Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film nazvaný Boží duha je inspirován stejnojmenným románem Jaroslava Durycha. Jde o příběh stárnoucího muže – nemocný, utahaný a životem pokroucený přijíždí těsně po skončení války do pohraničí a hledá člověka, který za války udal a zlikvidoval jeho rodinu. Setká se s mladou německou ženou, kterou revoluční gardy připravily o poslední zbytek lidské cti. Je sama, bez rodiny, bez dítěte, schovává se před lidmi, kteří přicházejí do pohraničí rabovat a prosazovat samozvaný pořádek. Ti dva se sblíží, ale než si vůbec stačí říci svoje jméno, všechno se tragicky skončí. Příběh obnažuje vlastnosti, které vyburcovala atmosféra bezprostředně po osvobození, zpracovává téma poválečného vyhnání Němců a naznačuje možný společný počátek soužití obou národů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Možná se pan Svoboda někde o něco hodně moc praštil a začal si myslet, že je pan Vláčil a točí film o Adelheid z pohraničí, jenže ani těžký otřes mozku neomlouvá to, že si k tomu vybral Heidi ze statku, jejíž fyzické přednosti žádným maskovacím potenciálem nedisponují už z toho prostého důvodu, že je všichni dávno znají zpaměti. ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Z perfektní nahrávky na smeč z toho udělat paskvil, to je také umění. Ty retrospektivy se hrnuly jedna za druhou. Baba neustále mele o pomstě gardistů, a to tak, že stále. Asi se jí to líbilo či co. Vůbec jsem celé to divadlo nepochopil. To jim ten co je vylosoval a odváděl neřekl oč jde? Ani ony samy netušily? Nebylo jim třináct, byly to dospělé dívky. Tak proč potom tolik vyvádění? No, nechme to tak. Skvělí herci se snažili, ale ten pitomý způsob podání prostě nemohli utáhnout. Měl jsem pro ně připravenou dvacítku. Ale za ten konec, nedám ani to. Je mi jich líto ()

Reklama

DaleCoper 

všechny recenze uživatele

Odsun Sudetských Němců a hlavně excesy s tím spojené jsou takový kostlivec ve skříni moderní české historie. Tento televizní film natočený režisérem Svobodou podle Jaroslava Durycha ale k tématu nic nového nepřináši. Že byli příslušníci Revolučních gard hovada která jen kradla a znásilnovala. Že se lidé kteří byli nacismem skutečně postiženi (tady celkem dobrý Milan Knažko) nebo proti němu bojovali a přesto se po válce vůči poraženým chovali slušně. Tohle všechno bylo už ve Vláčilově Adelheid která je navíc i po formální stránce mnohem lépe natočená. Výsledné hodnocení pak u Boží duhy za mne ještě jeden bod ztrácí hlavně za ty nekonečné a neustále se opakující flashbacky. ()

matynka 

všechny recenze uživatele

Povedený film s výbornou Markétou Hrubešovou i Milanem Kňažkem, kterému jsem, pravda, ze začátku, jeho hraní trochu nevěřila. Hlavně konec mě ale dosral, je dobré si na něj počkat... O kvalitě filmu jistě vypovídá i mezinárodní cena Circomu za nejlepší drama a zároveň nejvyšší cena Grand Prix Regional, kterou dostal režisér na mezinárodní konferenci v Holandsku. Za zmínku stojí i to, že přestože film zaujal mezinárodní osazenstvo, u nás dostal od Rady pro televizní a rozhlasové vysílání pokutu 50 tisíc korun za erotické scény, kterých je však ve filmu docela poskrovnu... ()

Philippa 

všechny recenze uživatele

Ach jo! K dobrému filmu nestačí jen silný příběh a výborný Kňažko obsazený do role hlavního hrdiny. Hrubešová se stále hrát nenaučila a opět předvádí výkon herečky amatérského divadla.Jedno se jí ,ale musí nechat ,stále si drží svou lajnu.Nepřekvapila a své vnadné odhalené tělo nám opět předvedla v plné kráse. Flaschbacky a zase flaschbacky........... Ovšem vrcholem trapnosti bylo použití rádoby symbolů ,za všechny ten nejvíce do očí bijící - "Adam a Eva u stromu poznání". ()

Galerie (24)

Zajímavosti (1)

  • Filmovalo se v okolí Chebu, Františkových lázní, Rokycan, v Kostelní Bříze, ve skanzenu Doubrava (okres Cheb), obci Hazlov. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama