Reklama

Reklama

Kletba Měsíčního údolí

  • Maďarsko Holdhercegnő (více)
Fantasy / Dobrodružný / Rodinný
Maďarsko / Velká Británie / Francie / Austrálie / USA / Nový Zéland, 2008, 103 min

Fantasy rozprávka, nakrútená podľa knižnej predlohy Malý biely koník, anglickej spisovateľky Elizabeth Goudge. Rozpráva o obyvateľoch tajuplného Mesačného údolia a dávnom spore dvoch znepriatelených rodov. Keď malej Márii zomrie otec zanechá ju celkom samú a opustenú. Spolu so svojou vychovávateľkou tak musí opustiť blahobyt centra Londýna a začať svoj nový život na vidieku u čudáckeho strýka Benjamina, ktorý navyše ani sám nevie, že malá Mária existuje. Po príchode na jeho nádherný statok objaví magický svet údolia, kde je Mesiac väčší ako kdekoľvek na svete. Spozná strýkových nepriateľov, ktorí ju unesú a uväznia vo svojom temnom zámku. Postupne sa začnú diať naozaj čudné veci a Mária veľmi skoro zistí, že je poslednou princeznou, ktorá tam prišla, aby zachránila Mesačné údolie pred prastarou kliatbou. Do najbližšieho splnu bude musieť nájsť čarovné perly, ktoré nikto už stáročia nevidel, a skôr než Mesiac zapadne za horizont, ich vrátiť moru. Pri svojom pátraní nebude sama, ochráni ju čierny lev a cestou ju povedie biely jednorožec. (STV)

(více)

Recenze (132)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Film je evidentně určený dětem, což je u filmu pro děti vlastnost a ne vada. Pokud někdo lehce naivní film, spoléhající víc na vnitřní kouzlo a pohádkové ´samo sebou´ odsuzuje pro nedostatek logiky, měl by zauvažovat nad tím, jak věci vnímal ve svých třeba osmi letech a jak přijímal Nekonečný příběh nebo Alenku v jinoříších. Kletba je primárně určena mezi dětmi pro holčičky a ty budou jistě spokojeny. Sympatická hlavní hrdinka, sympatická a krásná Laskavka (kdybych chovala lidi, rozhodně bych chtěla mít Nataschu v chovu), velmi hezký strýček, bláznivý kuchař, osobitě padoušský padouch, nádherné šaty, nádherné interiéry, exteriéry a další teriéry, jen ten lev je digitální tak, že se při jeho objevení na obrazovce rozblikají na pozdrav všechny věci v domácnosti, co jsou made in China a blikat mohou, a blikají i některé z těch, co blikat nemohou. Film diváka navíc vizuálně postavou Robina připravuje na Mechanický pomeranč, to by snad měl ocenit i divák snobsky intelektuálně nabubřelý. No a nebo taky ne. ()

Popluh 

všechny recenze uživatele

Po výborném Mostu do země Terabithia jsem i přes slabší ohlasy očekával od Csupa parádní pohádkovou jízdu, které jsem se skutečně nedočkal. Terabithia přece nějaký ten úspěch měla a maďarský režisér s ní předvedl, že za málo peněz se dá vykouzlit hodně osobité muziky, a tak se mi nechce věřit, že by zrovna Kletba měsíčního údolí byla tím nejlepším scénářem, který mu prošel rukama. Ta Kletba, která je jen směsicí pohádkových klišé a karikatur postav, které mají k životnosti stejně daleko jako herecký projev Roberta Pattinsona. A označení karikatura by mohla většina postav brát jako kompliment, protože například hlavní postava filmu to nedotáhla ani k ní. A bohužel musím říct, že selhal i Csupo, který se tentokrát nemohl opřít ani o scénář ani o herce, kteří zde většinou odvádějí „televizní“ minimum. Ona vlastně celé měsíční údolí složené z jednoho lesa a dvou zřícenin jakoby svou výpravou a zalidněností vypadlo z televizní pohádky, kvalita ČT 1, vysílací čas 13:00, sobotní odpoledne. Tváří v tvář tomu ale stojí překvapivě ne úplně špatné efekty, které jsou dokonce místy na projekt podobné úrovně megalomanské. Hlavní záhadou ale zůstává, kam se poděla Csupova svěží režie, ze které nyní zbyla jen směsice neinvenčních záběrů s omšelým vizuálem a v pár flashbackových sekvencích i snahou o pohádkový look. Žádný pohádkový feeling se i přes všechny ty pohádkové trademarky do filmu vtěstnat nepovedlo. Velké zklamání. 50 % ()

Reklama

Kamkon 

všechny recenze uživatele

Velmi jsem tento film chtěla vidět, již z toho důvodu, že mě Dakota Blue Richards zaujala ve Zlatém Kompasu. Tady je to už velká slečna, která částečně zachraňuje film, na kterém jsem konečně pochopila, co to znamená "odfláknutý". Tak trestuhodné nevyužití herců jako (včetně Dakoty samozřejmě) Tim Curry či Juliet Stevenson, neskutečně špatné dialogy a celkově děj snímku, no hrůůůůza! A to ještě, když si to dělá takové ambice velkofilmu. Nelogičnosti, které film neposouvají ani dopředu, ani dozadu a které, jakmile vás ohromí, tak vám dojde, že vlastně k ničemu nejsou, viz trpaslík v kuchyni či pokojíček ve věži. Co dodat? Není nad české pohádky a jak prohlásila moje mamka: "Všechny filmy už od dob Letopisů Narnie a ještě dál jsou pořád na jedno brdo stejně (špatné) divné. A já dodávám: Až na výjimky, kterou toto rozhodně není. ()

skretik 

všechny recenze uživatele

Keď to človek vezme ako rozprávku / fantasy pre mladších, je to super... Náhodou, fakt príjemný oddych, občas sa človek d toho aj poriadne vžil... Určite je tam x nedostatkov (kniha ako dedičstvo a celá zaprášená? alebo naopak, úkryt pod stromom, kde nikto nebol x rokov a takmer čisto?)... Ale mne sa to fakt páčilo :). ()

LadyVader 

všechny recenze uživatele

Natočený v krásné krajině, Maďarsko je dost podobný České Republice v typu krajiny. Takže aspon něco se mi v tomhle filmu líbilo, ikdyž ten tryskovej kuchař a koncová scéna s koňma vybíhajícíma z moře byla fajn :-). EDIT: Když o tom tak premšlím, tak jsem se u toho docela bavila, takže měním hodnocení na tři, byl to pro mně docela průměr. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (7)

  • Většina scén ve filmu byla natáčena v Maďarsku, v Británii se jich natočilo jen několik. (Hromino)
  • Dakotu Blue Richards ve většině scén nezastupuje žádná dvojnice. Dvojnici sice měla, ale režisér rozhodl, že bude efektnější, když ji nebude nikdo zastupovat. (Hromino)
  • Název snímku byl zvolen hlasováním v internetové anketě, kdy titul The Secret of Moonacre předčil původní název předlohy "The Little White Horse". (Hromino)

Reklama

Reklama