Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o vztahu mezi matkou a dcerou v rytmu salsy, která je prý stejně dobrá jako sex. Annu Šiškovou a Boleslava Polívku doplňuje talentovaná mladá herečka a začínající režisérka Tereza Nvotová. Filmový vztah matky a dcery je o to opravdovější a intenzivnější, že ho v Malých oslavách ztvárnily skutečná matka s dcerou. Tereza Nvotová je dcerou Anny Šiškové na plátně i v reálném životě. Dospívání a ztracené nevinnosti nás přesvědčí, že za krutostí světa se skrývá radost pronikající všemi směry jako světlo... Osmatřicetiletá Magda (Anna Šišková) má za sebou své životní prohry a tou poslední je vlastní kadeřnický salón, který zkrachoval dřív, než vůbec otevřel. A tak má Magda spoustu dluhů, výpověď z pronajatého bytu a strach o sebe a svoji dospívající dceru Agátu. Agáta (Tereza Nvotová), která právě objevuje první lásku a nesmělé doteky, se snaží s matčinou bezradností a prohlubující se depresí vyrovnat po svém. Magdina kamarádka (Agi Gubíková) jí nabídne, že Agáta může na čas zůstat u ní, ale ve chvíli, kdy se seznámí s bohatým emigrantem (Boleslav Polívka), začne na provokující mladou dívku s krásným tělem žárlit a Agátu posílá okamžitě pryč. Agáta se stěhuje za matkou na ubytovnu, z bolestné reality ale utíká k rebelující partě mladých grázlů a zlodějíčků do světa, kde nic není problém. Záblesky štěstí se však mohou rodit i z nouze.
Zdeněk Tyc je jedním z nejosobitějších českých filmových režisérů. Má za sebou snímky jako Vojtěch, řečený sirotek, Smradi nebo Žiletky, celou řadu televizních filmů a dokumentů, videoklipů, a za tehdejší Československo byl vyslán do boje o Oscary s prvním ze jmenovaných filmů. Malé oslavy jsou jeho pátým celovečerním filmem. Námět a scénář pochází z pera Slaveny Liptákové (Květ sakury, Zostane to medzi nami), za kameru Tyc postavil zkušeného Mira Gábora (Příběhy obyčejného šílenství, Rok ďábla, Oběti a vrazi, Knoflíkáři). V hlavních rolích se představí Tereza Nvotová, Anna Šišková a Boleslav Polívka. Film vznikl v koprodukci ALEF Film & Media Group, MIRACLE FILM, TV a Carlo D´Ursi Produzzioni, a dálších společnosti: Filmové ateliéry, Česká televize, Emita Invest a UN Film. Film vznikl za podpory Ministerstva kultury Slovenské republiky, Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie, evropských fondů Eurimages a Media. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (59)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

NOC PLNÁ FILMŮ. Ve zkratce: MALÉ OSLAVY jsou lepší než UŽ, ale horší než SMRADI. Pokud bych to měl rozvést, s posledně jmenovaným je pojí zájem o sociální problematiku lidí žijících na okraji a sázka na civilní herecké výkony (překvapivě umírněný Bolek Polívka!) s uvěřitelnými dialogy i zachycení genia loci konkrétního místa (v tomto případě Bratislavy); bohužel ale také celková televiznost obrazu, uchylování se k žánrovým postupům, aby byl film patřičně dramatický, a zkratkovitost jednání postav a s tím spojená psychologická nevěrohodnost v určitých momentech. Zdeněk Tyc ale není Ken Loach, i když by také chtěl točit sociální dramata, a svým filmem nijak neburcuje a problémy neukazuje, spíše od nich utíká. Nedosahuje bulvarizace a banalizace, jaké se dopouštějí Hřebejk s Jarchovským, ale ideologie jejich filmů je totožná: vysvobození ze svrabu a naději pro lepší budoucnost umožní i/emigrant. Abych to shrnul: MALÉ OSLAVY nejsou ničím víc než morálně pochybným mravním imperativem slovenského vtipu končícího pointou "odjebat sa odsud, odjebat sa do piči". ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Ve filmu se střídají pozoruhodně přesvědčivé momenty s nepravděpodobnými až přehnanými. Těch je bohužel dvakrát tolik než přesvědčivých, nejednou jsem se tak hlouposti Malých oslav musel nahlas zasmát a zároveň litovat jejich potenciálu. Nejvíce tím trpí pozoruhodný výkon Terezy Nvotové, jejíž postava se stejně jako všechny ostatní chová jak jí scénář předepisuje. Výkony ostatních pak netřeba ani zmiňovat. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

To byl zas jednou príma nápad, zařídit pro celou školu výlet do kina. Tak co, alespoň jsme se nemuseli učit. Spustí se film a hned mám výhrady. Úvodní titulky, (pro mě z nepochopitelného důvodu), byly přeloženy i do angličtiny (jako by zrovna s tímto filmem chtěli jet někam do zámoří… :-)) Příběh je sice reálný, i ta Šišková se snaží, ale co je to platné, když tam jsou naprosto rušivé elementy (nevím, kde přišli na Nvotovou, protože ta holka je dřevo)!! A co na tom, že se na ni dá koukat (i když kámoš vedle mě ji okomentoval slovy "OMG, ta vypadá, pal už!" Kdo to ale opravdu zachraňoval, je Bolek, který vypadal, jako by jediný tušil, oč tam běží. Vždy, když byl na scéně on, tak se mi na ten film lépe koukalo. Takže za mě jsou Malé oslavy velmi… málo hodnoceny. Když totiž film stojí jen na dvou charakterech a zbylých šest je tam navíc, tak rozhodně není co slavit. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

V reálu asi příjemná Terezka Novotná v absolutně neradostném pohledu na realitu .. ovšem dost přikreslenou. Chtěl bych vědět, pro koho je tenhle film vlastně určen, protože sledovat tuhle depresivní nudu hodinu a půl, nedejbože za současné nekřesťanské vstupné, je mi záhadou. Díky jménu režiséra jsem udiven dvojnásob (Smradi se mi líbili, Vojtěch byl úžasný a Žiletky byli můj generační film). ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Po dopozeraní filmu nebol dôvod ani na malú oslavu. Sklamania neoslavujem... Potešujúce je jedine zistenie, že u Nvotovcov sú herci všetci členovia domácnosti. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tereza Nvotová sice přesně vystihla dívku na hranici mezi dítětem a dospělostí, ale co je to platné, když jí scénář každou chvíli hodí nějaký klacek pod nohy. Ale ostatní postavy dopadly ještě hůř. Tento navzdory názvu převážně melancholický film má semtam jednotlivé silné scény, ale jako celek patří mezi ta méně vydařená filmová díla. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Celkové zhodnocení 1. filmové noci - Brno.____Označil bych to spíš jako komorní drama, ve kterém některé části narace nejsou zcela dotažené anebo jsou prostě jednoduše odfláknuté, drama postavené na dobrých hereckých výkonech, především neokoukané (a mnohem mlaději vypadající) Terezy Nvotové. Mimochodem - poznámka spíš pro pány - to byly alespoň podle mě nejhezčí ženská filmová prsa za hooodně dlouhou dobu. Ale jen kvůli tomu na to určitě nechoďte. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

Film úplně bez nějakého náboje, obyčejně plynoucí příběh s trapným vyústěním. Jako kulisa nemá chybu... - 25. 7. 2012 - 40% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Rozhodně lepší než větší půlka české novodobé kinematografie. Občas zasmrádlé předvídavostí, stereotypním kýčem a zbytečnou rádobydramatičností, ale místy se na to příjemně kouká, je to o normálních lidech tak nějak ze sousedství (dost věcí jsem dokázal identifikovat ze svého života). Tereza se navíc dost posestřila (a pomamila), její herecký výkon se mi strašně líbil. 3,5* ()

Lokutus odpad!

všechny recenze uživatele

Typicky nudná československá břečka o dvojici přestárlých senilních kráv snažících se chlastem a šoustáním, kde se jen dá, bojovat s přibývajícími lety a jedné malé děvce, která je shodou okolností dcerou jedné z nich. ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

Film měl myšlenku a určitě chtěl i hodně říct. Bohužel pomalý spád a nic moc akce trochu nudily. Je to asi názor vkusu, ale filmy rozebírající nějaký sociální problém mě moc nebaví a také tam udělali páni filmaři hromadu kiksů (tramvaj jede vedne, najednou je noc a kdyz vystupují, je zase den; nesprávné očitrhající střihy a podobně) ()

sta odpad!

všechny recenze uživatele

tenhle film drží jeden smutný rekord: všechny postavy do jedné se v něm chovají neuvěřitelně debilně ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Další z řady československých filmů o tom, jak je všechno v prdeli - jen do toho párkrát hraje samba... Nebudu moc rozepisovat děj filmu, jenom asi uvedu, že Nvotová mě jako zdivočelej parchant celej film srala a je mi jedno to, že měla hrát holku v pubertě atd... prostě to byla píča. Polívka asi nosil paruku a věřim tomu, že Gubíková hrála víceméně sebe samu. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Hrůza.První přešlap je Anna Šišková.Děsivá herečka,tvářící se ve všem úplně stejně debilně.Pak je to naprostá zasycenost dramatama a komediema,což jsou jediný dva žánry,který se v našich krajích objevujou.Moje pravidlo skouknout vše z český a slovenský produkce mě nutí vydržet i takovouhle filmovou nudu,ale ještě pár takovejch hovadin a zrušim ho.Proto se obracim k jinejm kinematografiím,abych vypnul,oddechnul si a nemusel myslet na všechny ty problémy,co se na mě valej.Zdeńku ,ty to zkus taky,je to osvěžující!20%. ()

Reklama

Reklama