Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když tři vojáci (V. Dyk, A. Háma a K. Hádek) zběhnou a ukryjí se ve zřícenině starého hradu, ani jeden z nich netuší, co je čeká. Vejdou dovnitř a vida: uprostřed největšího sálu stojí dlouhý stůl a na něm spousta vybraných pokrmů. Hladoví vojáci nejdřív strnou, ale potom se rozzáří a vrhnou se na ně. To už ale vcházejí tři dívky (L. Černíková, T. Pauhofová a I. Frühlingová), které mají zakryté tváře a nabízejí jim, že mohou na hradě v pohodlí a bezpečí zůstat, ovšem pouze pod jednou podmínkou – musí s nimi strávit jednu jedinou noc a během ní nesmí jejich závoj ani o kousíček poodhalit. Noc uplyne a ráno stojí dva z vojáků na nádvoří. Jsou z kamene – takový byl trest za nesplnění podmínky. Zadaný úkol splnil pouze Jakub (V. Dyk). Od jedné z dívek, nyní už vysvobozené princezny, za to dostane sokolí pírko. Pírko to není samozřejmě obyčejné, ukrývá v sobě tři životy. Inu, mít k tomu svému ještě tři životy navíc, kdo z nás by něčím takovým dokázal pohrdnout? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (219)

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Uznávám, že některé scény mě od silně katolicky zaměřeného režiséra, jakým je Strach, překvapily.. nebo naopak bych je měl čekat? Teď nevím, psychoanalýza není má silná stránka. Nicméně od žánru pohádky nikdy nic moc neočekávám, proto mě stačí relativně málo k uspokojení, a tady toho bylo víc než málo.. Přirozené, nehloupé dialogy, zajímavý děj, pěkné prostředí, byť asi plné klíšťat. Na rozdíl od jiných mně ta dějová linka s vojáky proměněnými ve psy přijde celkem hezky uzavřená... neboť co může být lepší, než se volně prohánět po lese a být si vědom, jaký jsem jedinečný originál, neboť další českoslovenští ovčáci budou vyšlechtěni až za cca 150 let? Já bych tedy rozhodně o žádnou zpětnou změnu na člověka nestál. A o ty dvě zakleté princezny taky není třeba mít obavy... Neboť ta jedna vysvobozená může případné další poutníky pobavit a unavit natolik, že v oné zkouškové noci nebudou mít náladu na nic jiného než na pořádný spánek. Jediným stínem na celém příběhu tak zůstává pouze zneužívání Molnárové oním oficírem, které sice ona považuje za zlý sen, zatímco Dyk dělá, že mu to nevadí, ale myslím, že mu to jednou v celé své ošklivosti dojde a pak se přes to nepřenese, neboť jak zpívá Fiala, jsou okovy vzpomínek, přes které duše dál klopýtat nemůže. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Se zpožděním sobě vlastním jsem dnes odpoledne odkoukala tuto pohádku. Přiznávám, že jsem očekávala průšvih a on se žádný nekonal, k mému překvapení. Příběh mě bavil, exteriéry krásné, okouzlující Lucia Molnárová byla jako víla z jiného světa a Vojtěch Dyk s mlékem na bradě odzbrojující. S přihlédnutím ke zdejšímu hodnocení přihazuji hvězdu navíc a je mi potěšením malinko dorovnat skóre. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Začína sa to posteľovými scénami a tej brutality a vrážd potom nie je málo. Takže rozprávka od Boženy Němcovej pre dospelých alebo odrastené deti, ktoré čo-to pochopia aj bez vysvetľovania. Dobro nad zlom zvíťazí, len ako sa k tomu rozprávka dopracuje, je trochu kostrbaté a nezáživné. –––– Protože od zlého k dobrému je to vždycky těžší než naopak. ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Skřípu zubama, nejdříve slušný začátek, pak pomalý rozjezd a pak už jen dojezd. Pominu spoustu faktických hrubých chyb (Kovář s takovou vilou? , ...). Suché dialogy a scénář, vyloženě hloupá hlavní zápletka s brutální proměnou charakteru Molnárové. I když mi to přišlo lépe zpracované, než pohádky Trošky, stejně to nestálo za moc. Popravdě nevím proč jsem to dokoukal do konce. Dávám 40% = 2-/5 ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Navenek líbivá podívaná - kouzelná příroda, oslava lidské práce, podařená kamera, sympatická ústřední trojice/čtveřice (Molnárovy, Dyk, Cíl), zdařilá minirole kořenářky (G. Vránová). Ale: chybí vtip a především výraznější pohádkovost. Nápad s pírkem je sice zajímavý, ale sami tvůrci poznali, že závěr spěje do ztracena, takže hrdina bez jakýchkoliv úskalí znemožní padoucha a aby neměl zakrvácené ruce, tak pomůže deus ex machina. Zasmál jsem se až při čtění závěrečných titulků, kde byla vypsána řada řidičů, ale i poděkování vládě ČR:-) ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Film byl natočen nejen podle odkazu Boženy Němcové, ale i na motivy moderních fantasy námětů. (Lynette)
  • Aničku před proměnou a po proměně hrají dvě osoby - sestry Lucie a Petra Molnárovy. Zajímavého napětí, které mezi oběma dvojčaty vzniká díky jejich částečné stejnosti a částečné rozdílnosti, využil režisér Strach také ve filmu Santiniho jazyk (2011). Tam Lucie a Petra naopak ztvárňují sestry, které jsou zpočátku považovány za jednu osobu. (Ak.žena)
  • Slovenské herečky Lucia a Petra Molnárové neovládají češtinu, a proto jsou v českých filmech při postsynchronech vždy předabovány. Tentokrát jejich postavě Anny (Petra Molnárová) propůjčila svůj hlas Andrea Elsnerová. Černou princeznu, kterou ztvárnila zpěvačka Iva Frühlingová, nadabovala Zuzana Stivínová ml. (funhouse)

Reklama

Reklama