Reklama

Reklama

Atmosféra šedesátých let, okamžiky svobodného nadechnutí, nadějí i absurdních setkání, to vše se během několika hodin změní sovětskou okupací Československa... V horkém létě šedesátých let se mladý Tomáš (I. Lupták) chystá na studentskou brigádu do Anglie a celá jeho rodina (V. Preiss, P. Tomicová a N. Divíšková) nemá jinou starost než vypravit potomka na cestu. Jsme v Československu roku 1968. Tomáš tráví s kamarády a svou přítelkyní Táňou (M. Štípková) bujarou noc před odjezdem, Tánin mladší bratr poprvé odjel se svým kamarádem na klukovský výlet. Přichází ale ráno 21. srpna a předpokládané plány dostávají dějinným zásahem jinou podobu. Tomáš spěchá na nádraží, vlaky však nejedou. Kluci objeví na chatě ruského zběha a všude se střílí. Lidské vztahy se náhle komplikují a lidé stojí před nelehkými rozhodnutími. Toho srpnového rána se radikálně proměnily osudy tisíců lidí a vystaveni tragické oběti jednoho z chlapců proměňují se i hodnoty ústředních hrdinů Tomáše a Táni… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (206)

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Ta čtvrtá hvězdička je v podstatě jenom za příjemnou hudbu Tomáše Kluse. Na druhou stranu, jedná se o příjemný příběh, sympatické postavy, který nám sice z dějin nic moc neukáže, ale zato prožijeme osudy několika obyčejných lidí, jejihž charaktery rozhodně nezávisely na tom, z kterého státu pocházejí nebo jaká je zrovna politická situace. Jediné, co jsem nepochopila, byla scéna, kdy několik lidí postupně diskutuje nad mladým zastřeleným vojákem a až po nějaké době ho přivolaná doktorka pomalu začíná (bezúspěšně) oživovat. Nemohl to proboha udělat ten chlap hned na začátku? ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Forma bez obsahu je k ničemu, stejně jako obsah bez formy. Anglické jahody nemají ani jedno. Nezajímá mě, jestli za to může víc neschopný režisér, scénárista, který neumí napsat kloudný dialog, nebo herci (s výjimkou pana Preisse a Rusáka Bardukova, na kterého se dá dívat nejen proto, že jediný hraje s nadšením) bohatě obdaření prázdnými výrazy, rozjíveným pražským přízvukem a nulovým charismatem - výsledek je jediný: stojí to za hovno. ()

Reklama

Jufonka 

všechny recenze uživatele

MFF KV 2009 Hodně jsem se rozmýšlela, jestli dát tři, nebo dvě hvězdičky. Čekala jsem něco jako Pelíšky. Nakonec se ale nemůžu rozhnout, jestli se tvůrci děsně snažili, aby "to bylo co nejvíc jiný než Pelíšky", a nebo naopak měli chuť "udělat to podobný Pelíškům, na to lidi půjdou!". Nevím, snad od každého trochu, protože očividně nevěděli, kam vlastně děj chtějí směřovat, co má film divákům říci. Co byla základní pointa? Těžko říct... Hlavní dvojice mi na nervy nešla (ač tady čtu, že většinou divákům vadila). Mě spíš štvala neustále brečící a řvoucí matka hlavního hrdiny. Bože, s tou bych doma nevydržela ani den! "Tomášku, Tomášku, ty jsi v pořádku! Vzlyk!" - hrůza. A taky si teda myslím, že Preiss má na víc, tohle bych moc nenazvala herectvím. Každopádně scény v chatce s Rusákem mě celkem bavily. Ovšem absolutně nechápu, co tam měla dělat ta písničky s černobílými záběry. Proč? Bez toho se film klidně mohl obejít. Jako velký klad mi přijde to, že jsme zde nahlédli do života páru, kterému jsou úplně jedno události 21.8. Neustále ve filmech vidíme to, jak se rodina seběhne v noci u rádia a poslouchají výzvy občanům, kteří je samozřejmě hned uposlechnou. Jenže tady, v Anglických jahodách, to je tak trochu jinak (jenže taky pravdivě) z hlediska mladých, kterým to (zřemě a pochopitelně) dost často bylo jedno... ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

tak bohužel všechno špatně. od příšernýho scénáře, přes křečovité neherecké projevy, místy naprosto nelogické situace, až po tu děsnou klusovu odrhovačku... po hodině jsem obracel střídavě oči v sloup a na hodinky, vlastně jedinou záchranou pozornosti v tomhle naprosto zbytečném počinu jsou preiss a tomicová, jinak je to celý taknějak vobrácený naruby... půlku vystříhat, půlku vyměnit a možná by z toho vznikl film. 30% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Skutecne spatny film. Jak uz zde nekdo napsal, byt to pouze televizni film s kratsi stopazi, tak jeste. Namet, ikdyz zajimavy, tak nijak originalni ( srpen 68 by si ale dobre drama zaslouzil ), scenar strasne prazdny, herecke vykony mizerne ( klasicky dobry Preiss ), hudba uz ke konci pusobi vlezle. Ani drama, romantika, komedie nebo dokonce valecny film, myslim, ze drtiva vetsina divaku po tydnu nebude schopna rict o cem film byl... ()

Galerie (40)

Zajímavosti (7)

  • Ve filmu měla hrát Jana Brejchová, která musela odříct ze zdravotních důvodů. (M.B)
  • V průběhu celého filmu popíjejí postavy pivo z lahví, které se však vyrábějí a prodávají až dnes. Dříve bylo pivo v lahvích, které měly jiný tvar s kratším hrdlem a delším tělem. (Pepy)

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama