Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když tři vojáci (V. Dyk, A. Háma a K. Hádek) zběhnou a ukryjí se ve zřícenině starého hradu, ani jeden z nich netuší, co je čeká. Vejdou dovnitř a vida: uprostřed největšího sálu stojí dlouhý stůl a na něm spousta vybraných pokrmů. Hladoví vojáci nejdřív strnou, ale potom se rozzáří a vrhnou se na ně. To už ale vcházejí tři dívky (L. Černíková, T. Pauhofová a I. Frühlingová), které mají zakryté tváře a nabízejí jim, že mohou na hradě v pohodlí a bezpečí zůstat, ovšem pouze pod jednou podmínkou – musí s nimi strávit jednu jedinou noc a během ní nesmí jejich závoj ani o kousíček poodhalit. Noc uplyne a ráno stojí dva z vojáků na nádvoří. Jsou z kamene – takový byl trest za nesplnění podmínky. Zadaný úkol splnil pouze Jakub (V. Dyk). Od jedné z dívek, nyní už vysvobozené princezny, za to dostane sokolí pírko. Pírko to není samozřejmě obyčejné, ukrývá v sobě tři životy. Inu, mít k tomu svému ještě tři životy navíc, kdo z nás by něčím takovým dokázal pohrdnout? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (219)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mě jak nejmenší děti chápou co přesně tři zběhové musí splnit, aby zlomili prokletí princezen, troufnu si říct že na to koukaj jak tele na nový vrata a mají vůči rodičům spousty otázek. Hlavně že se nesmí na Čt objevit ženská koza před 22h a tady v pohádce pro nejmenší jsou rodiče dunucení k tomu aby vysvětlili svému minipotomstvu, že se jedná o šukačku, no fakt dobrý :-) Stejně jako první část ofiko obsahu, to psal jako kdo ? Franta Vobtáhlo ? Já osobně jsem měl trošku problém, že to první dějství nebylo praktikcy vůbec uzavřeno a pohádka si našla úplně jinou zápletku, tohle se mě u pohádek nelíbí. Na druhou stranu při tý laťtce, kterou v úvodu pohádka nasadila, bych se bál, že to skončí jednou velkou swingers party. Další minus byl hlavní klaďas v podání Vojty Dyka, opravdu tyhle typu kluků nemusím, bez charismatu, bez jiskry..., ono vůbec herecky se mě líbil jen zápornej hrdina, to byl takovej šoustal obecnej v podstatě to tam pěkně poklátil, týhle postavě bych nechal ještě víc prostoru, ať se dětičky něco naučej. Jako divák však hledám v pohádkách romantiku a střetnutí dobra ze zlem, jestli je to střižený v moderním kabátku nebo ve starým huberťáku není podstatný, ale absence dětské duše mě v pohádkách bude vadit vždycky. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Předchozí tvorba Jiřího Stracha naznačila, že mladá režisérská generace bude mít pro příští roky jasnou vůdčí osobnost, jenže chyba lávky, protože tady šlápnul (bez pardonu) do hovna v podobě tragického scénáře, za jehož schválení bych dramaturgy na Kavčích horách nechal spráskat bičem. Mám rád jednoduché pohádky, které jasně rozdělí dobro a zlo, mají přímý tah na bránu a nesnaží se o vyšší cíle, jenže tohle byl primitivismus, který bych se styděl pustit i těm nejmenším. Moji rodiče tuhle štědrovečerní hrůzu, jež nám ČT naservírovala pod stromeček zalili sklenkou vína. Já víno moc nemusím, tak alespoň hodnotím, tak jak hodnotím. ()

Reklama

Vojcl 

všechny recenze uživatele

No žádná bomba to sice nebyla a když to porovnám s klasickými pohádkami na jaké jsem se díval jako malý,tak je to docela hustý, kam až se filmový vývoj posunul... V sedmi letech bych to asi moc nepobral,ale na druhou stranu dnešní děti jsou už taky o dost jiné, než jací jsme byli my, takže trocha moderních prvků (nahá hlavní hrdinka, poprava, omamné látky ve víně...) vůbec neškodí. Strašně se těším na to, až Jiří Strach konečně dostane k dispozici větší rozpočet a ukáže nám svůj talent naplno... ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Před hrdinu této pohádky jsou stavěny zkoušky věru přetěžké: Nejprve musí strávit noc v posteli se svůdnou svíjející se krásnou zakletou princeznou a nezasunout, aby se později jeho vyvolená (dcera udavačského kováře) stala zfetovanou konkubínou jakéhosi bezvýznamného poručíka. To je dost odvážná koncepce. Nahota hrdinovy milé u rybníka do toho samozřejmě tématicky zapadá (na pohádku dost odvaz, ale koneckonců není to princezna, jen holka z kovárny), lepší by ale bylo třeba pozorněji ošetřit ten sňatek beze svědků. Taky je smutné, že zachráněný přítel, ačkoli celou dobu působí jako „kořen“, nezasáhl v kritické chvíli; pozdější padouchův konec ve formě totálně sjetého hromosvodu je zatraceně slabým zadostiučiněním. Opět bohužel mizerný scénář. Vcelku pěkné záběry působí začasté dojmem kvalitního reklamního spotu. Nicméně alespoň jeden esteticky silnější se najde. Pohádka nešetří klasickými motivy a jako příběh lásky až za hrob a věrného přátelství rozhodně stojí za pozornost, takže by se dalo uvažovat i o vyšším hodnocení. Všechny ty drobné trapasy bych nějak dal. Celý ten komplex celibátního hrdiny a jeho šoustající milé bych dal, bonzáckého kováře i podbízivě hodného žandára bych taky dal. Ale romantické vyznání v poli kvetoucí řepky olejky – to prostě nedám. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Klasická a zároveň moderní pohádka na motivy Boženy Němcové. Přestože děj by dal říct tak na čtvrt hodiny, Jiří Strach jej prodloužil ještě o hodinu, aniž by nastala nuda. Vše zachraňují herci, Jiří Strach má mimorádný cit pro výběr neznámých tváří. Dvojice Vojtěch Dyk a Filip Cíl byla fajn, Anička krásná i Anička posedlá byly úžasné. Jiří Dvořák je záporák k pohledání. Srovnání s Andělem Páně není podle mě na místě. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Točilo se ve skanzenu Veselí kopec, na hradě Helfenburg, v Českém Krumlově, Lipnici nad Sázavou, Mochově u Klatov, Čimicích, skanzenu Veselý kopec, Rejštejn - Huťská hora, Čertovo jezerno na Šumavě, Prášily a Anníně. Sídlo zlého poručíka bylo na vodním hradě Švihov. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Film byl natočen nejen podle odkazu Boženy Němcové, ale i na motivy moderních fantasy námětů. (Lynette)
  • Při pádu Aničky do Čímického jezírka je vidět odtržená ruka, která padá za ní. (Allster)

Reklama

Reklama