísavku, jako je Malčik, jsme tu snad neměli od dob Zítra se bude tančit všude. Nicméně právě hudební motiv se mi nakonec líbil na celém filmu nejvíc. Alespoň má narozdíl od scénáře nějakou dynamiku a rytmus. Příběh je mimořádně slabý a ubíjející, rozbíhá se hned do několika slepých uliček. Taky mě mimo jiné dostalo to křečovité líčení ruských vojáků jako normálních prostých chlapců, které se tváří jako objev Ameriky. Postavy jsou ploché, některé zbytečné, herci jaloví a... A uf. Trapas. ()

Reklama

UncleG 

všechny recenze uživatele

Máte taky takový ty zlý sny, ve kterých se nemůžete hnout z místa? Člověk klátí nohama, běží jako o život a stále stojí na jednom místě... Tak si představte, že tahle noční můra trvá rovnejch sto čtrnáct minut. Naši hrdinové vyjdou z bodu A cestou přes bod A, k bodu A, načež se vrátí do bodu A, aby se nakonec k všobecnému překvapení octli v bodě A. Vznikla tak zcela unikátní, avšak nekonečně útrpná pohlednice z roku 68, jejíž záživnost bych přirovnal ke sledování "živých obrazů". Absence jakéhokoli vývoje a naprosto příšerně zahraní nesympatičtí sráči v hlavních úlohách znamenají opravdu "nevšední" zážitek. Bolestné! ()

Ferinka 

všechny recenze uživatele

Fakt jsem netušila, že by ve mě film dokázal vyvolat tolik pocitů najednou - jen tak namátkou to byla zlost, rozčílení, agresivita, téměř zoufalý pláč, znechucení a nakonec snad i údiv nad tím vším. Když už se někdo rozhodne točit film odehrávající se v 68, tak z toho rozhodně může vytřískat víc, než tomu bylo tady!! Když pominu tu bídu ve smyslu scénáře, tak ten neuvědomnělej pacifistickej floutek v hlaví roli byl na zabití, stejně jako ta bezduchá slepice po jeho boku. Dvě, tři vtipný věty tu mizérii nezachrání, hvězdička za kostýmy a hudbu. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Objektivně za 3 hvězdičky, ale vzhledem ke zbytečnému podceňování ze strany ostatních přidávám ještě jednu. První hvězdička za námět, o podobných tématech by se mělo točit . Sice některé scény kopírovaly to, co zrovna běží v pokračování Zdivočelé země, ale to mi nevadilo. Klusův hudební počin v tomto filmu navozuje dobovou atmosféru a mně tam zněl krylovsky. takže druhá hvězdička A střídání černobílých pasáží s barevnými se mi líbilo. Stejně jako souběžné sledování osudů sourozenecké dvojice. Rekvizity poctivě nashromážděné ze šedesátých let. Suma sumárum nejmíň na tu třetí hvězdičku. Příběh nebyl ani tak zdaleka chytlavý jako Rebelové, které filmařsky jsou mnohem lepší, ale podobně jako Rebelové splnil účel: přiblížit dobu, která pro řadu dnešních náctiletých je zaměnitelná s husitstvím. Děj byl možná občas trošku pomalejší a hlavně mladé hrdinky topornější, ale zase to vyvážili mužští hrdinové. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (7)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Prahe a v obci Davle v Stredočeskom kraji. (dyfur)
  • Ve filmu debutovali začínající herci Ivan Lupták, Pier Orlavdin, Vjačeslav Burlac a Sergej Gherciu. (M.B)
  • V průběhu celého filmu popíjejí postavy pivo z lahví, které se však vyrábějí a prodávají až dnes. Dříve bylo pivo v lahvích, které měly jiný tvar s kratším hrdlem a delším tělem. (Pepy)

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama