Chvíli mi to připadalo jako cvičení na téma "kupte na sebe co nejdrastičtější scény bez ladu a skladu." Vyjma úplného konce.(12.5.2008)

• Faidra

Možná se pan Svoboda někde o něco hodně moc praštil a začal si myslet, že je pan Vláčil a točí film o Adelheid z pohraničí, jenže ani těžký otřes mozku neomlouvá to, že si k tomu vybral Heidi ze statku, jejíž fyzické přednosti žádným maskovacím potenciálem nedisponují už z toho prostého důvodu, že je všichni dávno znají zpaměti.(21.7.2009)

• paascha

otřepanost tématická - ach ta válka a ta bolest, vizuální - slzy, špína, úsměv, mraky, listí, krev..., výrazová a vůbec. Kdyby aspoň ta Markéta ukázala kozy(5.5.2008)

• Slarque

Výborná kamera! Jinak kromě skvělých hereckých výkonů Milana Kňažka a Markéty Hrubešové nic, co by si zasloužilo zmínku. Tuctový příběh, přeflashbackované vyprávění, nuda. A kýčovitý záběr nahých propletených těl hlavních hrdinů naaranžovaných na spadaném listí pod křížkem mě skoro dorazil.(4.5.2008)

Ne příliš dobrá adaptace literárního skvostu Jaroslava Durycha...Svoboda se vyžívá v destruktivních scénách zmaru, ale neví, co je to naděje.(25.11.2008)

Na Jiřího Svobodu dost slabý. Jinak mě konečně jednou aspoň trošku mile překvapil Milan Kňažko, kterého jsem nikdy za extra herce zrovna nepovažoval.(1.12.2008)

• Philippa

Ach jo! K dobrému filmu nestačí jen silný příběh a výborný Kňažko obsazený do role hlavního hrdiny. Hrubešová se stále hrát nenaučila a opět předvádí výkon herečky amatérského divadla.Jedno se jí ,ale musí nechat ,stále si drží svou lajnu.Nepřekvapila a své vnadné odhalené tělo nám opět předvedla v plné kráse. Flaschbacky a zase flaschbacky........... Ovšem vrcholem trapnosti bylo použití rádoby symbolů ,za všechny ten nejvíce do očí bijící - "Adam a Eva u stromu poznání".(5.5.2008)

Řada věcí mi tu neseděla. Rabovací gardisté byli příliš ochotnicky zahraní, špatně hrála dle mého i Hrubešová, závěr mi rovněž nějak nesedl. Celkově jsem měl někdy pochyby, jestli se to takto mohlo odehrát, zejména co se týká toho rychlého vzplanutí Němky k neznámému Čechovi po tom všem, co se jí přihodilo. To mi přišlo trochu nevěrohodné, trochu hr. Mně je jasné, že tohle všechno jsou velmi subjektivní dojmy, nicméně právě ty rozhodují o tom, jestli se mi film líbil, nebo ne. Tento film bohužel nesplnil mé naděje. Čekal jsem víc.(5.5.2008)

Tento film strašně shazují monology M. Hrubešové, pronášené lhostejným a otráveným hlasem pražské kavárenské kapacity. Také závěrečné rozuzlení filmu je naprosto zbytečné. Škoda. Kňažko jako vždy válí.(5.5.2008)

Pro mne povedené a dobře obsazené. Hrůza jak od Kornera a bez naděje...(19.4.2012)

Hodně podařenej kousek s vyborným Knažkem a Hrubešovou(13.5.2008)

Povedený film s výbornou Markétou Hrubešovou i Milanem Kňažkem, kterému jsem, pravda, ze začátku, jeho hraní trochu nevěřila. Hlavně konec mě ale dosral, je dobré si na něj počkat... O kvalitě filmu jistě vypovídá i mezinárodní cena Circomu za nejlepší drama a zároveň nejvyšší cena Grand Prix Regional, kterou dostal režisér na mezinárodní konferenci v Holandsku. Za zmínku stojí i to, že přestože film zaujal mezinárodní osazenstvo, u nás dostal od Rady pro televizní a rozhlasové vysílání pokutu 50 tisíc korun za erotické scény, kterých je však ve filmu docela poskrovnu...(10.6.2009)

• Leila75

Podle lákavých ukázek,které předcházely,jsem se fakt těšila na zajímavý film z poválečné doby,bohužel marně.Pan Kňažko hrál dobře,ale Hrubešová-Kraus přehrávala tak hystericky,že se to dalo těžko dokoukat,měla by se držet hesla "v přirozenosti je krása" a netlačit tak na pilu!.(5.5.2008)