Reklama

Reklama

Ano, Masaryk 1.-3.

Obsahy(1)

Dokumentární trilogie o Tomáši Garrigue Masarykovi. (oficiální text distributora)

Recenze (20)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

3 diely rozprávania o človeku iným človekom, čo je možno pre niektorých dosť ubíjajúce, no zároveň inšpiratívne v obsahu tých rečí, kde bolo mnoho zaujímavých faktov a je to iste ucelenejšie, než nejaká debata plná kritiky a pohľadov na neho, no zároveň niečo také môže byť iba, ak sa spomenú aj negatíva a proste všetky fakty, debata by tomu mala predchádzať a potom môže vzniknúť nejaký dokument. Zamrzel ma akurát posledný diel, kde nerozobrali jeho vzťah k Benešovi, Štefánikovi, či Slovákom. Nerozobrali tu ani hospodársku a politickú situáciu v Československu, ktorá nebola veľmi dobrá, takže sa niet čomu diviť, že si Slováci neskôr vyhlásili svoj samostatný štát. Film bol dosť nekritický, ozaj ako taký kult osobnosti, no zároveň bol v mnohom pravdivý. Ak sa chcete ozaj niečo o ňom dozvedieť, tak toto rozsiahle dielo odporúčam, napriek tomu, že ešte si treba niečo dohľadať. Umelecká stránka a scenár sú skvelé a preto som sa do toho zapozeral. ()

xenopus 

všechny recenze uživatele

Dokument plný Mahlerových interpretací (tudíž hraničící spíš s volně inspirovaným životopisem) nelze brát zcela vážně, přesto jako řekněme úvod do problematiky v zásadě komplexní - dotkne se dětství i mládí v kontextu rodící se osobnosti, dospělého života vědeckého, soukromého, společenského i politického a nakonec se zaobírá především Masarykovou rolí při zrodu a počátcích existence Československého státu. O objektivitě se lze vyjádřit s despektem (taky to tak mnozí udělali), ale těžko upřít poutavost - skoro tři hodiny mi dnes utekly, ani nevím, jak... ()

Reklama

Karlos80 odpad!

všechny recenze uživatele

„Nestal se veliký tím, že hájil nějakého Žida, nýbrž proto, že sloužil židovskému národu v rozhodující hodině.“ newyorský rabín Stephen S. Wise o T. G. Masarykovi, 1930. Objektivný, nezaujatý, ale hlavně pravdivý dokument opravdu nečekejte. Skuteční pamětníci, všichni ti obyčejní lidí, sedláci, selky, dělníci atd, už bohužel nežijí a elita plebsu dnes může nakecat co chce a plebs to sežere i s navyjákem, stejně jako s Havlem! Tehdy fungovala taky propaganda vážená, plno zásadnách věcí se tutlalo, nesmělo se o nich psát, natáčet, stejně jako dnes. Masaryk=Havel, stejný zakořeněný kult, stejná anaglogie, stejný filosofický kecy, stejný vsrab a stejný podvod tehdy i dnes a v pozadí stále stejná moc! http://www.spiknuti-proti-cirkvi-a-lidstvu.com/literatura/Studie_vyvolencovy_kryci_legendy_Masaryk.pdf. ps: woody tady doporučil Historii.cs, ten at raději nic nedoporučuje, to je totiž stejná sračka jako tohle, ne-li ještě horší. ()

majky19 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jsem viděl zatím jeden díl této trilogie, musím konstatovat, že mě tato série velice zaujala a že se jedná o velmi zdařilý projekt, který mapuje obdivuhodnou cestu jednoho z našich nejvýznamnějších Čechů. V první části sledujeme Masarykovu životní dráhu od jeho narození, přes studia až po období tzv. hilsneriády. Nicméně jednu výhradu k tomu přece jen mám. Přišlo mi, že se těch informací vyskytuje v jednom díle až příliš mnoho. Chvílemi to působilo docela přehuštěným dojmem a běžný divák se v tom penzu nových poznatků určitě mohl ztrácet. Já samozřejmě rozumím tomu, že tvůrci myslí. resp. snaží se zprostředkovat sebemenší detail, ale někdy to zacházení do přílišných podrobností může být spíše na škodu. Z tohoto pohledu bych radši sérii rozdělil na více dílů, třeba 6*30 min. a informace rovnoměrně rozdělil. Co se týče průvodce Zdeňka Mahlera, vůbec nepochybuji o jeho rozsáhlých znalostech historie, myslím si, že úlohy moderátora se zhostil velmi dobře, ale rovněž se mi v určitých fázích zdálo, že často opakuje stejná slova např. "jmenovitě". Jsem toho názoru, že tak vzdělaný člověk musí mít určitě bohatou slovní zásobu a čeština je tak krásný a rozmanitý jazyk, který nabízí širokou škálu možností, jak vyjádřit své myšlenky a dojmy. ()

woody odpad!

všechny recenze uživatele

"TGM se narodil 7. března na svátek svatého Tomáše a stejně jako on měl vkládat své prsty do ran světa, aby ho léčil." ... Zmatený, patosem přetékající, pseudodokument, který nejenže je nepřesný, zavádějící, ale Mahler v něm mnohdy nepokrytě lže, kudy chodí a máchá svým nenechavým prstíkem. V ničem si to nezadá s bolševickou gloriolou 1. dělnického prezidenta a jiných vznosných mužů zločinných režimů ... O to horší, že je to děláno stravitelnou a výpravnou formou, takže uvedené mýty a falza o Šrámkovi, Kramářovi a samotném Masarykovi se zakoření do myšlení lidí a zase budeme, co se týče národní historie, tam, kde jsme už od vzniku 1. republiky - v prdeli. Chcete skutečně něco vědět o české historii? Sledujte Historii.cs - sice jsou to jen tři pánové v tvídových oblecích, co sedí hodinu ve studiu a mluví a mluví, na rozdíl od Mahlera však vědí o čem mluví a nemají potřebu honit si své zbytnělé ego. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama