Pasiáns (TV film)
Podobenství
Československo, 1969, 64 min
Jan MatějovskýHudba:
Jarmil BurghauserObsah
Průvodce (Rudolf Hrušínský) provádí skupinu turistů hradem, když náhle vchod, kterým přišli, zmizel, a oni zůstávají uvězněni.... (rybitvi)
Renton
Scénář: Jiří Hubač(3.10.2010)
Kulmon
Zpodobnění totalitního režimu se skvostným obsazením. Přijde mi ale, že Rudolf Hrušínský tak trochu kopíruje rok starý herecký výkon pana Kopfrkingla ve Spalovači mrtvol.(12.7.2011)
Mahalik
Sladký sen, takový převtělený Poe, hádal bych! Rozklíčovat podobenství (zvlhlé stěny, skličující mámení kroků), nelze a udělat to, sám sobě si nafackuji. Režisér (!!!) čelil době, neboť marnotratná, politická obec byla náchylná na podobné počiny, tudíž film zmrazila, k smrti ubila. Natáčet filmy, opírám se o Pasiáns - o mysterium tremendum!(6.6.2011)
LiVentura
Nejvytříbenější herectví talentů a píle se zde střetlo před jednou kamerou v jednom tv filmu a jednom snu o mnohém..(30.12.2009)
anais
Strhující, lehce fantaskní scénář s precizně vysoustruženými dialogy a hutným dějem, který prorocky komentuje chování různých typů lidí během normalizace. Kladu si otázku, proč se tenhle film nestal slavným? Vždyť jiné trezorové filmy už dnes takřka zlidověly. Možná je to až přiliš velkou abstraktností příběhu, a nebo stigmatem, že se jedná o televizní film? Přitom ostře nasvíceným záběrům, ve kterých světlo a stín tvaruje Hrušínsklého nelítostnou tvář, by plátnu určitě slušelo.(18.11.2009)
willow666
Film, který vedle Ucha trochu zapadl, což je velká škoda. Mrazí.(7.3.2009)
CageDepp
Když průvodce stojí zády ke zdi a pak se otočí a je překvapený, že tam nejsou dveře. Bohužel mi to pokazilo celý film a nedokázal jsem se vcítit do toho, že jsou uvězněni, ale trošku to pak zlepšily herecký výkony tak aspoň u mě průměr.(15.5.2011)
selfesteem
Jen jednou jsem kdysi v minulosti viděla tento televizní film na ČT2 a dodnes mě při vzpomínce na něj zamrazí. Sledovat beznaděj uvězněných lidí v neznámé místnosti starobylého hradu a jejich pomalu mizící naději na záchranu, kterou v nich úmyslně a zákeřně podporuje nebývale psychopatický Rudolf Hrušínský st. v roli jejich průvodce je skutečně totální masakr. Opakovat! A to co nejdříve!(6.4.2009)
wosho
Před řadou let jsem měl toto možnost vidět (myslím, že to bylo součásti komponované oslavy 50let televize u nás). Zajimavý počin z doby kdy se točili takéto filmy-politické otázky, či příběh plné metafory o svobodě, totalitě a vůbec. V paměti mě to uvízlo jen z lehka, proto hodnotit tak rázně jako jsou zde * nemůžu. Ale rozhodně se jedná o silný film, dobrých kvalit.(10.12.2009)
Arrietty
Pasiáns mi plnými doušky vynahrazuje atmosféru, kterou jsem očekávala od Spalovače mrtvol.(29.7.2010)
MrPierc
Tento film jsem jednou viděl v TV a lapal jsem po dechu, jak husté drama se dá natočit z ničeho, pro mě tento film vyzněl jako ten nejhorší horror ( žánrově) !!!(8.6.2008)
pulnicek
Jasné podobenství na dobu po okupační...(22.11.2010)
rybitvi
Pasiáns je méně známá trezorová záležitost. Jedná se o brilantní podobenství na totalitní stát, které může směle konkurovat i Uchu. Rudolf Hrušínský zde uplatňuje svoji formu ze Spalovače mrtvol a jeho podání průvodce je opravdu mrazivé.(11.4.2008)
papyrosaurus
Velmi dobré herecké obsazení a opět filmová situace kterou mám tak rád- skupina osob v uzavřeném prostoru, který nutí jedince ukázat svou pravou tvář........ najdeme tu jak ty co se nastalé situaci velmi dobře přizpůsobí, tak rebely, kteří usilují o osvobození, samozvané diktátory i slabé, kteří trpí.......nejlepší výrok: "Není podstatné co chceme, ale co můžeme". Aplikace na totalitní režim taktéž naprosto zřejmá.(11.1.2012)
Lischai
Mrazivá alegorie totality a změny lidského myšlení v ní. Neprávem zapadlý trezorový snímek.(24.9.2009)
mrLotus
Jenom menší oprava.Nehraje zde Rudolf Hrušínsky ml.Je to Rudolf Hrušínsky starší.A opět je naprosto geniální.(28.1.2008)
Letec-CZE
Jeden z nejlepsich TVfilmů jaký jsme kdy videl. Vsem doporucuji....tohle se kazdy den nevidi!(20.6.2008)
Fifer
Vynikající. Herci, kamera, zvuk, kostýmy, atmosféra, scénář. Pár poznámek ze semináře: Hubač napsal scénář v době největšího optimismu r.68. Tudíž vůbec nejde o kritiku okupace, jak si většina diváků myslí. Hubač byl spíše ovlivněn existencionalismem, tudíž to neměl být film o tom, jak se vyrovnat s okupací, ani kritika režimu, ale spíše filozofická úvaha nad tím, jak prožít svůj život a jak se zachovat v mezní situaci. Zajímavosti: Film byl poslán na zahr.festival, ale STB jej zadržela ve vlaku. Matějovský se tak premiéry filmu nedožil. Nicméně se z tohoto "krizového vývoje" alespoň poučili jiní režiséři a své filmy raději vozili na festival sami, čímž zamezili zásahu cenzorů (viz např. Chytilová- Panelstory)(23.2.2010)
maaca
Hodně mrazivá záležitost. Psychologické filmy o partě lidí zavřených někde mě normálně vůbec nebaví. Ale Pasiáns je skvělý od začátku do konce a nenudí ani chvíli. Atmosféra by se dala celou dobu krájet. I když to původně možná nebyl záměr autorů, spojení s okupací našimi spřátelenými armádami se prostě nabízí a dává filmu úplně jiný rozměr.(9.11.2010)